Egyszeregy

Rákosi tapsolna örömében

2013. július 27. - bergerdaniel

Talán elhibázott döntés volt megdobálni Orbán Viktort Erdélyben, a gerillaakciót végrehajtó fiatalok nem tudhatták, mire készülnek megint. Pedig ha mögé néznek annak a felvetésnek, amit az Országos Választási Iroda elnöke mondott, gyönyörű lehetőségek villannak ám fel. Persze ha nem székelyek voltak, tehát egyáltalán nincsen magyar állampolgárságuk, akkor csak simán balhézni volt kedvük.

De ne kanyarodjunk el az akció jogossága felé, maradjunk témánál. Pálffy Ilona a Hír TV-ben ecsetelte, milyen változások lesznek jövőre, mikor mindenki leadja majd papírfecnijét, bár az is igaz, hogy hiába, no de ez is mindegy. Ami borzasztó a dologban, hogy Pálffy Ilona felvetése szerint:

„Feladhatja postán abban az országban, amiben lakik, feladhatja postán a Nemzeti Választási Iroda részére ezt a levelet, de eljuttathatja a választást megelőző 15. naptól az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre. Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat. Áthozhatják Magyarországra, ott is fel lehet adni postán. És Magyarországon is, a választás napján majd lesz minden választókerületben egy kijelölt szavazókör, ahol szintén leadhatók ezek a levélszavazatok.”

Ez kész. Rákosi Mátyás, ha élne, sírva könyörögne egy ilyen elnökasszonyért, aki gyakorlatilag legalizálta volna a kékcédulás választásokat - mert nem voltak azok, csak senki nem mert szólni a rendszerváltásig - mert ez valami olyan szintű baromság, ami még a Kiskopasznak sem jutott volna eszébe soha. Mennyi benzint spóroltak volna! Csak megkértek volna egy megbízható kádert, az összegyűjti, igazolás nélkül bedobja, kész is vagyunk, lehet garázdálkodni. Ne legyen igazam, de a Fidesz is erre készül, és ha ezt meg merik tenni, mi jön még?

Nem véletlenül említettem azonban, hogy van azért ebben lehetőség is: szépen leszavaz mindenki egy olyan pártra, ami még véletlenül sem a Fidesz, ezeket összegyűjtik, bedobják. Mert ugye akkor az ellenzék szavazóinak sem kell igazolványt mutatniuk, nem igaz? Kormányváltás az elszakított területekről, mekkora lenne már! 

Napnál világosabb, hogy ezek már tényleg mindent meg mernek engedni maguknak. Lehet kommentelőt perelni, lehet fontops fejlesztések helyett stadiont építeni (tudjuk ma már: a kurva nagy semmire), lehet választási csalást előkészíteni. Lehet hazudozni miniszterelnökként a gazdasági helyzetről, lehet bankvezért csicskáztatni. lehet ezt a birka népet addig nyúzni, míg csak bőr van rajta, és ha valaki szól érte, akkor lehet Redingezni és Bajnaizni is. Mi meg, persze, hagyjuk. Előre a Fülkefor 2014-ért!

UPDATE (07.28.)Pálffy Ilona közleményben magyarázta el, mi is ez az egész. Eszerint:

"Ez úgy történik, hogy a szavazólapot beteszik egy teljesen üres borítékba, amire nincsen ráírva semmi. Ezt a lezárt borítékot pedig belerakják egy másik borítékba, amelyben benne van az, hogy ki az, aki szavazott.
Ezt a levélcsomagot kell feladni a Nemzeti Választási Iroda címére. Azt, hogy abban mi van, hogy ki kire vagy melyik pártra szavazott, senki nem láthatja. Ugyanis a levelek feldolgozásakor csak a külső borítékot bontják fel, amelyben ott van a neve annak, aki szavazott, megnézik, hogy valóban regisztrált-e a választásra, és megfelel-e minden feltételnek, például, hogy a belső boríték le van-e ragasztva."

 

Viszont a belső borítékokat senki nem fogja látni.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeregypol.blog.hu/api/trackback/id/tr675429132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hamarosan jön: pesterzsébeti Narancs TV 2013.07.28. 15:48:23

Épül a trafikmaffia médiabirodalma Pesterzsébeten is. A módszer egyszerű: tönkretenni a helyi önkormányzati, közszolgálati médiát majd jöhet a FIDESZ-közeliek támogatása és helyzetbe hozása.  Íme a pesterzsébeti recept:  Válassz a szebb n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jolka40 2013.07.28. 09:14:54

Valaki hozzáértő, a terület szakembere cáfolja meg ezt, könyörgöm!

Pernahajder Viktor 2013.07.28. 09:15:00

Ugye ez valami hülye vicc?!

egysmás 2013.07.28. 09:15:40

Szar egy ganyé ember az az újmagyar, aki szavaz, szavazzon is bárkire!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2013.07.28. 09:15:42

Remélem ez csak valami vicc! Mert ez minden csak nem "választás". Ha esetleg nem vicc és ezt is szó nélkül hagyja az EU vagy neagyj' isten az ENSZ akkor elmehetnek azok is a jó kurva édesanyjukba!!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 09:16:47

Demagóg, tudatlan cikk ez, bocs. Ahol van leveles szavazás, ott mindenhol így van. Maga a szavazópapír az okmány, s már a címzett szavazópolgár dolga, hogy vigyázzon rá. Újat nem kap, azaz többször nem szavazhat.

Mi ezzel a gond?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 09:17:25

@HK417:

Szó nélkül lesz hagyva, mivel máshol ugyanígy van.

Link elek 2013.07.28. 09:19:58

Fogadjunk, hogy lesz olyan hataron tuli telepules, ahonna tobb szavazat fog bejonni, mint ahanyan ott laknak.

Kelly és a szexi dög 2013.07.28. 09:24:49

Hát bizony magában hordozza azt a veszélyt, hogy a kommunisták megint csalni fognak - miért feltételeznél bármi mást, hiszen a történelmünk során ezt csak ők bizonyították!

egysmás 2013.07.28. 09:26:47

@Link elek: Egyáltalán, a fasznak szavaz, ha nincs is lakóhelye Magyarországon?
A magyar kormány illetékessége a határon túl megszűnik!
Őket csak pénzelni tudja, bárki is van hatalmon, szopatni nem.
Szóval, a faszé' beszél bele egy újmagyar abba, hogy mi folyik Magyarországon?

lobster thermidor 2013.07.28. 09:30:43

Ezt a dolgot nevezik úgy tisztességes helyeken, hogy választási csalás!

Chris Colombo 2013.07.28. 09:41:49

inkább a fidesz nyerjen mint az mszp

Karipapa01 2013.07.28. 09:44:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Mi ezzel a gond?"

Semmi! Ugyan nekem itthoni magyarnak regisztrálnom kell, pecsételtetnem azt sem akárhogy, személyi igazolvány és lakcímkártya segédletével égre-földre esküdöznöm, hogy szavazópolgár vagyok és ha valami nem úgy jön össze akár önhibámon kívül is, ki vagyok zárva a szavazásból minden jogom ellenére. De hát "Szó nélkül lesz hagyva, mivel máshol ugyanígy van." és ha így van akkor tényleg nincs gond...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.07.28. 09:45:41

@egysmás: ne újmagyarozzál már, te sültparaszt.

Becsületes brigantik 2013.07.28. 09:52:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Kedbes Birca, első indulatomban valami olyasfélét akartam válaszkommentezni neked, hogy "Baszd már meg magad ott, Bulgáriában! - mit ugatsz bele ilyen fideszsegg-nyaló, megalkuvó módon Magyarország dolgaiba?!" - de azután eszembe jutott, hogy én alapvetően egy művelt, toleráns és szofisztikált, mások érzékenységét és becsületét soha meg nem sértő polgár vagyok, akiben nem dúlnak súlyos - "magyaros" - frusztrációk... Így csupán annyit üzenek neked a kies Bajorországból, hogy ha itt a szeptemberi Bundestagwahlt Merkelék így próbálnák manipulálni, akkor kb. fél óra alatt söpörnék ki őket a Bundestagból azok a német emberek, akinek az épület dedikálva van (upload.wikimedia.org/wikipedia/de/c/ca/Berlin_Inschrift_Dem_Deutschen_Volke_Portalgiebel_%C3%BCber_Portikus_vom_Deutschen_Bundestag_Reichstag_Foto_2009_Wolfgang_Pehlemann_Wiesbaden_IMG_0977.jpg)

dr yetee 69 2013.07.28. 09:53:32

@Before: Érveid legyenek,droid,csak személyeskedni tudsz?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 09:56:15

@Karipapa01:

Be lehetett volna vezetni a leveles szavazást belföldön is, ebben teljesen igazad van.

WLaci 2013.07.28. 09:57:11

Aki nem itt él, nem ide adózik, ne szavazzon. Egyébként megintcsak a Bajnai-féle töketlenség jele, hogy ezt nem vizsgálnák felül. De, vizsgálják felül.

Veetee 2013.07.28. 09:58:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Maga a szavazópapír az okmány, s már a címzett szavazópolgár dolga, hogy vigyázzon rá. Újat nem kap, azaz többször nem szavazhat."

Te nem érted vagy nem akarod érteni?
Valaki összeszedi a szavazatokat. Majd bemegy Szeredán a konzulátusra és bedobja. Mondjuk egyszerre négyszáz borítékot. Vagy négyezret. De előtte még bemegy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - vagy hogy hívják a kihelyezett erdélyi Orbán-tagozatot - irodájába, és megnézik, mi van a borítékokban. Ha nem Orbánra szavaznak, kuka. Ami kuka, azt kicserélik Orbán-szavazatokra, majd jöhet a szeredai urnázás.
De az is lehet, hogy össze sem gyűjtik a szavazólapokat. Szimplán kitöltenek egy csomót a helyi kvázi-fidesz irodán, oszt' jónapot. Személyazonosság igazolása nem kell, azt és annyit dob be, amennyit akar. Csak arra kell figyelni, hogy ne legyen több határontúli szavazat, mint ahány (választókorú) kettős állampolgár van.
És ez szerinted teljesen rendben van. Gratulálok. Rákosi alatt sokra vihetted volna...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 09:58:18

@Becsületes brigantik:

Nem ismerem a német rendszert, nem tudom, hogy ott hogyan szavaznak a külföldi németek.

Egyébként meg a szavazáson állampolgárok vesznek részt, nem országlakosok, azaz tök mindegy, hogy ki hol él.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 09:59:48

@egysmás:

Bár "újmagyar" nem vagyok, mindig szavaztam, amikor kólföldön éltem és most is fogok. Jónak tartom, ha az új állampolgárok is így fognak tenni.

budy01 2013.07.28. 10:00:37

Lóf@szt a külföldi magyarok/új kettősállampolgárok seggébe!

Majd ha itt fizeti az szja-t, a tb-t, meg a 27% ÁFÁ-t, akkor ugassanak bele az ország dolgába. Ez népszavazás, ahol az ország vezetőjéről döntenek, nem pedig a NEMZET vezetőjéről. bár Viktor király állítólag mind2 az egyben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:00:58

@egysmás:

"Egyáltalán, a fasznak szavaz, ha nincs is lakóhelye Magyarországon?"

Mert állampolgár. Így van ez szinte az egész világon.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:02:08

@WLaci:

Az adózás Mo-n utoljára 1918-ban volt a szavazójogosultság követelménye.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:05:35

@Veetee:

Mindennel vissza lehet élni.

Belföldön is van visszaélés. Amit írsz, az alapvetően nem más, mint emberek elszállítása a szavazóhelyiséghez.

Ha az ember megkapta a szavazólapját, bizony odaadhatja bárkinek, hiszen ha nem így lenne, semmi értelme nem lenne a leveles szavazásnak.

Nyilván a Fidesz kampányolni fog és gyűjteni fogja a cédulákat. Ugyanezt kell tennie más pártnak is, ilyen egyszerű ez.

Rákosiék egész más módszert hsználtak 1948-ban. Nézz utána.

Nem Penny hajója 2013.07.28. 10:07:19

@HK417: "ezt is szó nélkül hagyja az EU"

Az EU nekünk nem diktálhat! Pont tegnap mondta a Nagy Vezér Posványoson.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:07:29

@budy01:

Csak szólok: SEMMI köze az adózásnak a szavazati joghoz. Fizethetsz bármennyi adót Mo-n, élhetsz életvitelszerűen az országban, mégsem lesz szavazati jogod, ha nem vagy állampolgár. Miért? Mert a szavazás nem az ország lakosainak a joga, hanem a politikai közösség joga.

egysmás 2013.07.28. 10:11:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azért szavaz, mert jogot kapott rá!
Ha a fidesz nem változtatja meg a VT-t, akkor a LAKÓHELYHEZ van kötve a szavazati jog.
Viszont, a fidesz megváltoztatta és jogot adott az újmagyaroknak ahhoz, hogy belepofázzanak olyan dolgokba, amik rájuk nem gyakorolhatnak hatást.

Az az újmagyar, amelyik él ezzel a jogával, az pedig egy szar ember, lévén aki ezzel a kapott joggal él, az ha jogot kapna rá, élne az első éjszaka jogával is, vagy ha joga lenne rá, belehugyozna a szomszédja boroshordójába, stb.

lobster thermidor 2013.07.28. 10:11:40

Hol van itt az egyenlő elbírálás, és az esélyegyenlőség elve?
Ilyen alapon akár itthon is be lehetne vezetni, hogy egyes községek lakóinak nem kell elmenniük a szavazó kőrbe, hanem valaki szépen összeszedi a cédulákat, oszt jónapot!

Ez ismét egy arcátlan húzás az adófizetőkkel szemben, mert ugye emlékszünk még arra, hogy nemrég még regisztráltatni akarták a határon belülieket.
Persze van még idő a választásig, hogy újabb "kreatív" ötletekkel akadályozzák a tisztessége választást.

budy01 2013.07.28. 10:11:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Csak szólok: SEMMI köze az adózásnak a szavazati joghoz"

Ez a legnagyobb baj. Ugyanis aki megnyeri a választást az rendelkezik a közös vagyon szétosztásáról. (segélyek, támogatások miegymás)

Az ne szóljon bele, aki a közösbe nem ad semmit. MÁS NE OSSZA SZÉT AZT, AMI NEM AZ ŐVÉ!!! Mert szt hívhatjuk igazi kommunizmusnak is akár.

eqlessootista 2013.07.28. 10:11:59

@Becsületes brigantik: Tetszett a kommentje! Különösen: "... alapvetően egy művelt, toleráns és szofisztikált, mások érzékenységét és becsületét soha meg nem sértő polgár vagyok ..."
A mai magyarok zöme ennek pontosan az ellenkezője, és: "...akiben...dúlnak súlyos - "magyaros" - frusztrációk...", tetőzve gerinctelenséggel, élősködéssel, stb.

1000 éves civilizációs elmaradásunkra talán a kihalás lesz az egyedüli megoldás, bár ez önellentmondás.
(1867 után volt némi javulás, ami 1930 után,
különösen 1948 után eltűnt, mint a kámfor.) Lehangoló.

egysmás 2013.07.28. 10:13:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az újmagyar nincs egy politikai közösségben a régi magyarral, mert rá a politikai döntése nem tud hatást gyakorolni.
Te sem vagy egy politikai közösségben egy magyarországi magyarral sem.

high up! 2013.07.28. 10:13:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Gondolkodjál már el arról, hogy ha a jelenlegi tervek szerint nem lesz kimutatás arról, hogy ki szavazott, nem lesz kontroll afelett, hogy az illető tényleg szavazott-e, nem lesz regisztráció arról, hogy az illető kért-e szavazólapot és a legvégén nem lesz megtartva a szavazócetli, mert a megszámolás után azonnal ez egy teljesn európai normával mért választásnak látszó tárgy?

10 perc alatt legalább 50 féle választási csalási tervet tudok ezen premisszák alatt kidolgozni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:17:37

@egysmás:

Nem volt lakóhelyhez kötve. Bejelentett lakcímhez volt kötve.

Ennek megszüntetése pedig helyes lépés volt, abszurdum diszkriminálni az állampolgárokat bejelentett lakcím szerint.

Veetee 2013.07.28. 10:18:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem konkétan a kékcédulás választásra gondoltam, hanem arra, ahogy helyesled a már gondolatban is választási csalás lehetőségét felvető választási mechanizmust.

Természetesen mindennel vissza lehet élni. De nem mindegy, hogy kinek mikor mekkora lehetősége van a visszaélésre. Tudod, a színpadi fegyver esete.

Ha elviszem a választókat a szavazókörhöz, mi a garancia arra, hogy rám fog szavazni (még ha nagy valószínűséggel így is van)? Semmi. Mivel a fülkébe nem mehetek be vele, a lehetősége megvan, hogy másra szavazzon.
Összeszedem a szavazólapokat. Mi a garancia, hogy rám fog szavazni? A rendszer. Ugyanis nem a választópolgár dobja be az urnába a borítékot, hanem én. És urnábadobásig azt teszek az összeszedett borítékokkal, amit akarok. Ld. fent.
Ahol az OVI elnöke ilyeneket mondhat és másnapra még nem köszönték meg addigi munkáját, ott nincs kétségem affelől, hogy - a látszatra azért egy minimálisan ügyelve - a határontúli szavazatok elsöprő többsége papíron a fideszre fog érkezni.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.28. 10:18:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igaz, kurvaanyád is visszaélt a szaporodóképességével, mikor téged összehozott.

Azt meg már évek óta tudni lehet, hogy fideszék "törvényesen" elcsalták már akkor a következő választásokat.
A szomorú, hogy a szarházi EU erre sem mozdul semmit és a fideszes komcsi-náci söpredék nyugodtan folytathatja a mocskos üzelmeit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:20:21

@budy01:

Ezen az alapon csak annak lenne szabad
szavaznia, aki adózott. Nos, ennek a neve vagyoni-adócenzus. Magyarországon ez 93 éve szűnt meg, 1920-ban. (Jogilag 1918-ban szüntették meg, de 1920-ban volt az első adó-vagyoni cenzusmentes választás.)

Ráadásul EU-tagként nem is lenne bevezethető, mivel kötelezettség az általános választójog.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:21:09

@egysmás:

Mindenki tagja a politikai közösségnek, aki állampolgár.

egysmás 2013.07.28. 10:21:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ok.

Most meg nincs, hogy szavazhasson az újmagyar, akinek semmi köze az országhoz.

Ropppppppppant előremutató.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:22:55

@high up!:

Igen, vissza lehet élni. Alapbűl mindenki kap szavazólapot, aki jogosult és regisztrált - ez így szokott lenni a leveles szavazásnál. Aztán már az ő dolga, hogy odaadja-e a szavazólapját egy pártaktivistának vagy sem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:25:06

@Veetee:

Én értem ezt. Azonban ha a leveles szavazásnál ki akarsz zárni minden plusz manipulációs lehetőséget, akkor meg kell szüntetni eleve a leveles szavazást. Hiszen a leveles szavazás mindenképpen ad plusz manipulációs lehetőséget a normál szavazáshoz képest.

budy01 2013.07.28. 10:25:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Ráadásul EU-tagként nem is lenne bevezethető, mivel kötelezettség az általános választójog."

De hisz tudjuk, Brüsszelből nekünk nem diktálhatnak!
Akkor is Lóf@sz a seggükbe. Amikor majd 2014-ben a fidesz újra megnyeri a választást (mert megfogja nyerni, az tuti) na akkor kívácsni leszek, hogy kimegy-e az utcára a nép?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:26:01

@álfirkász:

Ugye beled már megbeszéltük többször, hogy te fizetett fideszes provokátor vagy?

Veetee 2013.07.28. 10:26:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Akkor meg kell szüntetni a leveles szavazást.

Moin Moin 2013.07.28. 10:26:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Már hogy lenne mindegy, hogy hol él???

Mi is az, hogy „állampolgár”? Jó lenne ezt végre már átgondolnunk – és nem csak „pronacionalista” és „antipronacionalista” alapállásból állást foglalni!

Az állam eredetileg azért „köt szerződést” egyénekkel és közösségekkel, hogy abból kölcsönös előnyeik származzanak. Jogállam esetében pedig az is elvárás, hogy az előnyök egyenlő súlyúak legyenek. (Nem elég pl. egy olyasféle „kölcsönösen előnyös viszony”, amelyben az egyén jövedelme és a saját sorsa feletti döntési szabadsága jelentős részét adja át az államnak, amely ezért cserébe megígéri, hogy valami fantomellenségtől védi meg – mint pl. amikor a magyar állam elvárta, hogy polgárai adják oda a magánynyugdíj-számlájukon lévő pénzüket, elvárta, hogy fogadjanak el a sajátjuknak egy olyan Alaptörvényt, amelyet egy, immár csupán a szavazati joggal bíró polgárok mindössze 19%-a által támogatott párt oktrojált – és cserébe ez a példabeli magyar állam „megvédi” őket az IMF és az EU „támadásaitól”…)

A állam azért lép jogviszonyra polgárokkal, hogy azok erőforrásokkal lássák el őt. Ugyanakkor arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ez a bizonyos „állam” nem más, mint a tulajdonképpen „egymással szövetséges” polgárok virtuális megszemélyesítése. Az állam semmiképp sem lehet független és felettük álló – és: nem lehetnek az állam érdekei ellentétesek az államot alkotó polgárok hosszú távú érdekeivel. Az állam tehát nem teheti azt sem meg, hogy tetszése-ízlése és a polgáraitól független érdekei szerint adományozzon tagságot önmagában. Azért nem teheti ezt meg, mert ekkor felborul az egyenlő súlyú előnyökre alapozott rendszer: ha pl. egy tízmilliós közösség vezetői szubjektív döntése-érdekei mentén befogad (eddig) 370.000 olyan személyt, (ennyien tettek állampolgári esküt az új magyar állampolgársági szabályozás bevezetése óta) akik ezt a bizonyos államot nem gazdagítják semmiféle erőforrással, viszont ennek a 370.000 embernek a „tagfelvétel” apropóján elkezd járni ez-az, akkor ezzel az „önkényesen adományozó” állam az addigi polgárait rövidíti meg.

Továbbá: felborítja az állampolgári egyenlőség elvét is, hiszen vannak állampolgárai, akik csupán az általuk a közösbe beadott erőforrásokért cserébe részesülhetnek az állam szolgáltatásaiból és előnyeiből, míg mások pl. pusztán azért, mert beszélik az adott állam hivatalos nyelvet, vagy olyan felmenőik voltak, akik beszélték valaha… Ez nem polgári, hanem autokratikus állami viselkedésmód: nem a teljesítményemmel leszek a közösség teljes jogú, beleszólást, védelmet és támogatást érdemlő tagja, hanem egyfajta „lojalitás”, „hűbéri eskü” alapján!

…Sokan mondhatják erre, hogy az állampolgárság jár mindenkinek, aki „vérségi alapon” egy-egy adott, az illető államot alkotó nemzethez tartozik/sorolható – de ez több szempontból is téves álláspont. Egyfelől: amint fentebb írtam, a modern állam és állampolgárság alapja az, hogy a polgárok látják/lássák el erőforrásokkal önmaguk közösségét. Így, ebből a szempontból édeskeveset számít bármiféle „vérség” – hiszen a „vérből” nem lesz GDP. Másfelől: Attól, hogy valaki „vér a vérünkből”, még lehet az adott közösség ellensége – gondoljunk csak a családirtókra, vagy az olyan „vérrokonokra”, mint pl. Szálasi!

Továbbá: ugyan ki mondja meg egy népvándorlás, kun-tatár-török után, be- és kitelepítések után, hogy kinek "mi van a vérében"? De még az adott nép kultúrájában, vagy nyelvében való jártasság, az adott kultúrához való szubjektív kötődés sem lehet egy állampolgárság alapja, hiszen ilyen alapon (mondjuk, a példa kedvéért) járna a lengyel állampolgárság a „színnémet”, hallei születésű Cornelia Pieper német külügyi államtitkár asszonynak is, mivel ő amúgy „civilben” lengyel nyelvi tolmács, fordító és a lengyel kultúra elhivatott barátja – valószínűleg jobban és mélyebben ismeri azt, mint a legtöbb „vérlengyel”.

egysmás 2013.07.28. 10:27:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tud rád, vagy az újmagyarra hatást gyakorolni Orbán, vagy Bajnai, vagy Gyurcsány?
Tud rád, vagy egy újmagyarra nézve hátrányos politikát kialakítani Orbán, Gyurcsány, vagy Bajnai?

Ha _bármelyik_ banda csődbe viszi az országot, annak rád, vagy egy újmagyarra nézve lesz _bármi_ negatív következménye?

Hagyjuk már a süket dumát!

Orbán, meg a fidesz, meg a többi hülye keresztény azt magyarázta, hogy azért kell az állampolgárság, mert ők MAGYAROK, magyar nemzetiségűek!
Ezzel Orbán, meg a többi balfasz az állampolgárságot nem a politikai közösség, hanem a nemzetiség bizonyítványának tekintik, ami meg semmi.
Abból nem következik szavazati jog.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:28:30

@budy01:

Abszurdnak tartom, hogy a vesztes párt kimegy az utcára, mint "nép".

Az meg, hogy mikor van forradalom, felkelés, stb. megjósolhatatlan. De ez külön téma, mely érdekes, de nem igazán függ össze a cikk témájával.

egysmás 2013.07.28. 10:28:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nincs általános választójog, az EU-ban sehol sem!
Így az nem is kötelező.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:29:04

@Veetee:

Én nem így látom. Szerintem belföldön is be kell vezetni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:31:00

@Moin Moin:

Az hogy ki lehet állampolgár, ezt az adott állam dönti el. Lehet bárhogy dönteni.

Nem volt problémás az Orbán előtti rendszer sem, a mostani sem az.

Azonban abszurdum az állampolgárok egy részét megfosztani a szavazati jogtl.

Veetee 2013.07.28. 10:33:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem elég a kétharmad? Négyötödöt - öthatodot stb. - akarsz?

Nem leveles szavazás kell, hanem az, hogy otthon a számítógép előtt ülve is leadhassam a szavazatomat úgy, hogy senki nem figyel, senki nem hoz-visz, stb.
De mivel ez nehezebben manipulálható, mint az összegyűjtött szavazatok cserélgetése, erre egy jó ideig nem lesz lehetőség.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:33:29

@egysmás:

Ez mellékes a téma szempontjából.

Lehet nem egyetérteni az állampolgárság megadásának könnyítésével.

ősbölény 2013.07.28. 10:36:27

Kedves Berger 90, teljesen igazad van, bár kicsit sokáig tartott, amíg felébredtél (ezt nem bántásból mondom, többen - ezt némely komment is igazolja - még most sem ébredtek fel.Idemásolom egy korábbi posztra adott hozzászólásomat, mely 2013. április 15-ikén kelt.
"Kedves Kate Beckett!
Mindenben igazad van, de egyszerűen érthetetlen a számomra, hogy magát a levélben történő szavazást nem kifogásolod. Holott az teszi lehetővé a legnyilvánvalóbb és legtömegesebb választási csalást, a szavazatok nagyüzemi méretű megvásárlását.
Az eddigi választásokon az ajánlócédulákat igyekeztek felvásárolni, illetve más módon (pl. a postaládák feltörésével) megszerezni. Ezt sokszor kifogásolták is, minden oldalon, holott az ajánlócédulák megszerzésével még közvetlenül nem lehetett befolyásolni a választási eredményeket, ráadásul volt némi kockázata is a dolognak, hiszen az ajánlószelvényen kívül az ajánló tényleges személyes adatait is meg kellett szerezni.
Eme tapasztalatok birtokában nézzük meg, mi fog történni a levélben való szavazás esetén pl. Erdélyben.
1. A választásra jogosult személy postán megkapja a (nyilván biztonsági elemekkel nehezen hamisíthatóvá tett) szavazólapot, amelyen egyébként semmi, a szavazóra utaló adat nincs (hiszen akkor nem lenne titkos a szavazás). Csak a választott párt nevét kell beírnia.
Tudja-e bárki is ellenőrizni, hogy tényleg a jogosult szavazó írta-e be a párt nevét, vagy valaki más? Nyilván nem, hiszen a kitöltés után a cédulát postára adják, és az így jut el a választási bizottsághoz.
A jelenlegi rendszer azzal biztosítja a választó személyes döntésének érvényesülését a szavazáskor, hogy személyesen kell megjelennie a bizottság előtt, igazolnia kell személyazonosságát, ott kapja meg a szavazócédulá(ka)t a bizottságtól, akik helyben, nyilvánosan le is pecsételik, utána egyedül megy be az elfüggönyözött szavazófülkébe: tehát nem szavazhat előre (esetleg más által kitöltött) cédulával, és nem is szavazhat másvalaki az ő cédulájával. Tudjuk, hogy furmányos fideszesek mégis csaltak az ún. láncszavazás módszerével (erről egy jól ismert videó tanúskodik), de ez csak kisipari lehetett, nagy tömegben ezzel a módszerrel sem lehet olyan mennyiségű hamis szavazatot leadni, amely befolyásolná a választások végeredményét.
De mi van a levélszavazás esetén?
Az erdélyi polgár néhány nappal a választás előtt levélben megkapja a cédulát. Ha ezt kilopják a postaládájából, vagy megvásárolják tőle 50-60 Leiért, akkor más fogja kitölteni azt, és hamis voltát a postára adás után senki nem tudja leleplezni. Márpedig a gyergyószentmiklósi postahivatalban nem fogják igazoltatni a levelet feladó polgárokat, pláne nem a Szt. Miklós téri postaládánál.
Egyszóval a levélszavazás tálcán kínálja a szavazatvásárlás lehetőségét, és akkor még nem is feltételeztük azt, hogy a mondjuk a Magyar Térképészeti Intézet nyomdájában a kormány nyomtathat néhány százezer olyan szavazólapot, amelyet ki sem küld postán a külföldön élő választóknak, hanem a Polgári Körök aktivistái kitöltik maguk kommunista szombatokon, majd kiviszik Nagyváradra és onnan feladják.
Hát bocsáss meg, mi ehhez képest a többi trükk?"
Az új információ ehhez képest annyi, hogy ki sem kell vinni Nagyváradra a borítékokat...

Moin Moin 2013.07.28. 10:36:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Az "állam", mint írtam, nem más, mint az állampolgárok közössége. Ezért az államot az állampolgároktól kapott, szabott időre szóló mandátum alapján vezetők nem osztogathatják az állampolgárságot a saját politikai csoportérdekeik szerint, mert ezzel messze túllépik kapott felhatalmazás kereteit és célját. Mint írtam: az állam érdekei nem lehetnek ellentétesen a polgárai hosszú távú érdekeivel. Márpedig egy napi politikai haszonszerzés semmiképp sem nevezhető hosszú távú közérdeknek: nem közérdek az, hogy a Fidesz neki tetsző hosszúságú ideig mindenféle manipulációkkal akkor is megőrizhesse a hatalmat, ha az országban lakó, az országot fenntartó és működtető polgárok immár "több mint kétharmada" nem akarja őket tovább is a hatalomban látni!

Brix 2013.07.28. 10:38:34

Mielőtt megadták a határon túli magyaroknak az állampolgárságot , egy új referendumot kellett volna kiírni ebben az ügyben. 2004-ben, a jobboldal súlyos vereséget szenvedett, amikor is a majdnem hasonló, 51:49 volt az igenek és a nemek közötti arány, ami jelezte a társadalom magas fokú elutasítottságát a kettős állampolgárság intézményével szemben. Most, egy gyökeresen más politikai-gazdasági helyzetben, Orbán autokrata rendszerének idején, még kevesebben támogatnák, hogy az orbáni önkény kívülről kapjon támogatást...

budy01 2013.07.28. 10:40:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Abszurdnak tartom, hogy a vesztes párt kimegy az utcára, mint "nép"."

Mint amikor elfoglalták az Erzsébet hídat? Illetve ki is vitte ki apolitikát 2006-2010 között az utcára? Csak nem a kedves vezér?

Ha ő tetszeleghet a nép egyszerű gyermekeként népvezérként, akkor ezt az ellenzék miért nem teheti meg? Ez a fidesz álláspontja...

Jenyei 2013.07.28. 10:44:48

Aki nem figyelt, azt pofánfágja a hír, higy a NER-be minden belefér. Ez most éppen a Nemzeti Együttszavazás Rendszere. Nincs itt semmi látnivaló emberek, menjenek tovább.

2013.07.28. 10:44:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birka:
Te agyatlan troll!!
Soha nem voltam és nem is leszek egy párt híve sem, de ami itt folyik, az elképesztő! Mennyi fizut kapsz ezektől a tetvektől??

csak egy néző 2013.07.28. 10:45:47

Kíváncsi lennék, mennyi szavazója lenne Viktorkának Erdélyből, ha a Román kormány is hasonlóan a Szlovákiához és az Ukrajnához elvennék az ottani állampolgárságát annak, aki felvette a magyart? Nem sok hallgatója lenne Tusványoson a posványos dumájának.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:53:05

@budy01:

"Mint amikor elfoglalták az Erzsébet hídat?"

Ezzel a példával engem igazolsz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:54:32

@budy01:

"Ha ő tetszeleghet a nép egyszerű gyermekeként népvezérként, akkor ezt az ellenzék miért nem teheti meg?"

Mindenki megteheti. Azonban ettől még nem lesz jó. Persze ezzel nem akarom azt mondani, hogy nem szabad utcán politizálni.

Moin Moin 2013.07.28. 10:54:57

@Brix:

Semmi akadálya annak, hogy népszavazási kezdeményezést indíts a témában - ugyanis az Alaptörvény maga nem szabályozza a magyar állampolgárság keletkezését (csupán a isu sanguinis, azaz leszármazási alapú magyar állampolgárságot), egyébként azt sarkalatos törvény által teszi szabályozhatóvá.

Ez a tény azért fontos, mivel csak az Alaptörvényben szabályozott kóérdésben nem lehetséges népszavazást kezdeményezni.

Kváncsi lennék Orbán pofájára, ha összejönne a szükséges 200.000 aláírás és az ebben az esetben kötelezően kiírt népszavazáson a szavazók többsége nem akarná a "külmaygaroknak" osztogatott, kötelezettségek nélküli "ajándék-állampolgárságot+ - vagy mondjuk azt, hogy ezek a kamuállampolgárok is szavazhassanak!:-)

...Szerintem mozgolódj a témában! - ha kell, segítünk!:-)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:55:57

@agregory:

Én pedig sok párt híve voltam, s párttag is. Ez miért baj?

S nem voltam eddig még sosem fizetett pártalkalmazott. De abban sem látok bajt, ha valaki az, hozzáteszem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 10:57:32

@Moin Moin:

Csak az állampolgárság jövőbeli szabályain lehetne változtatni, azonban ez nem érintené a már megszerzett állampolgárságot.

Amadeus62 2013.07.28. 11:05:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Azt az egyet áruld már el nekem légy szíves, hogy te min Bulgáriában élő magyar állampolgárnak miért olyan kurva fontos, hogy nálunk milyen adórendszer legyen, milyen egyéb adók, rendelkezések, stb. És ne gyere azzal, hogy "mert magyar vagyok, és jogom van szavazni ide is" Ez nem indok, ez csak süket duma. Jogod van persze, de miért fontos ez nektek, külföldön élőknek? Mert ha csak ideiglenesen élnél kinn, még megérteném, de ha már letelepedtél miért kell beleugatnod az ITTHONI politikai, közéleti érdekbe? A fasz ki van, hogy a külföldön élők okoskodnak folyton, meg beledumálnak mindenbe, ami itt történik.

Frőczy Sanyi 2013.07.28. 11:11:31

Azt nem tudom, hogyan lehet ezt az egész kérdést ilyen hanyagul szabályozni.
"Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat."
Szerintem sokkal megnyugtatóbb lenne, ha nem pártaktivisták járnának a szavazólapokért, hanem a választási bizottság tagjai, akikeket a pártok (nem egy párté) képviselői elkísérnek útjukon. Igazoltatásra pedig a szavazat leadása előtt kellene sort keríteni. Ha maga a boríték, vagy a szavazólap igazolja a választópolgárt, az sértheti a titkos választójogot szerintem.

Frőczy Sanyi 2013.07.28. 11:12:46

@Frőczy Sanyi: kénytelen vagyok rosszhiszeműséget feltételezni

Moin Moin 2013.07.28. 11:15:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Óóó, persze - de azt meg lehet népszavazni, hogy az ilyen állampolgároknak csak abban az esetben leygen szavazati joguk, ha mondjuk 3 éve Magyarországon laknak és ott fizetnek adót.:-) A szavazati jog kérdését ui. nem az Állampolgársági törvény (és különösen nem az Alaptörvény!) szabályozza, hanem a Választójogi törvény. Tehát semmi akadálya ez ügyben egy népszavazásnak.

(Megjegyzem: az adott országban-településen élő nem magyar állampolgároknak is járhat pl. helyi ügyekben szavazati jog!)

Moin Moin 2013.07.28. 11:16:26

@Frőczy Sanyi: Nyugi: nem rosszhiszemű vagy, hanem realista!:-)

vénkujon 2013.07.28. 11:18:43

ez olyan jó hír, hogy még a holtakat is felébreszti

ob.szerver 2013.07.28. 11:21:32

Ha a fidesznek módjában áll majd választási csalást elkövetni - és a jelek szerint módjában lesz - akkor azt el is fogja követni.

Efelől még a legkisebb kétsége se legyen senkinek.

Kepa 2013.07.28. 11:46:27

A tortenelem ismetli onmagat.

A kovetkezo azaz 2018-as valasztason, mar az osszes szoba joheto ellenzeki vezeto a racs mogott lesz. (Igen sok penzben fogadok ra , barkivel.)

Igy megint 2/3-ad, sot 9/10-ed aragyban fog nyerni a nemzeti egyutt ize. :(

Kepa 2013.07.28. 11:51:24

@Moin Moin: Soha nem jonne ossze a 200 000 ezer alairas, mert hitelesites utan, valahogy mindig csak 187456 lenne az ervenyes. :) Ok mar nagyuzemben csalnak. A demokracia, csak addig volt jo amig megragadtak a hatalmat. Sajna.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.28. 11:55:51

@ob.szerver:
A Fidesz toronymagasan vezet, minek kellene akkor csalnia?

Én inkább a mostanában gombamód szaporodó jöttment kis pártocskákra tippelek, nekik aztán nincs vesztenivalójuk. A legutóbbi választáson is az LMP részéről voltak tömeges csalások a jelöltállításnál. Most a PM (az LMP csalási tradíciójának fő örökösei), DK (Gyurcsány inside!), MoMa (Bokros), A Liberálisok, és a többi kérészéletű semmi pártocska számára kecsegtető a lehetőség

Szociknak vége 2013.07.28. 11:56:17

'Persze ha nem székelyek voltak, tehát egyáltalán nincsen magyar állampolgárságuk, akkor csak simán balhézni volt kedvük.'

1. Nem minden romániai magyar székely
2. Nem minden romániai magyar magyar állampolgár.

2 ilyen alap baki után a 2. mondatban tök fölösleges végigolvasnia posztot.

Szociknak vége 2013.07.28. 11:59:28

@Moin Moin: A szavazók többsége még a mocskos hazugságkampányotok ellenére is állampolgárságot adott volna 2004ben. Erről ennyit.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.28. 12:02:33

@Moin Moin:
Egyszer azon nyammogtok, mennyi sok magyar kénytelen elmenekülni Magyarországról, aztán meg azzal jöttök hogy ezeknek az embereknek meg kéne vonni a szavazati jogát.

Folyton csak bolondságokat beszéltek, ráadásul egyik szavatok a másikat üti. Ezzel is csak azt bizonyítjátok, hogy teljesen alkalmatlanok vagytok a felelős gondolkodásra, netalán döntéshozatalra, kormányzásra meg aztán végképp nem

Bretschneider detektív 2013.07.28. 12:06:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha ez így van szinte a világon, akkor miért most találják ki, hogy miként szavazhatnak a magyar kettős állampolgárok?

Gondolom van erre minta, ami követhető, használható.
Miért találják fel a spanyolviaszt?

Komoly választ és érveket kérek.

Szociknak vége 2013.07.28. 12:08:14

@zengjen a dalunk fajtárs: Werber nincs a helyzet magaslatán. Persze igazából az esélytelenek nyugalmával, minden mind1 alapon, az eddigi legdurvább hazugságkampány lesz 2014ben, mind2 oldalról. Az Mszp tudja ha most bukik az szdsz sorsa vár rá.

dark future · http://www.andocsek.hu 2013.07.28. 12:12:22

Az Országos Választási Iroda nyilvántartja, az Állami Nyomda nyomtatja, a Magyar Posta kézbesíti. Ezek mind az államtól teljesen független, megbízható cégek. :) Hogy lehetne így csalni egy sorszámozatlan, egyedileg nyilvántartatlan szavazócédulával, amit aztán ellenőrizetlenül be lehet dobni egy nagy postaládába?...

Szociknak vége 2013.07.28. 12:14:32

@dark future: Az MSZP is megléphette volna, most lehet irigykedni...:) Többre nem telik.

egysmás 2013.07.28. 12:17:45

@MetroGoldwinMayer: megléphette volna, de nem tette!

A különbség jellembeli természetű.

Szociknak vége 2013.07.28. 12:21:24

@egysmás: Egyetértünk.

A deficiteljárásból is kihozhatta volna az országot, eladósítani sem kellett volna. Csak hát a jellem.

dark future · http://www.andocsek.hu 2013.07.28. 12:21:45

@MetroGoldwinMayer:

Á, a többi ellenzéki párt sose lenne ennyire kreatív, max. amikor a párton belüli, pozíciókért folytatott szavazások mennek (mint régebben pl. kisgazdáknál vagy az MDF-nél, legutóbb az LMP-nél).

Samu... 2013.07.28. 12:26:53

Én simán egyetértenék azzal a felvetéssel, hogy a választójog a magyar államkasszába befizetett SZJA alapján járjon, méghozzá annak arányában. Van még gyenge pontja az ötletnek: pl. lehet 50eFt adót fizetni 200eFt és 15MFt után is, de az elv alapján, a 15M-ból csaló csak annyi szavazatot kap, mint akitól a 200e után rendesen vonják. Az ötlet alapja pediglen az, ami már korábban elhangzott feljebb: a szavazás végeredményeként létrejövő országgyűlés illetve kormány hozzájut a befizett adókkal feltöltött kassza kulcsához. Ez nem vagyoni cenzus (tudtommal a vagyon eléggé passzív dolog, abból az államnak semmi jövedelme=haszna nincs/nem lesz).

2013.07.28. 12:28:10

dögöljön meg az összes szarházi, aki nem itt él és szavazatot mer leadni. apád faszával verjed a csalánt! viktornak meg külön remélem, hogy valami morbid és szer felett kegyetlen véget tartogat a sors...

Tyreo 2013.07.28. 12:29:41

@egysmás: Hagyd már abba ezt az újmagyarozást baszod. Ugyan olyan rasszista vagy mint az általad lenézed Jobbikosok.

egysmás 2013.07.28. 12:30:00

@MetroGoldwinMayer: Az kompetenciahiány, vagy szükségszerűség, vagy mindkettő, de nem jellemhiba.

Az a helyzet, hogy orbánék szar alakok, aljas senkiháziak, a szocik meg maximum dilettánsok.

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.07.28. 12:30:36

Jaj már gyerekek! Ne fossatok már! A végső terv az, hogy amennyiben a kormánypártokra akar valaki szavazni telefonon, vagy sms-ben is szavazhat. De ha ellenzéki pártra, akkor csak Jászkarajenőn szavazhat reggel 6 és fél 7 között.

magándemokrata 2013.07.28. 12:31:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Nem volt lakóhelyhez kötve. Bejelentett lakcímhez volt kötve.

Ennek megszüntetése pedig helyes lépés volt, abszurdum diszkriminálni az állampolgárokat bejelentett lakcím szerint. " Ha már véded orbánt, ne ilyen hülyeségeket irj! Elég lett volna azt irnod, hogy az unióban csak 1 bejelentett lakcimed lehet, ezért lett igy... Egyébként iratlan szabály, hogy egy választási törvény ne a következő választáskor lépjen érvénybe, mert ezzel, igen, igen rá vetül a választási csalás, lehetősége!

vénkujon 2013.07.28. 12:31:57

@MetroGoldwinMayer: A szavazók többsége még a mocskos hazugságkampányotok ellenére is állampolgárságot adott volna 2004ben. Erről ennyit."

-szimpla hazugság. a számok is azt mutatták, és több fideszestől is hallottam heveny románozást, ahelyett, hogy támogatták volna az ügyet. a világ nem fekete és fehér. baszod

high up! 2013.07.28. 12:32:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Alapbűl mindenki kap szavazólapot, aki jogosult és regisztrált - ez így szokott lenni a leveles szavazásnál. Aztán már az ő dolga, hogy odaadja-e a szavazólapját egy pártaktivistának vagy sem."

Alapból senki nemkap szavazólapot teccik tudni, hanem egy hivatalos, paritásos szervnél be kell jelentkezni. magyaroknak tehát el kell menni a szavazófülkéig.
Csak hogy a hat.túliaknak ez nem kell, hanem mindenféle kontroll nélkül repkednek a cetlik. Kormány által vezetett, nem paritásos szervekhez (követségek, BM osztályok)

Csak annyi marad meg majd a választási dokumentációnak, hogy a levélcímek alapján majd kiadnbak egy statisztikát, hogy X számú szavazó szavazott.
Azt meg már nem lehet sehogy kideríteni, hogy Joli néni Csíkről tényleg küldött-e szavazócetlit, vagy helyette a követégi dolgozók adták fel maguknak. És így tovább.

Marha nehéz megértened, hogy az egész tervezet tele van csalásra lehetőséget adó pontokkal? Ezért akar az EU ellenőrizni, ami Orbanescunak nagyon nem tetszik.

kvp 2013.07.28. 12:32:31

Eloszor is altalaban minden levelben feladott lapot azonosithato modon kell feladni, tehat a szavazolap melle kell egy alairt iv. Jobb helyeken ez egy papir, amit a szamlalas elott, de az ellenorzesek utan valasztanak kette. Tehat szavazatok ugyan veszhetnek el a postan, de ujak nem keletkezhetnek, csak alairas hamisitas utjan, ami viszont kiszurheto. Akinek nem erkezik meg a szavazata, az pl. az usa-ban szolhat, ekkor lehetosege van a megfelelo nagykovetsegen szemelyesen is szavaznia es amennyiben megis elkokerul a levele, akkor azt utanna nem szamoljak bele. A folyamat lenyege, hogy szamlalas elott, de boritekbontas utan minden szavazat nev szerint azonosithato. A teljes nevtelenseg hianya a leveles szavazas egyetlen hatranya. Meg Magyarorszag eseten az, hogy nem szavazhat helyi jeloltre, csak orszagos listara, tehat csak felet er a kulfoldi szavazat.

Most mar csak azt kellene leellenorizni, hogy a leveles szavazolapon hol lesz az alairas helye...

egysmás 2013.07.28. 12:36:23

@Tyreo: ők azok, akik az állampolgárságot a nemzetiségük okán kapták, azt igazolandó.

Miközben arra nem alkalmas.

Tehát ők olyan magyarok, akik bizony a nemzetiségük igazolására kaptak polgárjogot Magyarországon, ellentétben azokkal, akik eddig is állampolgárok voltak.

Ez egy olyan jelentős különbség, amit illik jelezni!

Ők AKARTÁK az állampolgárságot.
Nekem, meg a régimagyaroknak pedig ez JUTOTT!

Hatalmas különbség ám ez!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.07.28. 12:37:50

@pezsmapatkánykenguru: "dögöljön meg az összes szarházi, aki nem itt él és szavazatot mer leadni. apád faszával verjed a csalánt! viktornak meg külön remélem, hogy valami morbid és szer felett kegyetlen véget tartogat a sors..."
Ezt gondolom a külföldön élő (pl. anglia, ugye) magyarokra is vonatkozik!?

jjoey 2013.07.28. 12:38:08

alapvetően csak az szavazhasson, aki fizet adót, vagy valamilyen más módon kivette a maga részéről a közteherviselésből a részét (pl saját jogú nyugdíjjas, stb), aki nem, az ne pofázzon bele a hazai viszonyokba, mire menjen el a befizetett adóm.
amúgy meg a leveles szavazással "csak" az a gond, hogy lehet 2 lapot nyomtatni, majd a kedvezőbbet figyelembe venni, vki nyomonköveti, hogy Janibá felsőkárpátbércről szavazott-e vagy sem? de a borítékja benne lesz a külhonimagyarokattámogató-konzulátus dobozában....

Void Bunkoid 2013.07.28. 12:38:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: erről csak annyit, hogy a rengeteg állampolgárságot kapott, de igazából Magyarországhoz már csak nyelvi/kulturális szempontból kötődő (amúgy meg már a nagyapja is román/szlovák/etc. állampolgárként született) magyarok szavazati jogáról kb annyi a véleményem, hogy egy kulturális-nyelvi alapon magyarázva politikai hatalmat kovácsolni egy az ország területén nem élő népcsoportból iszonyúan csúnya dolog.

Ennyi erővel akkor a britek is happoghatnának, hogy ők is szeretnének amerikai elnököt választani, hiszen angolul beszélnek, "tesók" ők is.

Az egész ilyenről amúgy kb azt vallom, amit már sokan is írtak. Igen, ha annyira Magyarországhoz akarnak tartozni, akkor költözzön ide a sok határontúli. Ha meg nem, akkor igen, tartsa a magyarságát, de ne akarjon politizálni.

A MI oldalunkról meg annyi, hogy vagy igen, ha sok MAGÁNEMBERNEK vagy alapítványnak annyi felesleges pénze van, akkor támogassa anyagilag a határon túliakat, azonkívül viszont semmi dolgunk velük, max gyakran átjárunk szomszédolni meg túrórudit vinni. Ez az egyik változat.

A másik változat meg - mielőtt mindenki lelibsizik itt engem - amit el tudok fogadni, az meglepő módon a revizionista verzió. Ja, szavazhassanak, és öleljük őket a keblünkre, de akkor foglaljuk is el azt a területet a picsába és innentől kezdve nincs is semmi gond :)))

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.07.28. 12:40:42

Jaj ne mondjatok már ilyet, hogy orbán csalna...
a rezsicsökkentéses baszásnál is csak pár százezer halott, vagy ottsemlakó, vagy csecsemő írta alá. A kétmilliót meg kitalálták...

high up! 2013.07.28. 12:41:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "a leveles szavazás mindenképpen ad plusz manipulációs lehetőséget a normál szavazáshoz képest."

Ezért kellenek a teljes kontroll lehetőségek:
1. regisztráció azokról, akik tényleg szavaztak
2. utólagos ellenőrzés, hogy az illető tényleg szavazott-e, nem pedig a követség, BM, OVB stb gyárt utólagos regisztrációt a nevére és állít ki szavazócetlit a tudomása nélkül.

Ennyit többek között. Azt meg meg kell érteni, hogy a leveles szavazás más országokban azért mehet bizalmibb alapon, mert ott a külföldről szavazók aránya olan alacsony, hogy max. 1 helyet tudnak befolyásolni a végeredményben.

Csakhogy Magyaro esetében ez az arány akár 10% felé is mehet. Érdemes tehát csalni, a tervezet pont ennek ágyaz.

jjoey 2013.07.28. 12:42:51

@egysmás: sztem van párszázezer-millió ember a földön, aki szívesen akarna magyar álompolgárságot, pl kínai, középafrikai, stb ember. namost, ők kaphatnak? (mertugye van etióp zsídó aki nem izraeli álompolgár...)

tobeor 2013.07.28. 12:44:48

Nekem ez tetszik.
Földmutyi, trafikmutyi, választási mutyi.
El kell ismerni: következetesek.

Azt, hogy mennyiért vásárolják fel a választási cédulákat, azt kihirdették már?

Van néhány szegény erdélyi ismerősöm, biztos jól jön nekik az a kis pénz amiért eladhatják a szavazatukat, és különben sem érdekli őket annyira az egész mivel Romániában élnek és adóznak.

tobeor 2013.07.28. 12:47:38

Úgy saccolom valahol 1-2 ezer forint környékén adják-veszik majd a szavazólapokat, pénz van bőven, Simicska feltankolt.

Nagyot csalódnék a Fideszben, ha az erdélyi szavazatoknál 99% alá esne a rájuk szavazók aránya.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.28. 12:48:23

hú a libbantak hogy háborognak megint xd

én sem értem mi ezzel a gond, hiszen a bajnai/gyurcsány/kuncze mesterhármas rezsi, és adónövelő pogromja úgyis minden embert meggyőz, hogy csakis rájuk érdemes szavazni, mert akkor eljő a kánaán, meg a demokrácia, nem?

sok sikert 2014-re elvtársak
lol

egysmás 2013.07.28. 12:49:56

@jjoey: És ez vajon változtat-e annak a kijelentésnek az igazságtartalmán, miszerint az újmagyarok AKARTÁK az állampolgárságot, a régieknek meg ez jutott?

Vagy azon, hogy az újmagyarok a nemzetiségüket igazolandó kaptak állampolgárságot, miközben a magyar állampolgárságnak nem szükséges feltétele a nemzetiség.
Magyarország állampolgárai nem olyan magyarok, mint az újak, mert azok lehet, hogy svábok, tótok, rácok, dzsipók...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 12:53:04

@Amadeus62:

Két hazám van, s teljesen természetes, hogy mindkét hazám ügyei érdekelnek. Amikor Mo-n éltem, szavaztam szintén az összes bolgár választáson. Mi ezzel a gond?

BKV reszelő 2013.07.28. 12:56:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Így van! És járjon neki segély is meg föld is és trafik is a kurva életbe! Mi az, hogy nem?!

Te akkora fasz vagy, hogy toronydaruval kell hozzálátni a kiverésedhez apám.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 12:56:58

@Moin Moin:

Mindent lehet, ami nem alkotmányellenes. Kérdés van-e értelme. S kérdés lehet-e technikailag biztosítani ilyen szabályozást. Bulgáriában volt ilyen próbálkozás, s köznevetségbe dőlt a végén. Meséljem el?

Jelenleg egyébként csak az a külföldi szavazhat magyar választáson, aki letelepedett az országban és más EU-tagállam állampolgára. S ő is csak helyi választáson vehet részt és az EP-választáson, azaz a parlamentin nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 12:58:47

@Kukoricajancsi:

Hogyan lehet ezzel visszaélni? Állampolgár vagy vagy nem vagy az. Aki hamis adatokkal kapott állampolgárságot, attól egyébként visszavehető visszamenőleegsen, ha még nem telt el 10 év.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 13:04:04

@Bretschneider detektív:

Te is tudod a választ.

A legtöbb magyar a szomszédos államokba van. 99 %-uknak eddig nem volt magyar állampolgársága, azaz a kérdés fel se merült.

A legtöbb külfölödn élő magyar állampolgár 99 %-a meg leszarta a magyar választásokat, ott sem volt igény.

Csak egyes politikailag aktív emigránsok sérelmezték a választójog hiányát. Az ő problémájuk azonban meg lett oldva 15 éve már, hiszen azóta már lehet magyar követségen is szavazni, s a belföldi lakcíme csak annak nincs Mo-n, aki nagyon nem akar ilyet (1 óra elintézni).

Az EU-ban pedig immár botrányos lett volna, hogy valaki csak azért veszti el szavazati jogát, mert egy másik tagállamban él.

Megfigyelo 2013.07.28. 13:04:33

@Kelly és a szexi dög: Na ne! És ki volt kormányon akkor, amikor József Attila azt írta:

"hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ."

Akkor a csendőr jelenléte biztosította, hogy minden szavazat a kormányé legyen, most -- már ha egyáltalán lesznek választások, amiben azért sokan kételkednek -- a törvényesített választási csalások fogják,...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 13:05:40

@egysmás:

Nézz enek utána. Jelenleg a 28 EU-tgaállamból 26-ban nincs külön feltételhez kötve a szavazati jog. csak Írországban és ANgliában van külön regisztráció.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 13:09:23

@Samu...:

Ez volt 1920 előtt Mo-n. Parlamenti választáson csak az a szavazhatott, aki teljesített egy bizonyos minimális éves adóbefizetést. Helyi választáson szintén, ott azonban úgy volt, hogy a legtöbb adót befizetők a községben automatikusan képviselővé váltak - a képviselői helyek felét töltötték be így.

Károlyiék szüntették meg 1918-ban, majd Horthyék alatt az első választás ment 1920-ban vagoni és adócenzus nélkül.

Ez azonban nem egyeztethető össze az egyenlő és általános választójoggal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 13:10:16

@pezsmapatkánykenguru:

Pedig szavazni fogok, bármennyi belföldi tahó is hisztizik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 13:11:21

@magándemokrata:

Nem vagyok Orbán híve.

Nekem az EU-ban két bejelentett címem van, s nem vagyok egyedül ezzel.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 13:12:34

@high up!:

Mondtam: a leveles szavazás mindképpen több visszaélésre ad lehetőséget, ez nyilvánvaló.

Netuddki. 2013.07.28. 13:13:08

A külföldi szavazatokat külön kell kezelni. Azokba bárki bármikor bele tudjon tekinteni, ellenőrizni tudja, hogy valós, állampolgárságot kapott személy adta-e le azt.
Ha rajtam múlna felraknám az internetre, hogy minden külföldi magyar ellenőrizni tudja valóban leadta-e a szavazatát, és melyik pártra. Sajna ha a leadáskor nem lehet kiszűrni a csalást, akkor bizony utólag kell. Ha utólag nem lehet ellenőrizni akkor érvénytelen a szavazat. A mindenkori kormányzó pártnak lenne az érdeke, hogy biztosítsa, a csalásnak még az árnyéka se vetődjön a szavazás lebonyolítására.
Ezt az egész határon túli szavazósdit egy kicsit jobban elő kellett volna készíteni. Még az sem baj ha most még nem tudtak volna szavazni az újdonsült állampolgárok...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 13:16:30

@Void Bunkoid:

"Ennyi erővel akkor a britek is happoghatnának, hogy ők is szeretnének amerikai elnököt választani, hiszen angolul beszélnek, "tesók" ők is."

Amerikai állampolgár lesz és szavaz.

Megfigyelo 2013.07.28. 13:17:32

@wmiki: Hát én inkább kifizetem a rezsit normális piaci áron, mintsem két-háron év múlva az áram- és gázkorlátozásokat "élvezzem" a mostani nagylelkű ("más f-val verem a csalánt") rezsicsökkentés óhatatlan következményeként. Ugyanis a szolgáltatók nem fogják tudni karbantartani a hálózatokat, mert nem lesz pénzük rá. Az Orbán-kormány szegényeket szegényebbé, gazdagokat gazdagabbá tevő politikája eredményeként nagyon sokan nem tudnak már most sem fizetni, ezért már így is bajban vannak a szolgáltatók. A rezsicsökkentés szükségszerűen tönkre fog nem egyet tenni, és akkor nem lesz áram és/vagy gáz, víz.
De a gáz- és áramkimaradások biztosan rendszeresen lesznek, ez bele van kódolva a "rezsicsökkentésbe". De persze csak a választások után fognak fellépni, űgyhogy nyilván nem számít...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.07.28. 13:21:15

@dr yetee 69: @egysmás: ti vagytok a legnagyobb fidesz-zombik, de annyira idióták vagytok, hogy még csak észre se veszitek. Hörögjetek nyugodtan, a vezér örülni fog.

Moin Moin 2013.07.28. 13:23:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ismét tévedsz, mert a nem letelepedettek (a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkezők) is szavazhatnak majd 2014-ben mind a magyarországi, mind az EU-s választásokon, azzal a megkötéssel, hogy a külmagyarok (akinkek nincs magyarországi lakcímük) csak listára szavazhatnak majd, egyéni körzetekben (értelemszerűen) nem.

...De addig még akár ez is változhat, mert pl. kreálhatnak "külföldi egyéni körzeteket" is! A fantáziájuk és a gátlástalanságuk határtalan, mert jól tudják, hogy ha elveszítik a választást, akkor a vezérkarnak+holdudvarnak sanszos a böri.:-)

mazolika 2013.07.28. 13:24:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A szavazócédulán nincsenek rajta az adataid. Ha ezt bevezetik, akkor nagyon könnyen vissza lehet e szabályok mentén élni a szavazatokkal. Így nincs értelme szavazni.

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.07.28. 13:26:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Nézz enek utána. Jelenleg a 28 EU-tgaállamból 26-ban nincs külön feltételhez kötve a szavazati jog. csak Írországban és ANgliában van külön regisztráció."
Utánanéztem! Ismét hazudtál! Tegnap már mondtam, nagyképű fasz vagy! Miért nem Bulgáriában fórumozol???

Moin Moin 2013.07.28. 13:28:08

@Kepa:

Erre csak a nagyapám mondását tudom neked idézni: "Ha megpróbáljuk lehet, hogy sikerül, ha meg sem pórbáljuk, akkor viszont biztosan nem fog sikerülni!"

Van arra pl. mód, hogy az "állami tulajdonú" választási irodától függetlenül is összesítsük az aláírásokat és ezt pl. közjegyzővel hitelesítttessük, ami alapja lehet egy bírósági eljárásnak. Szép nap lenne, ha (pl., ha odáig kell elmenni) Strasbourgban megállapítánk, hogy a Fidesz-kormány kutyái csaltak az aláíróívek hitelesítésével!:-)

Mindez csak akarat, elszántság, kitartás és szervezés kérdése. Az, ha az "úgysemlehetetek" soroljuk, nem vezet sehová: hülyeség ez az eleve önfeladó, lamentáló passzivitás!

Netuddki. 2013.07.28. 13:30:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tahókám! Egyvalamit figyelmen kívül hagysz. Ettől kezdve pedig ki is bicsaklott az érvelésed.

Az orbánék könnyítve és nagy sietve több százezer határon túli magyar nemzetiségű, szlovák, román, ukrán, stb. (elnézést akit nem említettem) állampolgárnak adtak magyar állampolgárságot. Nagy sietve megadták nekik a szavazati jogot is. Annak ellenére, hogy nemrég annál a bizonyos "botrányos" népszavazásnál még váltig bizonygatták, szavazati jogról SZÓ SINCS.
Azon a bizonyos "botrányos" népszavazáson a határon itt élő magyar állampolgárok többsége elutasította a kettős állampolgárságot. Annak aki fel van háborodva e miatt elárulom, akkor is a szavazati jog miatt mondott nemet az emberek többsége. ÉS LŐN! Bebizonyosodott.

A fentiek alapján az orbán rezsimnek semmi felhatalmazása nem volt arra, hogy szavazati jogot adjon a határon túli magyaroknak. Főleg ilyen hamar. Előbb talán konszenzusra kellett volna jutni, hogy ez az egész hogyan lesz lebonyolítva. Egy népszavazás sem ártott volna a kérdésről.

Szóval aki a határon túli magyar állampolgárság előtt is magyar állampolgár volt és külföldön élt az idáig is szavazhatott. Ennek a lebonyolítását idáig is megoldották. Úgyhogy nem nekik (köztük a te) a szavazati jogát vitatjuk.

Úgyhogy ha már itt emberkedtek, akkor arra hozzatok példát, hogy melyik az az ország ahol hasonlóan a magyarhoz tömegével adtak más országok állampolgárainak állampolgárságot és szavazati jogot? Ne a britekkel meg más gyarmatosító országokkal gyertek, ahol ennek több 10-100 éves folyamatos hagyománya van. Szerintem ott se 2 év alatt vezették be a szavazati jogot...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.28. 13:32:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: egyetértek, ehhez jogod is van

ráadásul... külföldről ugyanúgy szavazhatsz gyurcsány/bajnai/kuncze-ra vagy demokrata dopeman-ra, ha úgy látod, hogy náluk jobb vezetők nincsenek is a világon
a külföldi sajtó úgyis ezt tolja

szóval akkor miért is ajvékolnak itt ennyire az elvtársak?

xd

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.28. 13:34:37

@Megfigyelo: :x
teljesen igazad van, a magas rezsinél, az alacsonyabb minimálbérnél, a több adó, és imf hitelnél nincs is jobb a világon, ezt mindenki belátja, aki hozzátok hasonló felsőbbrendű, értelmiségi, liberális demokrata...

de akkor miért ajvékoltok folyton, hiszen 2014-ben úgyis 4/4-el nyertek

magándemokrata 2013.07.28. 13:35:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Állandó lakcim, az eu-ban csak 1 lehet! Rosszul irtam, nem bejelentett, állandó!

Netuddki. 2013.07.28. 13:36:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Amerikai állampolgár lesz és szavaz."

Mint előbbi hozzászólásomban említettem, akkora balfasz vagy mint az orbán!

Regéld már el nekem, hogy egy brit mikor és hogyan kaphat amerikai állampolgárságot és szavazati jogot? Erősen kétlen, hogy olyan könnyen menne neki mint egy határon túli magyar esetében a magyar szavazati jog megszerzése.
Tudtommal 1 eset van amikor automatikusan jár neki, ha az USA-ban születik...

Moin Moin 2013.07.28. 13:47:28

@zengjen a dalunk fajtárs:

Arany fajtársam, tudatosan csúsztatsz össze két, tök különböző dolgot!:-)

A Magyarországról elmenők, ugyebár eleve, születésüktől fogva magyar állampolgárok, akiknek eddig is volt szavazati joguk. Tőlük a kutya se akarja ezt elvenni – mondhatom, szép dolog is lenne, ha épp azoktól vonná meg bárki is a szavazati jogot, akik (zömükben) a „legversenyképesebb” polgáraink!

Itt nem róluk, eleve magyar állampolgárokról van szó, hanem azokról, akik sohasem éltek a magyar állam területén, hanem csak „fajilag”(?) kötődnek a magyarsághoz. Nekik nem jár csupán azért szavazati jog, mert (meglehetősen önkényes „szabályok” alapján) „magyar származásúak”. (Ezzel kapcsolatban talán olvasd el a "maxval, a gondolkodni igyekvő bircának" küldött 10:26:43-as válaszomat!) Nekik van/lehet közük a magyar néphez, de mégsem részei a magyar államnak, lévén, hogy a mindennapjaik nem ehhez az államhoz kötik őket és az „életcéljaik” sem ehhez az országhoz kapcsolódnak.

Tehát: egy olyan populációt emel be az állampolgárok sorába velük a mai kormánytöbbség, amely:
1.) Nem született magyar állampolgárok.
2.) A mindennapi életük nem a magyar államhoz kapcsolja őket.
3.) A magyar államban meghozandó törvények, intézkedések csak nagyon kevéssé, áttételesen és egyáltalán nem általános körűen érintik őket.
4.) Családjuk és baráti-kapcsolati körük nem, vagy csak kis részben él Magyarországon.
5.)
Ezzel szemben a külföldön munkát vállaló magyarok:
1.) Születésüktől fogva magyar állampolgárok, mivel a magyar állam területén születtek, magyar állampolgár szülőktől
2.) Általános életstratégiájuk is ezen államhoz kapcsolta-kapcsolja őket és nem céljuk, hogy másik állam polgáraivá legyenek. (Ui. a többségük nem szándékozik véglegesen más államban letelepedni, csupán a gazdasági szükség készteti az ideiglenes külföldi munkára és tartózkodásra, vagy tanulni megy oda, stb.)
3.) Mivel hosszabb távon Magyarországon akarnak majd élni és boldogulni, ezért közvetlenül hatnak rájuk a magyar parlament döntései.
4.) Családjuk és kapcsolati hálójuk zömében Magyarországon található.

…Mindezek alapján nem igaz az az állításod sem, hogy „bolondságokat beszélnék” és „egyik szavammal ütném a másikat”. Bolondokat a te politikai kedvenceid cselekszenek, éspedig önző és végső hatásaiban majd számodra is igen negatív következményekkel járó hatalmi és gazdasági céljaik érdekében!

egysmás 2013.07.28. 13:50:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nemá, hogy nincs korcenzus az EU-ban!

Sőt, egyéb cenzusok is léteznek, pl. a közügyektől eltiltott sehol sem szavazhat, a fogyik sem szavazhatnak, stb.

Az állampolgársággal ugyanis nem JÁR sehol sem automatikusan a szavazati jog!
Nincs olyan állam, ahol ez az embernek elidegeníthetetlen alapjoga.

Moin Moin 2013.07.28. 13:53:01

@MetroGoldwinMayer:

Jaj, ne hazudj már ekkorát! Hiszen 2004-ben a szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok túlnyomó többsélge nem akarta azt, hogy a külmagyarok is állampolgárásgot kaphassanak. Ui. aki ezt akarta, az mind elmehetett szavazni - és hát ennek ellenére az igenek csak-csak nem értek el akkora számot, hogy meglegyen az érvényes többség!

Nem mellesleg: én semmiféle "mocskos hazugságkampányt" nem folytattam sem 2004-ben, sem máskor! Persze, tudom, tudom: számotokra mindeni Gyurcsány, aki nem Orbán!:-)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:12:42

@kovi1970:

A szavazati jog az állampolgárság következménye. Nincs olyan, hogy szavazati jog nélküli állampolgárság.

Szociknak vége 2013.07.28. 14:13:48

@vénkujon: 51,57% adott volna állampolgárságot, papa.

Szociknak vége 2013.07.28. 14:14:50

@Moin Moin: Akik szavaztak azoknak az 51,57%-a akarta.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:17:32

@magándemokrata:

Állandó lakcím mint jogi kategória Mo-n nem létezik 15 éve. Lakcím can és tartózkodási hely, az előbbi addig hatályos, míg nem változtatod meg, az utóbbi meg azt hiszem 3 évig hatályos, de ebben nem vagyok biztos.

Az EU-ban valóban ELVILEG csak egy lakcím lehet. De nincs rendszer a többes lakcímek kiszűrésére. Még azok esetében sincs, akiknek csak 1 állampolgárságuk van. Egyszerűen nem létezik EU-szintű nyilvántratás, csak az egyes tagállamokban van (van ahol nincs!), s mindenhol más-más szabályokkal.

Sőt, vissza is lehet vele élni: többször tudsz szavazni az EP-választáson. Ez persze bűncselekmény, de nagyon nehéz bárkit is rajtakapni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:22:43

@kovi1970:

Minden országban más a szabály.

Az USÁ-ban ha ott születsz, állampolgár leszel (kevés kivétel van ott is). Magyarországon meg nem leszel az: a Mo-n való születés nem eredményez magyar állampolgárságot.

S minden amerikai állampolgár gyermeke amerikai állampolgár, ugyanaz a magyar állampolgárok esetében.

Ami a szerzett állampolgárságot jelenti, a magyar szabályozás 2 éve valóban könnyebb: hiszen magyar származás alapján szerezhető magyar állampolgárság, míg Amerikában ez nagyon korlátozott, ott csak akkor lehet, ha a nagyszülő volt amerikai, távolabbi rokon esetében nincs kedvezmény.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:25:22

@Moin Moin:

"A Magyarországról elmenők, ugyebár eleve, születésüktől fogva magyar állampolgárok, akiknek eddig is volt szavazati joguk. Tőlük a kutya se akarja ezt elvenni"

1990-1998 között tőlük is el volt véve. Ugyanis akkor külföldön az sem szavazhatott, akinek volt magyarországi lakcíme.

Egyébként pedig súlyosan alkotmányellenes különbséget tenni született és szerzett állampolgárság között.

KopaszMercis 2013.07.28. 14:25:57

Ennek az egesznek az lesz a vege, hosszutavon, hogy az anyaorszagi magyarok es az elszakitott teruleteken elok meg fogjak egymast gyulolni. Trianon ehhez kepest egy gyenge kiserlet volt a magyarok szetzuzasara.

Mi lesz ha az erdelyi kagyarok fogjak gyozelemre segiteni a kovetkezo gyurcsanyt??! Belegondolt ebbe akarmelyik mostani kommunista kormanyparti baromcigany??

vénkujon 2013.07.28. 14:26:26

@MetroGoldwinMayer: és ebből levonódik az a kibaszott okos következtetésed, hogy csak az igazhitű fideszesek szavaztak igennel? el vagy tévedve.

KopaszMercis 2013.07.28. 14:28:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Igy van, es amig mi itthon nem szavazhatunk levelben addig a kulfoldi magyarallampolgarok igen.

Jo lenne ha ezek a kommunista ciganyok tanultak volna vmi kulturalt 45 ota...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:28:26

@egysmás:

Az állampolgársággal együtt járnak a politikai jogok, ezek ugyanis elidegeníthetetlen jogok.

A korlátozás csak életkorbeli lehet, pl. Mo-n 18 éves kor kell a szavazáshoz, nem mindenhol így van, Ausztriában már levitték pl. 16 évre.

Ezen kívül csak bírói ítélet veheti el a szavazati jogot, pl. egyes bűncselekmények esetében vagy ha valakit cselekvőképtelennek nyilvánítottak.

Érdemes végignézni az egyes EU-tagállamok szabályait. Egyszer megírom ezt részletesen, mert mindig felmerül minden ilyen vitában.

egysmás 2013.07.28. 14:29:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mivel a szavazati jog nem jár az állampolgársághoz, a szavazati jog eddigi szabályzása nem lett volna diszkrimináció.
A fidesz azért hígította fel a szavazótábort, mert ebből politikai hasznot remélt.
Mellesleg kibaszott mindenkivel.
Kivéve veled, mert rád nincs hatása a mindenkori kormány politikájának, lévén nem itt élsz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:29:58

@KopaszMercis:

Igen, ezzel egyetértek. Nem lett volna szabad ezt így bevezetni. Vagy bárhol lehetővé kellett volna tenni a leveles szavazást, vagy sehol sem.

egysmás 2013.07.28. 14:31:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na, most akkor van korcenzus, vagy nincs?

Ha bírói ítélettel elvehető egy jog, akkor az elidegeníthető, vagy elidegeníthetetlen?

Ennyire ne legyél már hülye!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:31:25

@egysmás:

A szavazati jog az állampolgársággal jár. 1990-ben is csak "techikai okokra" hivatkozva zárták ki a külföldön élőket. Alkotmányellenes valakit azért kizárni, mert máshol él.

Szociknak vége 2013.07.28. 14:31:40

@vénkujon: Nem ebből vonódik le, hanem a magadfajta esze járásából....:)

Moin Moin 2013.07.28. 14:37:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A külföldön dolgozók zöme megtartja a magyarorszégi lakcímét, így nem volt és ma sincs akadálya, hogy szavazzanak. De itt most nem róluk, hanem a "külmagyarokról" van szó!

A különbségtételben nincs emmi "alkotmányellenes", ui. az alkotmány (alaptörvény) semmit sem mond erről. (Az állampolgársági és választójogi kérdéseket sarkalatos törvények által rendeli szabályozni.)

Ráadásul: egy dolog az állampolgárság és egy másik dolog a választójog. Ez utóbbit állampolgárok esetében sokminden befolyásolhatja - ezek között ott van/lehet az is, hogy ezt az állampolgári jogot, ennek gyakorlását maygarországi állandó lakhelyhez kötik, ami (a meglévő lakcím) legalábbis "ráutaló magatartás", hogy az illető az ország életében közre akar, fog működni, ott éli a mindennapjait és vállalja, hogy a meghozott döntések következméáynei rendszeres és általános hatással legyenek rá.

Ezen kívül, mivel a magyar választási rendszer kétszintű, azaz listás és egyéni körzetes is, emaitt eleve lehetetlen a "teljesen egyenlő választójog" - hiszen akinek nincs állandó lakhelye egyik választókerületben sem, az nem tud egy körzet jelöltjeire szavazni. (Ismétlem: lehet, hogy ebben is "kreatívak" lesznek a Fidesz-fiúk és csinálnak mondjuk 10 erdélyi, ottani régiók szerinti új egyéni körzetet a meglévő 106 mellé, ezzel is eltolva a mandátumarányokat és eltávolítva a választás eredményét a valós belföldi politikai közvélekedéstől.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:38:06

@egysmás:

A korcenzus alapja a cselekvőképességhez kötés. De ez is sok országban megszűnőben van, lásd az osztrák példát.

A bírói ítélet pedig kivételes dolog, egy büntetés.

Az általános választójogot senki sem értelmezi úgy, ahogy te. Ha a te értelmezésedet vesszük, akkor sehol a világon nincs általános választójog.

Azonban általános választójog alatt ezt értjük jellemzően: x életkor felett minden cselekvőképes állampolgár szavazhat, hacsak nincs ellene politikai jogaitól való megfosztását kimondó bírói ítélet.

Moin Moin 2013.07.28. 14:39:45

@MetroGoldwinMayer:

Aki akarta a külmagyarok honosítását, az mind elment-elmehetett szavazni - ezek szerint pontosan annyian akarták ezt, amennyien elmentek erre igennel szavazni... A többiek meg nem akarták - mert ha annyira akarták volna, ők is elmentek volna!:-)

nu pagagyí 2013.07.28. 14:39:56

Remélem, a mostanában nyugatra elhúzott fiataljaink is szavazhatnak ezen a könnyített módon.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:40:39

@Moin Moin:

"A külföldön dolgozók zöme megtartja a magyarorszégi lakcímét, így nem volt és ma sincs akadálya, hogy szavazzanak."

Hozzáteszem: ez eddig illegális volt egyébként. Mindenki köteles volt megszüntetni magyarországi lakcímét, ha 3 hónapnál tovább volt külföldön. Persze, az emberek 99 %-a nem tartotta be, hiszne hülye jogszbaály volt. De jogilag csak idén szűnt meg ez a kötelezettség.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:41:20

@Moin Moin:

"A különbségtételben nincs emmi "alkotmányellenes", ui. az alkotmány (alaptörvény) semmit sem mond erről."

Lásd állampolgársági egyenlőség elve.

Szociknak vége 2013.07.28. 14:41:56

@Moin Moin: Akkor ugyebár a fideszre a lakosság 2/3-a szavazott, mindenki, aki rá szavazott vagy otthon maradt az a fideszt akarta.

Ők visszaadták az elkobzott magyar áp-ot. Problem?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:44:21

@Moin Moin:

"ezek között ott van/lehet az is, hogy ezt az állampolgári jogot, ennek gyakorlását maygarországi állandó lakhelyhez kötik, ami (a meglévő lakcím) legalábbis "ráutaló magatartás", hogy az illető az ország életében közre akar, fog működni, ott éli a mindennapjait és vállalja, hogy a meghozott döntések következméáynei rendszeres és általános hatással legyenek rá"

Ez abszurdum. Ilyet képtelenség megvalósítani a gyakorlatban. Még ha jó is lenne az elve (nem az), akkor se lehetne a gyakorlatba átültetni.

Ez az egész egy abszurd pártpolitikai harc, melyet rövidlátó politikusok és fanatikus hívek vívnak. A következmények nagyon rosszak lesznek. Elvtelen piszkos harc ez.

Moin Moin 2013.07.28. 14:44:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ennek (hogy a nem a hazájukban élő EU-s állampolgárok hogyan szavazhatnak helyi ügyekben abban a másik EU-s tagálamban, amelyikben élnek), jelen témánk szempontjából nem releváns: más ügy!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:45:49

@Moin Moin:

"Ezen kívül, mivel a magyar választási rendszer kétszintű, azaz listás és egyéni körzetes is, emaitt eleve lehetetlen a "teljesen egyenlő választójog" - hiszen akinek nincs állandó lakhelye egyik választókerületben sem, az nem tud egy körzet jelöltjeire szavazni."

Ha valaki nem regisztrálja magát belföldi címen, az az ő szuverén döntése. Nem diszkrimináció, hogy ezután nem szavazhat egyéni jelöltre.

Szociknak vége 2013.07.28. 14:47:35

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_prostitucio_menti_meg_a_gdp-t.560166.html

Itt a vég. Ha már képtelen az EU dolgozni és beindítani a gazdaságait, statisztikával akarja 'felemelni' a GDP-t. Igy még jobban el tud adósodni. Brávó, Európa!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:48:59

@Moin Moin:

"Ismétlem: lehet, hogy ebben is "kreatívak" lesznek a Fidesz-fiúk és csinálnak mondjuk 10 erdélyi, ottani régiók szerinti új egyéni körzetet a meglévő 106 mellé"

Ezzel most leírtad a horvát választási rendszert, ott pont így van, van egy "külföldi horvát" körzet a belföldiek mellett. Van 12 választókerület, ebből 10 Horvátország, 1 meg külföld.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:49:44

@nu pagagyí:

Csak ha nincs belföldi lakcímük. Ha van, akkor nem szavazhatnak levélben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 14:50:59

@Moin Moin:

Ugyanaz az ügy: itt is Magyarországon kívül élő magyar állampolgárok szavazásáról beszélünk, ami ugyanez mint pl. olasz állampolgárok szavazása Olaszországon kívül.

nu pagagyí 2013.07.28. 14:51:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Az állampolgársággal együtt járnak a politikai jogok" ez így van, de hogy állunk a kötelezettségekkel, melyre oly büszke Orbán, hogy sikerült becsempésznie az alkotmányba.

"Mindenki felelős önmagáért, képességei és lehetőségei szerint köteles az állami és közösségi feladatok ellátásához hozzájárulni."

Persze az állam szó nincs tisztázva, lehet, hogy a román államra gondol az alkotmányozó a romániai magyarok esetében.

Moin Moin 2013.07.28. 14:54:14

@MetroGoldwinMayer:

Más egy "igen-nem"-alapú népszavazás és más egy országgyűlési választás, ahol sokkal általánosabban és sokkal több kérdésben véleményt alkotva döntenek a választók, több lehetséges induló/párt között. Az első esetben egyszerű a helyzet: akik pozitív döntést szeretnének, elmennek és igennel szavaznak, míg azok, akik nem akarják a dolgot, vagy elmennek és nemmel szavaznak, vagy el sem mennek, mert nem fontos annyira nekik a dolog.

Az országgyűlési választásokon nem csak igenről és nemről szavaznak. Nem az a feltett kérdés, hoy "Akarja-e Fideszt?", hanem az, hogy "Kit akar?". Aki a Fideszt akarja, az odaikszel a Fidesz mellé - tehát csak annyi embernek fontos a Fidesz győzelme, aki odahúzta a jelet. A többiek vagy nem akarják ezt, vagy közömbös nekik a dolog, hogy ki vezeti az országot, vagy pedig nem közömbös ugyan, mert pl. a Fidesz undorral tölti el őket, ám semmiképp sem vállalták azt, hogy egy "lejárt szavatosságú" és szintén utált szoci-, vagy szadesz-bandát, netán a félbolond ellempét támogatnák, továbbá a nyilasokat is rühellték.

Az persze más kérdés, hogy ennek a szavazói attitűdnek, ennek a "finnyásságnak" a közvetett hatása az volt, hogy egy szintén elutasított párté lett a "több mint kétharmad". A "nem szavaok senkire, mert senkit sem tartok elég támogathatónak"-szerű választói attitűd köztudottan a legnagyobb elkötelezett szavazóbázissal rendelkező kisebbségnek kedvez.

Szociknak vége 2013.07.28. 14:54:36

@nu pagagyí: Miért neked milyen kötelezettségeid vannak az államal szemben, amelyeket a külföldiektől elvárnál?

KopaszMercis 2013.07.28. 14:54:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Te elegge pragmatikus lettel mhajra, csak igy tovabb...

Szociknak vége 2013.07.28. 14:56:18

@Moin Moin: És mire kéne következtetnem ebből?

christophe 2013.07.28. 14:57:29

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.: orbànpapa kobànyàjàba mennek majd szavazni,az ellenzèkiek,oszt majd ott,is tartjàk Oket :-(

vénkujon 2013.07.28. 14:58:48

@MetroGoldwinMayer: nem tudom, honnan a faszomból látod te az én észjárásomat. több fideszest is ismerek, akik ordítva pofáztak arról, hogy mi lesz akkor ha megkapják a határontúliak az állampolgárságot, és elmentek nemmel szavazni.
a jehova-újság mintájára- ahol a bari együtt legel az oroszlánnal a képeken-lehetne egy fideszes hívőújságot csinálni, hasonlóan idillikus ábrákkal. te fasz

nu pagagyí 2013.07.28. 14:58:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Miért? Nem élnek itthon életmódszerűen. Feleslegesen akadályozzák őket, hogy szavazhassanak.
Persze a lakhely is kiváló manipulációs lehetőség, példa rá a monoki választás, ahol Kossuth szülőházába több embert jelentettek be, mint ahány a faluban lakó többi ember.

Moin Moin 2013.07.28. 15:01:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem ugyanaz, mert nem azonos horderejű a helyi és az országos szavazás.

Az a baj, hogy et valamiért össze akarod mosni "mindenféle", nem az adott országban élő állampolgár választási jogát, függetlenül attól, hogy az egyik (a magyarországi születésű, de külföldön dolgozó) állampolgár születése pillanatától volt már magyar állampolgár, míg a másik (az erdélyi, felvidéki, vajdasági, ukrajnai, stb.) pedig csak egy választási manupuláció kedvéért, szűk pártérdekből és a 2010-es választásokon kapott kormányzati felhatalmazással keményen visszaélve lett "frissen legyártott" magyar állampolgár.

...Komolyan nem hiszem el azt, hogy ne verné ki a szemedet ez az ordító különbség!

BKV reszelő 2013.07.28. 15:03:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez mikor zavarta a vezért?! Menj már....Ha sokat vitatkozol, akkor majd sz.ferenc jól megvéd magadtól, hogy beledöglesz...csak mert ő ilyen megvédős magyar.

Moin Moin 2013.07.28. 15:05:20

@MetroGoldwinMayer: Arra, hogy nem azonos jelegű egy-egy konkrét kérdésben elrendelt népszavazási táma támogatottsága és a pártok országgyűlési választásokon elért támogatottsága. mert amíg az eléső esetben minden "elkötelezett" elmegy és igennel szokott szavazni (kivéve egy elenyésző kisebbséget, aki valamiért mégsem ment el-tudott elmenni szavazni a számára fontos kérdésben), addig az országgyűlési választások "többváltozós függvények".

nu pagagyí 2013.07.28. 15:10:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az olasz állampolgárok Olaszországból mentek külföldre, állampolgárként. A környező országok magyarsága viszont nem ment sehová, hanem egy másik állam fennhatósága alá került. Ezzel a tiroli helyzet lenne adekvát. Nem tudom a tiroliak szavaznak-e az osztrák választásokon, vagy saját autonómiájuk fenntartása az elsőrendű számukra. Azzal, hogy az erdélyiek nagy része magyar állampolgár lett, úgy érzem feladjuk egy valódi autonómia kiharcolását.

poor 2013.07.28. 15:15:05

@MetroGoldwinMayer:
Látom a fityiszes droidok nem félnek a választási csalástól, ha a vezér követi el. Gondolom, ha ellenkezőleg lenne akkor mindenhol fröcsögnétek.
A fidesz LOP,CSAL, HAZUDIK. A maffia minden ismérve felismerhető a vezér és bandájának a cselekedetein. Minden héten valami megdöbbentő hülyeséggel áll elő és a droidok nyelik. Takarodjatok, a választás előtt valahogy nem ezt ígértétek, hogy még a választást is elcsaljuk a saját oligarchia az jó.. Az emberek többsége több adót fizet és rosszabbul él. Nagyon örülök, hogy néhány segnyalónak megszaladt, de a többséggel mi lesz?

Szociknak vége 2013.07.28. 15:16:35

@nu pagagyí: És mi köze az adófizetésednek az állampolgárságodhoz? Magyarországon állampolgári kötelesség adót fizetni? Akkor 8 milliónyian megszegik a kötelességüket?

Szociknak vége 2013.07.28. 15:17:31

@vénkujon: Köszönöm, köszönöm, tényleg!

nu pagagyí 2013.07.28. 15:18:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Eleve diszkriminatív lett a választási rendszerünk. Elég lenne csak egyéni jelöltre szavazni, így egységes lenne a szavazati jog. Az szavazhat, akinek van lakcíme Magyarországon. Korábban nem okozott gondot a lista, mert nem szavazhattak műállampolgárok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:18:33

@nu pagagyí:

A kötelezettségek nem függnek a politikai jogokkal össze, ezt te is tudod. A politikai jog alapjog és nem a jószívű állam ajándéka a polgárok számára, akik cserében kötelesek hálásak lenni.

Szociknak vége 2013.07.28. 15:18:41

@Moin Moin: És ebből az következik, hogy a 2s áp visszaszerzésének lehetősége rossz v. alkotmányellenes?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:19:32

@KopaszMercis:

Mint az szoktam lenni, hacsak nincs szó elvi kérdésről.

colonel Tigh 2013.07.28. 15:19:47

@wmiki: annyira, de annyira kurva unalmas ez az állandó komcsi, libsi, bajnaizós megszólítás! Találjatok már ki valami újat, mert rohadt kurva unalmas! Vagy két színben látod a világot? Menj szemészhez! De tudom én miért csináljátok: félelemből. Pontosan tudják a nertársak és agymosott követői (na jó, utóbbiak nem biztos), hogy a legtöbb embernek ugyanúgy tele van a fasza az előző tolvajok kizsákmányolásából, akik figyelmét nem lehet a libás dumákkal elfordítani a tényekről. Ezért ezekre az emberekre pedig folyamatosan rá kell kiabálni (sőt, rájuk kell igazán) ezeket a jelzőket, hogy őket is az ellenségképben tartsák... szánalom, hányigerkeltő, undorító féreg banda.

Szociknak vége 2013.07.28. 15:20:27

@poor: Fordulj a választási bizottsághoz, bár kétlem hogy Rytkó Emíliát még ott találod.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:20:37

@nu pagagyí:

Olyan választási rendszer nem létezik, melynek nincsenek gyenge pontjai.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:27:03

@Moin Moin:

Csak egyféle állampolgár van: mindegy hogy annak születtél vagy tegnap lettél az.

Demokráciákban nem különböztetik meg a született állampolgárságt a szerzett állampolgárságtól az aktív szavazójogban. Egyes országokban van különbség a passzív szavazójogot illetően, de jellemzően kivételesek és korlátozott jellegűek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:30:46

@BKV reszelő:

Én nem Orbán vagyok, vedd észre. Utoljára 2002-ben szavaztam rá, akkor is már csak "kényszerből".

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2013.07.28. 15:36:07

@jjoey:

"alapvetően csak az szavazhasson, aki fizet adót, vagy valamilyen más módon kivette a maga részéről a közteherviselésből a részét (pl saját jogú nyugdíjjas, stb), aki nem, az ne pofázzon bele a hazai viszonyokba, mire menjen el a befizetett adóm."

Komám, mi legyen a romákkal? Nekik te 80%-ban nem adnál szavazati jogot.

poor 2013.07.28. 15:37:51

@MetroGoldwinMayer:
Jellemző a pofátlanságotokra. Aki még mindig fideszes az beteg. Loptok csaltok!!! És még pofátlanok vagytok!!!! Többet az életben nem szavazok ilyen hazug maffia bandára.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.07.28. 15:38:02

@dr. Kóser Malac: Azokra, akik nem éltek soha Magyarországon, igen (például azokra, akiknek a szülei mentek ki vagy maguk, és Antall visszaadta az állampolgárságukat). Azokra viszont, akik itt tanultak, dolgoztak, egyszerűen éltek, mielőtt elmentek volna (nekem egy nem is olyan kis házra való pénzem folyt be az államkasszába), és akiknek családja (a FIDESZ-es definíció szerint, tehát az unokatestvér nem számít már) él itt, nem.

bulista 2013.07.28. 15:40:28

@wmiki: Májki, miért dolgozol ebben a kánikulában, inkább húzzál el a Gellért buzistrandjára, hátha összejön egy akció valamelyik imádottaddal!

Liba Tóni 2013.07.28. 15:41:21

Mi lenne, ha állampolgársági jogon adóztatnánk? Tök jó lenne, a külföldi magyarok a szavazati jog és a támogatások mellett kivennék a részüket az adózásból is ;) Kiváncsi lennék, mennyien tartanák meg az állampolgárságukat a határon túlról.

Olajat öntöttem a tűzre? :D

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.07.28. 15:41:37

@MetroGoldwinMayer: Ki is volt, aki a Parlamentben lévő kettős állampolgárokat (miután az első megszólalását magyarázni kellett valamivel, mert nem volt szalonképes, de ezt most hagyjuk) listázni akarta? És kik is védték gőzerővel?
Az megvan, hogy Romániának, Szlovákiának, Ukrajnának több érdeke van a magyar politika befolyásolásában, mint Izraelnek?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:44:03

@nu pagagyí:

Ez mind olyasmi ami nem tartozik ide.

Ismétlem: lehet azon vitatkozni, hogy jó volt-e a könnnyített állampolgárságszerzés. Én magam is tudok érvet pro és contra is.

Az erdélyi autonómiát egyébként abszurdumnak tartom, se alapja, se értelme, se esélye. Legfeljebb a székelyföldi autonómiának lehet valami alapja és értelme.

Itt azonban nem erről folyik a vita, hanem a külföldön élő magyarok szavazásáról.

Az osztrák jog csak kivételes esetben engedi meg, hogy egy osztráknak más állampolgársága is legyen, ehhez külön elnöki rendelet kell, melyet jellemzően csak VIP-ek kapnak meg (pl. Schwarzenegger megkapta), így a dél-tiroliaknak nincs osztrák állampolgárságuk. Le kellene mondaniuk először az olasz állampolgárságukról először, ezt pedig nyilván nem vállalja egy Olaszországban élő ember.

Egyébként a külföldön élő osztrák állampolgárok szavaznak minden osztrák választáson. Az egyetlen feltétel: 10 évente regisztrálniuk kell magukat egy osztrák követségen, ezzel jelezve, hogy fent kívánják tartani választójogosultságukat.

(Érdekesség: hasonló szabály volt a magyar jogban 1920 előtt! De a magyar jogban az állampolgárság is megszűnt, ha a külföldön élő magyar nem regisztrált 10 évente egy osztrák-magyar konzulátuson. Így szűnt meg annak idején Kossuth magyar állampolgársága is, mivel ő nem volt hajlandó megjelenni a konzul előtt.)

egysmás 2013.07.28. 15:44:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem azért nem szavazhatna a régi rendszerben az újmagyar, mert újmagyar, hanem mert nem Magyarországon lakik.

Ez nem az újmagyarok diszkiminációja, akárhogy is próbálod annak beállítani, hanem a szubszidiaritásnek és az önrendelkezési szabadságnak , így a demokráciának is a védelme.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:45:19

@nu pagagyí:

Ha csak egyéni választókörzetek lennének, akkor most a Fidesznek nem 68 %-a, hanem 99 %-a lenne...

Szociknak vége 2013.07.28. 15:47:31

@Kuviklacz: A parlamentben levő kettős állampolgárokat listázni is kell, mint Izraelben. Sajnos még nem csinálják itthon.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:50:55

@Liba Tóni:

Az USÁ-ban így van. Gyakorlati értelme persze nincs az egyes országok közti adóegyezmények miatt. Azaz ez csak adónbevallás kitöltését jelentené, de nem tényleges adófizetést.

Annak idején híres volt Dean Reed esete. Ő, ugye, amerikai komcsi énekes volt, aki politikai okokból az NDK-ban telepedett le. Viszont igyekezett mindig hangsúlyozni, hogy neki nem Amerikával van baja, csak a gonosz kapitalista kormánnyal, így minden évben elzarándokolt a kelet-berlini amerikai konzulhoz és átadta neki adóbevallását.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:53:37

@egysmás:

Ebben a kérdésben sosem volt kimondva az, hogy nem szavazhat. Sosem volt életvitelszerűséghez kötve a szavazati jog. Belföldi bejelentett lakcímhez volt kötve.

Most komolyan gondold végig ezt: jobban éreznéd magadat, ha minden szomszédos országban élő magyar állampolgár eljönne Mo-ra és bejegyezne egy lakcímet, majd hazamenne?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 15:56:43

@Kuviklacz:

"például azokra, akiknek a szülei mentek ki vagy maguk, és Antall visszaadta az állampolgárságukat"

Ezt rosszul tudod.

Antallék nem adtak senkinek magyar állampolgárságot. Hanem visszamenőlegesen megsemmisítették az 1945-1990 között kiadott összes állampolgársági megfosztó határozatot. Ezek száma 2-3 ezer volt összesen.

Hozzáteszem: ezt sem "Antallék" tették, hanem az egész parlament szavazta meg teljes konszenzussal 1990-ben.

Szociknak vége 2013.07.28. 15:58:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az ellenzők oldalának jó lenne, mert a csalárd módon nyert áp, visszavonható. HA megáll a csalárdság emiatt, és HA kiderül.

Mindenesetre nem sürün derült ki Szlovákiában, hogy ki vette fel a magyar áp-ot, gyakorlatilag csak az bukta a szlovák áp-ot, aki szándékosan kámingáutolt.

egysmás 2013.07.28. 15:59:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A faszt nem volt kimondva!

Még akkor, amikor a fidesz a hazaárulást készítette elő, akkor mondták, hogy a határon túli magyarok állampolgársága természetesen nem jár automatikus szavazati joggal, hiszen ahhoz kell a magyarországi lakcím!

Ehhez képest most egy újmagyar egyszerűbben szavaz, mint én.

És igen, amennyiben kellene neki egy bejelentett lakcím, ellenőrizni lehetne -legalább elméletileg- hogy követtek-e el választási csalást.

Most meg az a büdös helyzet, hogy Orbánnak és a sameszainak kell elhinnem, meg azoknak az újmagyar okádékoknak, akik szavaznak, hogy ők nem csaltak.

És ellenőrizni sem lehet, elvileg sem.

Szociknak vége 2013.07.28. 15:59:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ahogy Orbánék sem adtak egyetlen állampolgárságot sem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 16:00:03

@MetroGoldwinMayer:

Nagyon helyes, hogy nem csinálják. Semmi köze ahhoz a magyar államnak, hogy XY magyar állampolgárnak van-e más állampolgársága is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 16:02:04

@MetroGoldwinMayer:

De iure nem adtak, azonban de facto igen, hiszen drasztikusan könnyítették az állampolgárság feltételeit. Korábban a magyar állampolgársághoz magyar nemzetiségűek esetében 1 év magyarországi letepedés kellett, most meg nincs ilyen követelmény többé.

Szociknak vége 2013.07.28. 16:02:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ahhoz nem, de a parlamenti képviselőknél és fontos köztiztségekben (bár az EU-ban ált a sima rendőrnél, katonánál is) ez teljesen alap. Nemzetbiztonsági ügy.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 16:03:37

@egysmás:

"Még akkor, amikor a fidesz a hazaárulást készítette elő, akkor mondták, hogy a határon túli magyarok állampolgársága természetesen nem jár automatikus szavazati joggal, hiszen ahhoz kell a magyarországi lakcím!"

Ez nem hazaárulás.

S a Fidesz természetesen hazudott, de legalábbis csúsztatott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 16:05:48

@MetroGoldwinMayer:

Oké, de ha megadják, akkor ez nem egy akadály. Gyakorlatilag csak annak nem adják meg jelenleg, aki nem magyar nemzetiségű vagy valami súlyos bűncselekményt követett el.

Korábban be se adhattad a kérelmet, ha nem volt meg a letelepedési engedély és kiadása óta nem telt el legalább 1 év.

egysmás 2013.07.28. 16:06:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mi lenne a hazaárulás, ha az nem, hogy lehetővé teszik egy idegen ország polgárainak az ország bel- és külpolitikájába való beleszólást, valamint súlytalanítják az adott ország lakosságának politikai véleményalkotási képességét?

Ha ez nem hazaárulás, akkor mi lenne az?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 16:07:35

@egysmás:

"És ellenőrizni sem lehet, elvileg sem."

Ezt meg kell oldani mindenképpen. Joga van minden pártnak részt vennie ebben.

Szociknak vége 2013.07.28. 16:08:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Abban nincs veled vitám hogy könnyített szerzés van.

egysmás 2013.07.28. 16:10:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mi lenne a hazaárulás, ha az nem, hogy lehetővé teszik egy idegen ország polgárainak az ország bel- és külpolitikájába való beleszólást, valamint súlytalanítják az adott ország lakosságának politikai véleményalkotási képességét?

Ha ez nem hazaárulás, akkor mi lenne az?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 16:15:19

@egysmás:

Az állampolgársági szabályok megváltoztatása nem hazaárulás.

egysmás 2013.07.28. 16:20:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az nem, de idegen országok polgárainak az ország bel- és külpolitikájába való beleszólás lehetővé tételét, valamint az ország lakosságának politikai véleményalkotási képességét idegen államok polgáraival súlytalanítani az.

Akkor is hazaárulás, ha ezt az Alkotmányban, Alaptörvényben, Választási törvényben, vagy akár az anyjuk picsájában rögzítik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 16:22:51

@egysmás:

Magyar állampolgárok, mnemm idegen állampolgárok.

Jolka40 2013.07.28. 16:28:42

@Moin Moin: Tiszta és logikus gondolatmenet. A ma élők nem hibáztathatók Trianonért. Támogassuk a határon élő magyarokat a turizmusunkkal, magyar nyelvű szép- és szakirodalommal, hozzáférhető magyar TV- és rádióadókkal. Szeressük és tiszteljük őket, és ne tegyük ki őket a honfitársaik céltáblájának. Ez a kötelességünk, és nem több.

egysmás 2013.07.28. 16:28:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha jönne Turulbanszületett Csabakirályfi és kitalálná, hogy az üzbég-türkmenisztáni meg a Takla-makáni népek is kaphatnak állampolgárságot, majd meg is adja nekik, és az ő szavazataikkal elkezdi negligálni az ómagyarok véleményalkotási jogát, akkor is ilyen megértő lennél?

egysmás 2013.07.28. 16:29:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha jönne Turulbanszületett Csabakirályfi és kitalálná, hogy az üzbég-türkmenisztáni meg a Takla-makáni népek is kaphatnak állampolgárságot, majd meg is adja nekik, és az ő szavazataikkal elkezdi negligálni az ómagyarok véleményalkotási jogát, akkor is ilyen megértő lennél?

egysmás 2013.07.28. 16:32:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Vagy esetleg jönne valami liberálnáci, aki az ttalálná ki, hogy túl sok itt a vérmagyar, úgyhogy segítséget kér a német-francia-holland buzi haverjaitól, akik könnyen kapnának állampolgárságot, így szavazati jogot is, akkor is rendben lenne?
Az sem lenne hazaárulás?

Ezek szerint a politikai hatalomszerzésnek autentikus eszköze az állampolgársági szabályokkal való manipuláció, az állampolgárok számának mesterséges duzzasztása, esetleg csökkentése?

susu64 2013.07.28. 16:33:57

Rákosi annak örülne, ha látná, mennyi ökör tanítványa van még mostanság is. Kezdve a bloggerrel. Tépitek a szájatokat valamiről, amiről még azt sem lehet tudni, hogy hogyan fog történni. Éppen a választások kapcsán nem lehet olyan lebonyolítási rendszert létrehozni, ami a csalás legkisebb lehetőségét is megadja. csak jobb már előre cirkuszolni a valószínűleg elvesztett választások miatt. Ez igazi osztályharcos viselkedés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 16:37:12

@egysmás:

Mindez politikai kérdés.

Én azt hiszem, hogy inkább pozitív volt a magyar állampolgárság megadása a határontúliaknak.

egysmás 2013.07.28. 16:41:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, a hazaárulás is politikai döntés.

A magyar állampolgárság megadása lehet, hogy pozitív volt (szerintem szánalmasan rossz ötlet), a választójog automatikus megadása, és gyakorlásának számukra való megkönnyítése viszont az ország lakosságának elárulása.

Gyakorlatilag kiszolgáltatta az újmagyaroknak a régi polgárokat.

susu64 2013.07.28. 16:55:27

Egy viszonylag friss hír:

Választási csalás: lyukra futott a Bajnai-párt

KA
Forrás: MNO, MTI
2013. július 28., 13:40

Nyomtatás

Nem fordulhat elő, hogy valaki igazolás nélkül, mások nevében adhasson le szavazatot a választáson – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, cáfolva azt, hogy választási csalást lehetővé tévő technikai megoldások lennének a külhonban élő kettős állampolgárok szavazásával kapcsolatban. A Bajnai-párt korábban választási csalás tervezésével vádolta meg az NVI-t.

De csak hőbörögjetek, elvtársak!

Vigyázz autókihajtás! (törölt) 2013.07.28. 16:58:58

@egysmás: Kár túlreagálni a dolgot. A liberálisok megpróbálták a határon túli magyarokat kirekeszteni a nemzetből, de nem sikerült nekik, mi több a határon túliak viszont most szavazhatnak. Gondolhatjátok, hogy ezek után onnan hányan fognak a baloldalra vagy a liberálisokra szavazni...

Megint a tipikus önző, és másokról tudomást nem vevő gondolkozásmód: mi ott egy életre elintéztük magunkat, akkor dögöljön már meg a szomszéd tehene is.

Kepa 2013.07.28. 17:00:05

@Moin Moin: Ahogy mostanaban mondjak : Ott a pont !!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.28. 17:02:04

a magyarázat még röhejesebb, mint az eredeti. :D

csak egy néző 2013.07.28. 17:02:52

@susu64:
Hány éves vagy kicsihuszár, hogy még hiszel a mesékben???

Netuddki. 2013.07.28. 17:04:35

@susu64: Ó B+! Aki képes a trafikmutyira pár huszadrangú haver, rokon zsíros álláshoz juttatása érdekében, az képes elcsalni az országgyűlési választásokat is. Itt már nem arról megy a vita, hogy csalni fog-e a fidesz? Hanem azon, hogy hogyan, és hogy lehetne megakadályozni.

Jó lesz ha ezt a többiek is észben tartják...

csak egy néző 2013.07.28. 17:07:30

Mennyi fityesz szavazó lenne Erdélyben, ha a Román kormány is megvonná az állampolgárságot azoktól, akik felvették másodiknak a magyar állampolgárságot??

Netuddki. 2013.07.28. 17:10:53

@Vigyázz autókihajtás!: "A liberálisok megpróbálták a határon túli magyarokat kirekeszteni a nemzetből, de nem sikerült nekik, mi több a határon túliak viszont most szavazhatnak. Gondolhatjátok, hogy ezek után onnan hányan fognak a baloldalra vagy a liberálisokra szavazni..."

- Akkor Bástya elvtárs, ezt vehetjük beismerő vallomásnak? Szóval a fidesz taktikája bejött, ezért volt szükség a határon túliak állampolgárságának és szavazati jogának megadására és mindezt ilyen formában, hogy biztosan a fideszre szavazzanak?

Hát kisfácán! A bőr az jó vastag a pofátokon. Gratula...

egysmás 2013.07.28. 17:16:51

@susu64: jajistenem, ennyire naiv lehet ember?

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.07.28. 17:25:45

Hikálok
A A A
Bayer Zsolt
- 2012. március 31., szombat
Álláspont
Hirdetés

" A hikál a hiéna és a sakál kereszteződéséből jön létre. Egyetlen előfordulási helye Budapest és környéke. A hikálok baloldali és liberális újságok szerkesztőségében élnek, valamint baloldali és liberális pártokba, szervezetekbe, egyesületekbe, Facebook-csoportokba tömörülve fordulnak még elő tömegesen. A hikálok gonoszsága, rosszindulata, aljassága határtalan. Kevés undorítóbb van a hikálnál.A hikálok falkába verődve portyáznak. Végtelenül gyávák és sunyik, ellenben rendkívül kitartóak. Ha valamit vagy valakit sikerül megragad­niuk, azt soha többé nem eresztik el. Undok vinnyogással, nyáladzva járnak a nyomában, bele-belekapnak a bokájába, marjába, egészen addig, amíg az áldozat halálosan el nem fárad, és elesik. Ha az áldozat esetleg visszamar, rúg, vagy csak ráüvölt az ocsmány csürhére, a hikálok azonnal vicsorogva visszavonulnak, és sírós hangon panaszkodnak, hogy bántják őket. Ilyenkor előszeretettel emlegetik az „emberi jogokat” meg a sajtószabadságot, s leginkább a demokráciát. A hikálok szerint ugyanis a demokrácia lényege az, hogy ők bárkit keresztre feszíthetnek, felfalhatnak, meggyilkolhatnak. "

- See more at: www.magyarhirlap.hu/velemeny/hikalok.html#sthash.Vqnafws8.dpuf

EZEK VAGYTOK BALLIBERÁLISOK!

csak egy néző 2013.07.28. 17:47:28

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
Köszönjük a bemutatkozásodat baromarcú. Már a nickneved is sokat elárul rólad.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.07.28. 17:49:46

@csak egy néző:

A nickem tükör nektek. Vehetitek öszinte provokációnak is :))

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.28. 17:59:56

a fidesz mindenkepp marad 2014 utan, ez nem kerdes. Az aranyokon lehet vitazni, meglesz e a 2/3 vagy sem... reszletkerdes.

Elkezdodik majd a penzosztas is valasztasok elott, halo!

Igazabol az onkormanyzati valasztasokon lesz majd kerdes hogy mennyi lesz tovabbra is ellenzeki vagy sem. Szerintem belatjak az emberek helyi szinten hogy nem erdemes "szellel szemben".

A demokracianak nem az a halala amit most a fidesz csinal, ( mi is itt kiabalunk pl ) hanem ha az emberek NEM LATNAK alternativat. Az az igazi baj.

csak egy néző 2013.07.28. 18:03:14

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
Mesélj már egy kicsit, köcsög, milyen érzés nyakig a Tusványosi posványos seggében? Szép látvány lehetsz a tükörben.

csak egy néző 2013.07.28. 18:05:20

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
Bocs. Most látom, hogy még csak gyakornoki státuszban vagy. Húzzál bele, mert még sokat kell nyalnod a vemzetvezetőd seggét.

Jhonnyq 2013.07.28. 18:24:47

@susu64: Minden ok megvan arra,hogy feltételezzük az esetleges választási csalást viszont semmi ok arra,hogy ezt ne tegyük.
Orbánék 4.éve csalnak mindenhol,lopnak el mindent és hazudnak szinte mindenben.
Ezt pedig hiába csomagolják nemzeti köntösbe,attól még nem elfogadható...

Orbán az Erdélyieket is csak használja és manipulálja,úgy mint az itthoni fanokat...

Becsületes brigantik 2013.07.28. 18:31:19

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

Barátom, a te megszólalásod, de már a nicked is nem egy politikai állásfoglalás, hanem egy pszichiátriai tünet!:-)

[Mielőtt lezsidóznál engem is, javallom, várj egy kicsit: mert nem tudhatod, ki van a komment végén!:)]

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.28. 18:44:03

@Moin Moin:
Te meg részletkérdéseken lovagolsz, amit ráadásul hol így, hol meg úgy kanyarítasz, hogy bele tudjad szuszakolni az érvrendszeredbe

Lehet vitázni a magyar állampolgárság megadásán történelmi és etnikai jogon, és akkor ezt tedd meg ha akarod. Ha elutasítod akkor rögtön egy tucatnyi ellenpéldát felhoz bárki, aztán elvitatkozhattok napestig. Mindenesetre elég hiteltelen, ha pont olyanok vonják kétségbe a jogalapot, akiknek leszármazási alapon jár egy közel-keleti ország polgársága

Ha viszont egyszer megvan valakinek a magyar állampolgársága, akkor nem lehet további feltételekhez kötni a szavazati jogát, mivel kikerülnének ebből a körből például a külföldön munkát vállalók, vagy egyéb okból külföldön tartózkodók. Egy EU tagállam pedig nem kontrollálhatja olyan módon a polgárai életvitelét, ami alapot nyújthatna egy ilyen jogfosztáshoz. Innentől kezdve pedig csupán egy lopakodó diszkriminációs törekvés, amit sokan hangoztatnak ezen a fórumon, hogy az adózáshoz, ittlakáshoz kellene kötni a szavazati jogot

Persze megértem libsinek lenni nem könnyű, hiszen egyszerre feltételezi a szabadságjogokért való óbégatást és mások szabadságjogainak a korlátozását

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.28. 18:51:15

@csak egy néző:
"ha a Román kormány is megvonná az állampolgárságot azoktól, akik felvették másodiknak a magyar állampolgárságot"

Mivel több mint egymillió moldáviai és talán ezer magyarországi román megkapta a román állampolgárságot, elég fura lenne egy ilyen lépés. Mint ahogy az is vitatható, bár nemzetközi példák alapján egyáltalán nem rendkívüli volna, ha a magyar parlamentből kizárnák a kettős állampolgárokat. Pedig úgy tudni van egynéhány belőlük

Bolsi Buster 2013.07.28. 19:18:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezzel nem értek egyet. Nem tiltásra gondolok, de a választóknak jogukban állna tájékozódni a kötisztségre pályázó állampolgárságairól is, mint személyes adatról.

Legalábbis elég faramucinak gondolom, hogy a sarki rendőr, közig alacsony rangú tisztségviselői, katonák magyar állampolgárok kell hogy legyenek, az irányítóikról meg azt sem tudjuk, mifélék.

Mesterlövész 2013.07.28. 19:18:54

Orbán, ismét a büdös cigány kurva anyád (, már bocsánat), de ezt még egyszer így akkor sem fogod megnyerni, te fasz.

Moin Moin 2013.07.28. 19:35:16

@zengjen a dalunk fajtárs:

Ers’ns: bi i a’ Boar, so i hob koana Stoads’ngehoarigkeit oan's Nahoststoots o'fgruand meane’ Obsammung.

Továbbá (feltételezve, hogy k.nagy árjaként értetted az előző mondatot…), ahogy egy (szintén árja) híres építész, bizonyos Ludwig Mies van der Rohe megmondta: „Az isten a részletekben van” – íg egy ekkora horderejű kérdésnél, mint az állampolgárság, igenis, fontosak a részletek és azok pontos és logikus illeszkedése! Tudom, hogy ez titeket, jogtákolókat és joghajlítgatókat baromira tud frusztrálni, de ez van, bocsesz…:-)

A továbbiakat megtalálod az eredeti kommentemben – már ha hajlandó vagy a tények szemszögéből és nem Orbán seggéből és a vad, irredenta és persze (ha már, akkor…) antiszemita nacionalizmus szemszögéből, vagy a Fidesz mindenáron való választási győzelme érdekében szükséges manipulációk szerint vizsgálni a kérdést!

Griaßt:

Moin Moin

gipsz.jakab 2013.07.28. 19:40:05

az erdéjieket támogattya (ellopott) közpénzből majd a fides kubatov

1000 Ft / cetli...

Bolsi Buster 2013.07.28. 20:05:50

@Moin Moin: A fidesz hibája ha a határon túliak nem az ellenzéket választják?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.28. 20:20:25

@zengjen a dalunk fajtárs:
hasonlo dilemma elott all Obamab a comprehensive immigration reformmal - 11millio illegalis munkavallalonak adnanak citizenshipet - na de mint a peldak mutatjak az tovabbi 4-6 embert jelent ( hazassag, szulok, gyerek, testver, kamuhazassag penzert, stb ) ami 20 even belul 44-66 millio "uj"allampolgart jelent egy 320 millios orszagban....

a dilemma ugyanaz - letezhet e "second class" allampolgar, korltozott jogokkal...

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.28. 20:27:56

@Moin Moin:
Ha elfogynak az érvek libsi oldalon, akkor jön:

- a kívülállók számára érthetetlen metanyelv (hátha nem tud hollandul);

- áttekinthetelen és homályos részletekre való hivatkozás, a maszatolósdi;

- "a vad, irredenta és persze (ha már, akkor…) antiszemita nacionalizmus ", önmagában is elgendő lehet

Ezek külön-külön is a pánik jelei, hát még így együtt. Készül az Együttbukta2014

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.28. 20:38:40

@visszakettopadlogaz:
Ez annyira távoli párhuzam, hogy inkább önmagában érdekes, mint a magyarországi helyzettel összehasonlítva. Közös talán annyi, hogy egy kihaló népesség mellett felmerül a tervezett immigráció mint lehetőség

Usák számára annyi a választás, hogy a feka vagy a ladino legyen a domináns kisebbség. Futurisztikai szempontból mindenesetre érdekes az országukat 50 év múlva elképzelni. Semmin se lepődnék meg a lehetséges forgatókönyveket tekintve

wirth6 2013.07.28. 20:38:58

@kovi1970: Folyton előkerül, hogy a többség elutasította, pedig ha megnézzük az érvényes szavazatot leadókat:
Igen: 51.57%
Nem: 48.43%
Tehát azoknak akik véleményt nyilvánítottak, a többsége a kezdeményezés mellett volt. A többiekről pedig csak találgatni lehet.

bulista 2013.07.28. 21:05:25

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Kicsiköcsög, itt van a szerelmedtől egy másik remekmű, ha elolvasod, akkor lefosod a lábad szárát:

"Most biztosan nem kéne megszólalni. Mert hát kit érdekel az egész? Kaptak öt százalékot, éppen, hogy becsúsztak a parlamentbe fideszék. Fidesz? Ugyan kérem! Aztán meg én igazán jókor váltottam. Éppen jókor. Botrányok voltak már, de még potenciális esélyes volt a párt, sötét ló, akármi is lehetett volna belőle, így nem érhetett az a vád, hogy a végső bukás után menekültem el.

Hja kérem, fontos a jó ritmusérzék. Arról nem is beszélve, hogy milyen elegánsan tudtam hallgatni. Az igazi okokról. Semmi árulás, semmi fecsegés, diszkréció, pókerarc. Mindjárt csókos gyerek lettem. Most itt az idő az árulásra: igen, én az alapító atyák egyike, dr. Simicska Lajos és Tóth Béla miatt hagytam el a pártot. Ugyanis nem szerettem őket. Nagyon nem. Dr. Simicska körül egyre több lett a fegyveres őr, s lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia-alsón.

Meg a titok is egyre több lett, s a titkok számának emelkedésével párhuzamosan sűrűsödtek a fontos arcú fószerek, akikkel nem lehetett emberi szavakat váltani nőről, kajáról, piáról. Na, a Tóth Bélát pedig a Bécsi Kávézóban mutatták be nekem, rizsfelfújtat evett a picim, málnaöntettel, aztán kért egy leveseskanalat, hogy rendesen ki tudja hörpölni a jó szaftját neki. Na most, én igazán nem vagyon megjátszós, de ez mégiscsak zsenánt volt kicsinység.

Hát így. Ki hitte volna, hogy lassan majd megszeretem őket."

Bayer Zsolt, 1994. október 21. Népszabadság

susu64 2013.07.28. 21:07:38

@kovi1970: Ja, hát ha a 2002 - es elcsalt választásból indultok ki, érthető a félelem. Ne aggódj, kaptok még 4 év felkészülési időt.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.28. 21:07:54

@zengjen a dalunk fajtárs:

azt akartam csak szemleltetni hogy nincs masodrendu allampolgar. ( egyenlore )

USA: hat ez erdekes lesz. Az ujszulottek tobb mint 50%-a mar nem feher.

amugy en inkabb a latinokra szavaznek, a feketek bunugyi statisztikai kenterbe verik a ciganyoket. Inkabb a latinok.

bulista 2013.07.28. 21:12:43

@susu64: "2002-es elcsalt választás"?

Süsükém, te még a fidesz-dridok között s külön osztályt alkotsz...

susu64 2013.07.28. 21:13:29

@csak egy néző: de csak az eredeti Grimm mesékben. Aztán hiába vagy csak egy néző, ha nem látsz. Azt meg gondolom, hogy nekem már nagy gyerekeim voltak, amikor te még csattogós lepkét tologattál a porban.

susu64 2013.07.28. 21:20:51

@Jhonnyq: ez annyira hülyeség, hogy egy kicsit bővebben is kifejthetnéd, öröm olvasni a soraidat. Bár inkább ne fáradozzál, mert feltételezésekkel meg mende-mondával nem érdemes vitatkozni. (mellesleg, ha igaz az a mondás, hogy mindenki magából indul ki, akkor vajon te is a csalók közé tartozol? )

Jhonnyq 2013.07.28. 21:20:58

@susu64: Agyatlanka...2002-ben májusig ki volt a Miniszterelnök?
Ha csak szándékosan nem maguknak csalták el,hogy jól kibasszanak magukkal...

susu64 2013.07.28. 21:23:42

@bulista: gondolom akkor még alsós voltál, ezért nem tudsz róla. A külön osztály meg direkt kitüntető.

csak egy néző 2013.07.28. 21:24:10

@susu64:
Kiskancsó, lehet, hogy neked kellene gyufáért szaladni kettőnk közül. De gondolom, hogy abban a mocskos átkosban párttitkár lehettél, mert a hozzád hasonló köcsögök szokták a mellüket verni, hogy ők mekkora hős ellenállók voltak, pedig csak akkor is segget nyaltatok, csak más szinű volt a segg.

Jhonnyq 2013.07.28. 21:24:14

@susu64: Szerintem semmit nem kell kifejtenem ennél jobban mert ha nem vagy közvetlen,esetleg közvetett haszonélvezője a lopássorozatnak(ebben az esetben max nem akarod látni) akkor látnod kell mit művelnek Orbánék.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.28. 21:41:02

@Puskát kellett volna hozni:

Alapvetően ez is el fog múlni. Most még biztos, hogy határon túl a Fidesz jobb eredményt fog elérni, mint belföldön, de ez ideiglenes lesz. Amint lement a hiszti, a dolog normalizálódni fog.

A mai ellenzékből ma már csak a DK ragaszkodik a "fújj, nem adózik, nem él itt, ne szavazzon a jöttment" című lejárt szavatosságú hanglemezhez. Az E14, az LMP, s már az MSZP is kidobta ezt a lemezt a kukába. S az azutáni választásokon már nem lesz radikális különbség a külföldi és belföldi szavazatok között.

susu64 2013.07.28. 21:49:38

@csak egy néző: a kancsót meg a vázát hagyjuk, nem mondanék ilyesmit neked, túl hízelgő. Gondolom, még gyufát sem láttál, szóval hát szaladgálj csak. Amúgy meg: nem voltam és nem vagyok hős, melldöngető meg pláne nem. De az tény, hogy sem kisdobos, sem úttörő, sem KISZ és semmilyen pártnak sem voltam és vagyok a tagja, a szexualitást (seggnyalás) meg talán ne itt taglaljuk. Az is igaz, hogy az iskolából a Kossuth térre vittek bennünket, a Kossuth hídon keresztül, s mutatták a kivilágított parlamenti ablakot, amely mögött Rákosi pajtás ült és "dolgozott". Eléggé hatékonyan, ahogy az itteni hozzászólásokat olvasom, köztük a tiedét is.

susu64 2013.07.28. 21:54:37

@Moin Moin: Mies van der Rohet nem kéne a szádra venni. Ennyi marhaság közé igazán nem illik.

susu64 2013.07.28. 21:57:30

@Jhonnyq: Na, ma estére még egy utolsó, sokeszű barátom. Ugy a kérdést viccnek szántad? Egy kis olvasnivaló:
www.old.szentkoronaradio.com/jacks-corner/2010_04_13_mi-szol-a-valasztasi-csalas-mellett-avagy-miert-ilyen-kozhangulat

bulista 2013.07.28. 21:58:44

@susu64: Süsüke, én az 1960-as évek elején voltam alsós, amikor te még (szerencsére) a papád gerincében foglaltál helyet...

A választási csalás-mítoszodról meg csak annyit, hogy aki elhiszi, hogy azt nem az éppen hatalmon lévők, hanem az ellenzék tudja elkövetni, akkor vagy te is az Orbán-Simlicska-Nyerges bűnbanda haszonélvezője vagy - vagy egy példátlanul korlátolt fasz. Több variáció nincs.

csak egy néző 2013.07.28. 22:02:28

@susu64:
Csak egy kérdésem lenne hozzád te pártonkivüli, mivel foglalkoztál az átkosban?

bulista 2013.07.28. 22:12:28

@csak egy néző: Túl kényes volt a kérdésed, most töri a fejét egy nem égő válaszon!:)

susu64 2013.07.28. 22:19:35

@csak egy néző: Kedves vagy, hogy ennyire érdeklődsz. Hát lássad: 1. Megszülettem (hogy mikor, az maradjon titok, mivel már történelem.) 2. Szép gyerekkor, sok testvér. Apa B listás (tudod-e, hogy mit jelentett?), politikai okból elítélt (=börtön). 3. Óvodába jártam, aztán általános, gimnázium, szakmunkásképző, katonaság, egyetem, szakmérnöki. 4. Különböző munkahelyek, a diplomának megfeleő munkakörökben. Közben házasság és 6 (hat) gyerek nemzése és nevelése. Azóta meg így tovább. Újabb gyerekek és szép unokák. 5. Nyugdíj. Eléggé gazdag életút? Örülök, ha neked is tetszik.

susu64 2013.07.28. 22:26:39

@bulista: Gondoltam, hát legalább egy tizessel fiatalabb vagy. Velem ez az ötvenes években történt (mármint hogy alsós voltam). A péniszeddel nem foglalkoznék, mert eltértünk a tárgytól. a Simicska-Nyerges dolog meg csak a tudatlan szájtépőknek való, nem sok ismereted van erről, kérlek, hidd el, hogy többet tudok, persze nem eleget. Tudom azt is, hogy kontra viccnek szaga van, de hát néhány név nem ismerős neked? Hagyó, Puch, Karl Imre, Energol, Motim, Leisztinger, de hát nem is ez a lényeg. Ez kivétel nélkül minden országban így megy, legföljebb egy kicsit kultúráltabban.

csak egy néző 2013.07.28. 22:37:15

@susu64:
Gyönyörű életpálya, csak gratulálni tudok. Biztos azért piszkosul el voltál nyomva az átkosban (diplomádnak megfelelő munkahelyek) és a szocializmus váltotta ki nálad a tesztoszteron túltengést (6 gyerek), amihez gratulálok. Valószinűleg anyagilag sem voltál olyan nagyon kizsákmányolva, hiszen fel is nevelted mind a hatot (szép unokák), amihez megint csak nagy gratula. Gondolom a mostani nyugdijad sem a "nyögdíj" kategoriába tartozik. Már csak azt áruld el, hogy milyen érzés belekakálni a tányérba, amiből ettél? Most nem a szocializmus visszasírását kérem számon rajtad, csak ésszel nem tudom felfogni, hogy tapsolsz ennek a mostani hazug bagázsnak és ezt a sok szemétséget normálisnak tartod. Az előző bagázs is hazug volt, de ezekhez képest francia kisasszonyok voltak.

susu64 2013.07.28. 22:44:04

@csak egy néző: Erre nincs más válasz, csak jól eltaláltad, szarva közt a tőgyét. A gondolkodásod minősítésétől most inkább eltekintenék. Részemről a vuta lezárva. (A francia kisasszonyok nem értelmezhető).

Moin Moin 2013.07.28. 22:48:08

@susu64: Ugyan miért ne? Az öreg nagy rendszerező, rendteremtő volt - nem ráférne a Fideszre?:-)

csak egy néző 2013.07.28. 22:50:35

@susu64:
Már vártam, hogy mikor fogsz fölényeskedni, minősíten, mert értelmesen nem tudsz válaszolni. Részemről is itt a vége. Jó étvágyat a tányérodban lévő kakához. Hajrá Viktor.

bulista 2013.07.28. 22:52:18

@susu64: Mint bennfentes, azaz bandat-tag? Hát akkor valóban többet tudhatsz a Simlicska Lala birodalmáról...

wirth6 2013.07.28. 22:56:09

@egysmás: Ezek szerint te már meg sem állnál a listázásnál (szerintem arra sincs szükség), hanem egyenesen megtiltanád, hogy kettős állampolgár parlamenti képviselő legyen? Ugye a kettős állampolgár idegen ország polgára (is), képviselőként pedig elég jelentősen bele tud szólni az ország bel- és külpolitikájába.

wirth6 2013.07.28. 23:04:26

@Puskát kellett volna hozni: a képviselőknek is magyar állampolgároknak kell lenniük, ugyanis a választhatóság egyik feltétele, hogy rendelkezzen magyar állampolgársággal az illető.

Moin Moin 2013.07.28. 23:07:33

@zengjen a dalunk fajtárs:

Az érvek ott vannak az eredeti kommentben, igen sajnálom, hogy te úgy érzed: nem engedheted meg magadnak azt, hogy felfogd azokat!

...Vagy túl szűk a hely ehhez odabent?:-)

Az Együtt-féle szerencsétlen, töketlen társasághoz semmi közöm-közünk: mégis, mit remélhet bárki is Bajnaitól, akin még egy Mesterházy is kifogott?:-) Pánikban pedig akkor lennék, ha én is egy Fidesz-vezette országban élnék, továbbá, ha a Fidesz eltávolítására valóban csak olyan erők sorakoznának fel, mint az MSZP, az Együtt és hasonlók... "Got' sei Tank", nem így van!:-)

...Ja, a nyelv nem "metanyelv" és nem is hollandus, hanem anyanyelvem, a bajor (pontosabban: felsőbajor) tájszólás. Csak azért, hogy lásd: korántsem egyenlő a "szabadelvű, demokrata és européer" a "zsidóval"!

Moin Moin 2013.07.28. 23:13:05

@Puskát kellett volna hozni:

Nem: a Fidesz hibája az, hogy önző szempontokból megadta nekik az állampolgárságot és a szavazati jogot. A Fidesz hibája az, hogy ezeket a szerencsétlen külmagyarokat hazug, álságos nacionalista propagandával sztédíti, mintha bármiféle esély is lenne arra, hogy valaha is ezek a 93-95 éve más országokhoz tartozó területek, ahol ráadásul az adott országot alkotó népek óriási többségben élnek, visszakerülhetnének Magyarországhoz. A Fidesz hibája az, hogy ostoba és önző politikájával nem hogy erősítette volna gazdasági téren az "anyaországot", hanme gyengítette azt - ezáltal pedig tovább csökkentette és rontotta a szomszédos országokban élő magyar etnikum pozícióit.
Nem illik a "nemzettestvéreket" egy sima politikai-hatalmi játszmában fel- és kihasználni!:-)

Becsületes brigantik 2013.07.28. 23:20:46

@csak egy néző: Miért, a gazdáik, Orbán, Kövér, Simicsak is folyamatosan odafosnak. Mi lett volna a kis Orbán Vikorkából, ha maradt volna az az áldott Horthy-rendszer? Hát Kövér Lacikából? De Similalika szüle sem voltak éppenséggel "ärisztokräták"...:-)

Hogy is írta Ady: "úrnak, magyarnak egyként rongy" - hát igen!:-)

Jhonnyq 2013.07.28. 23:46:47

@susu64: Keményvonalas maradvány kommunista vagy mint Orbán de a legszebb, hogy fogalmad sincs az egészről...
Ne erőlködj úgysem érted, persze egy színvaknak nem lehet elmagyarázni egy színt...Ez a generációdra jellemző probléma...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.29. 00:49:38

na, ma ez a 3. vagy 4. Orbánt pocskondiázó blogposzt.
váltott műszak, hétvégi pótlék. nem lesz olcsó.

Bolsi Buster 2013.07.29. 01:28:21

@wirth6: Nem erről írtam, hanem hogy milyen idegen ország állampolgára a magyaron kívül.

Bolsi Buster 2013.07.29. 01:37:25

@Moin Moin: A fidesz egyetlen állampolgárságot sem ad, csak a visszaszerzést könnyítette meg. Azt a HTM is eldöntheti, kíván-e élni ezzel, nem kell neki egy demokrata sem aki eldönti helyette. Szó nincs a területek visszacsatolásáról, a területnek semmi köze ehhez, bár jellemző a magadfajtára, hogy '38 - '45re nem emléxel. Abban egyetértünk, hogy a külföldi magyarok pozícit leginkább egy erős anyaország segíti. Ezt viszont nem zárja ki az állampolgárság sem, max van birca előző kommentjével értek egyet, most 2014ben valószínübb a HTMek fideszhez húzása de a későbbi választásokon ez egyáltalán nem egyértelmü már. Mindenkinek potenciális szavazóbázis. Afelől sincs kétségem, hogy a fidesz önző szempontjait figyelembe vette, de mint már mondtam, ezt a zicccert az ellenzék is kihasználhatta volna, de nem tette. Most már bánja.

egysmás 2013.07.29. 08:17:00

@wirth6: Amikor a következtetést tanulták az iskolában, te valószínűleg focizni voltál!

Nem baj!

Így lettél NER-kompatibilis.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.29. 09:51:49

@visszakettopadlogaz:
Aki látni akarja hogy milyen lesz a feka-USA, annak nem is kell várni, elég ha elmegy Detroitba. Az ott tanyázók (lakosságnak nem nevezném őket) 85%-a feka, totál lepusztult az egykori amerikai álom, sok helyen nappal se ajánlatos az utcára kilépni, éppen most jelentette ba a város a csődöt giga-adóssággal a nyakában

A ladino Floridában már vidámabb az élet, bár ezek kubaiak és nem mexikóiak. Inkább ladino tehát mint feka, ráadásul a spanyolok közelebb állnak hozzánk mentalitásban mint a protestáns angolszászok

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.29. 09:57:10

@Moin Moin:
Azt akarod beadni nekünk, hogy a külhoni magyaroknak ne legyen beleszólási joguk a magyar politikába, neked meg bajorországiként legyen? Mi ebben a logika az "ego" hatalmán túl?

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.29. 10:04:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Az E14, az LMP, s már az MSZP is kidobta ezt a lemezt a kukába. S az azutáni választásokon már nem lesz radikális különbség a külföldi és belföldi szavazatok között."

Ezt kötve hiszem

Az MSZP soha nem fogja tudni átlépni az árnyékát. Új arculatot ölthet magára egy Mesterházival vagy egy másik aktuális bohóccal, de maga a párt ettől még a régi bolsi internáci mentalitású marad, vagy széthullik darabjaira

Az E14 és az LMP 2018-ban, ezt viccnek szántad? Ki fog emlékezni még rájuk?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.07.29. 10:17:34

@zengjen a dalunk fajtárs: egyertelmuen a latinokra szavazok. A szorgosabbja jon amugy is az usaba.

Moin Moin 2013.07.29. 11:58:50

@zengjen a dalunk fajtárs:

Orbán Viktor 2012. március 22-én, Münchenben az alábbiakat mondta:
„A német és a magyar gazdaság lassan, de biztosan összenő.”
Érted? Nem az erdélyi, vagy felvidéki, netán vajdasági és kárpát-ukrajnai gazdasággal, hanem a némettel! Márpedig azt jól tudod te magad is, hogy hosszabb távon minden politika irreális és bukásra ítélt, kivéve azt a politikát, amely koherenciában van a gazdasági tényekkel és alapokkal.

Most pedig képzeld el a következőt:

A Fidesz a külmagyarok szavazatival (is) megnyeri a 2014-es választást, mivel a külmagyarok szubjektív, érzelmi okokból egy nemzeties szólamokat hangoztató (ám a valóságos tevékenységét illetően éppenséggel „nemzetrontó”, a nemzet esélyeit elpuskázó) politikai erőt támogatnak. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy egyáltalán nem gondolnak bele és nem törődnek azzal, hogy ez a bizonyos politikai erő a valóságban (és nem a szólamok szintjén) mit is tett és fog tenni az országgal?

Ezt követően pedig a Fidesz folytatja azt a politikát-gazdaságpolitikát, amely kiszámíthatatlanná és tervezhetetlenné teszi a vállalkozások jövőjét az országban. (Persze a Közgépét nem – de ez most nem téma…) Ennek következtében elmaradnak/máshová települnek német cégek beruházásai, fejlesztései és kivonulnak eddig Magyarországon működő német vállalkozások az országból. Emiatt csökken a magyar GDP, amelynek 28%-át jelenleg a német tulajdonban lévő cégek termelik meg (a magyar exportnak pedig kb. a 60%-a származik ilyen vállalatoktól)…

A külmagyaroknak a magyar politikába megadott beleszólási jog egy reménytelen kísérlet a Fidesz hatalmának prolongálásra. Azért reménytelen, mert a külmagyarok gazdasági tekintetben nemigen kapcsolódnak össze Magyarországgal. Ezzel szemben a német ráhatás kemény tény. Ahogy az említett müncheni találkozón Orbánnak Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök mondta: „A magyar miniszterelnöknek a tárgyalások végére meg kell érteni, hogy Magyarország a délnémet gazdasági régióhoz tartozik.”

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.29. 12:32:25

@Moin Moin:
"„A magyar miniszterelnöknek a tárgyalások végére meg kell érteni, hogy Magyarország a délnémet gazdasági régióhoz tartozik.” "

Amennyiben ezt politikai nyomásgyakorlásra akarják felhasználni, akkor nem sokat változott a mentalitás egy másik neves bajor politikus 1945-ben bekövetkezett halála óta

wirth6 2013.07.29. 12:40:53

@egysmás: Esetleg valami személyeskedésen túlmutató válasz? Vagy talán megmagyaráznád, hogy mi nem igaz a következők közül:
- A kettős állampolgár polgára más államnak
- A parlamenti képviselők beleszólnak az ország kül- és belpolitikájába.
Akár hogy is, amit a hazaárulásról írsz az egyszerűen nonszensz. Más oldalról: mivel az Európai Uniónak vannak közös politikái, amelyek minden tagállamra érvényesek, így megint csak oda lyukadunk ki, hogy EU tagként más országok polgárai beleszólhatnak a politikánkba.

Moin Moin 2013.07.29. 13:38:35

@zengjen a dalunk fajtárs:

Az nem politikai nyomásgyakorlás, ha két régió között szoros, szerves és természetes gazdasági kapcsolat van. Bajorországgal ez több mint ezer éve áll fenn (gondolj I. Istvánra!). Ez a kapcsolat segít munkakultúrát-technológiát fejleszteni Magyarországon és a munkaultrán keresztül a polgárosodást, a polgári mentalitás.

Az viszont kifejezett politikai nyomásgyakorlás, ha közalkalmazottakat terelnek kötelező és teljesen felesleges kamarába, mint a pedagógusokkal teszik. Az is kifejezetten a politikai nyomásgyakorlás kategóriája, ha az államhatalom eltervezi a köztisztviselők egy jelentős körének folyamatos és kontroll nélküli titkosszolgálati megfigyelését, ahol az összegyűjtött adatok tárolása és felhasználása teljesen szabályozatlan és átláthatatlan. Politikai nyomásgyakorlás az adóhatóság, az ügyészség, a bíráskodás és az alkotmánybíráskodás „kormány- és pártközeli” figurákkal való feltöltése és kifejezetten a politikai nyomás eszköze lesz az is, ha „Fidesz-közeliesítik” a magyar bankrendszert, hiszen ebben az esetben a vállalkozói hitel-kihelyezések feletti döntés sem pusztán az adott üzleti terv megalapozott mivoltán áll majd. De politikai nyomásgyakorlás volt annak idején a magán-nyugdíjpénztári tagok felél kommunikált „Ha maradtok, akkor nem kaptok állami nyugdíjat!”-szöveg sem (amelyet aztán persze, mikor már indifferens volt, visszavontak…).

Soroljam még? Hiszen szinte csak ilyen példák vannak az elmúlt három év magyar belpolitikájában!

…Hitler pedig, akire utalsz, nem bajor, hanem braunaui osztrák volt.:-) Viszont bajor volt az a bíró, aki őt annak idején börtönbe záratta…

egysmás 2013.07.29. 13:39:38

@wirth6: A parlamenti képviselő egy megbízott, akit a választók bíznak meg az ő képviseletükkel, ügyeik intézésével.

A választók megbíznak valakit, aki szerintük alkalmas arra, hogy a dolgaikban döntsön, döntéseivel az életüket befolyásolja, stb.
Ez a választók dolga, megbízhatnak egy idegent is tőlem, azt sem tartanám tragédiának, ha a választható embernek egyáltalán nem kellene magyar állampolgárság, mert őt a néphatalom juttatja pozícióba és a nép önrendelkezésének _szerintem_ nem kellene ilyen módon korlátot szabni.

Viszont, amikor a politikusok a választási rendszert úgy alakítják át, hogy a képviselők megválasztásának a jogát adják oda olyanoknak, akiket a döntésük következményei nem érintenek (mert sem magyarországi lakhellyel, sem érdekeltséggel, sem semmivel nem rendelkeznek), az az ország lakosságának, a népnek az elárulása, mert a lakosság önrendelkezési jogát csorbítja, ami pont a hazaárulás.

Az újmagyarokra márpedig semmilyen hatással nem tud lenni a magyar kormány.
Sem a gazdaságpolitikájának nem lesz rájuk hatása, sem az okatáspolitikájának, sem az erőforrásgazdálkodásának, sem semminek, így az ő szavazatuknak nincs, mert nem tud lenni negatív visszaható következménye.

A személyeskedésről: leírtam feljebb is, hogy mi a bajom az újmagyarok szavazati jogával, nevesítve, hogy idegen országokból importál polgárokkal súlytalanítja a helyieket önrendelkezési lehetőségeit.
Az önrendelkezésnek, amennyiben az képviseleti módszerrel valósul meg, márpedig nincs köze ahhoz, hogy KIT választanak meg az önrendelkezők, tehát nem lehet kikövetkeztetni a fenti szövegeimből, hogy szerintem milyennek is kell lennie egy képviselőnek.
És azért nem lehet, mert nincsen logikai kapcsolat a kettő között.

Így " Amikor a következtetést tanulták az iskolában, te valószínűleg focizni voltál!" ha szó szerint vesszük, persze nem igaz, mert ezernyi más dolgot is csinálhattál a focizás helyett, így igazából egyáltalán nem valószínű, hogy pont fociztál.
Viszont, a magyar nyelv árnyalása, jelentéstartalmi spektruma, szabad kifejezésalkotási potenciállal ruházza fel a használót, aki bízhat abban, hogy a másik, az úgynevezett "közös tudás"-t használva ráébred arra, hogy az adott szöveget nem szó szerint kell értelmezni, hanem annak jelentéstartalmi mélységiben rejlő, kifejtendő jelentéstartalmat kell figyelembe venni a közlés befogadása során.

így lesz a fenti mondatból, miszerint: " Amikor a következtetést tanulták az iskolában, te valószínűleg focizni voltál!"
az az elsődleges jelentés, hogy NEM TANULTAD MEG A HELYES KÖVETKEZTETÉS MÓDSZERÉT.
Az árnyalása/másodrendű jelentéstartalma pedig a következő: kb annyi eszed van, mint Magyarországon azoknak, akik focival foglalkoznak -mi tekintve a nemzetközi megmérettetés eredményét azt jelenti, hogy nem túl sok- ami ugyan személyeskedés, de a fenti kérdésed alapján fennálló tudásszint-hiátusod okán ennek felismerésének számodra nehézségekbe kellett ütköznie, így az, hogy felismerted pusztán a véletlen műve.

wirth6 2013.07.29. 19:21:41

@egysmás: Ez sokkal érdekesebb és jobban kifejtett válasz volt, el is gondolkoztam, hogy ha a következtetésnél nem is, de talán az előfeltevéseknél hibát követtem el azzal, hogy a képviselők speciális helyzetét nem vettem figyelembe. De azt hiszem ezt végső soron nem is tehettem volna meg, hiszen nem a képviselők helyzete a kérdés, hanem az, hogy TE mit gondolsz erről, és ez csak feltételezés lehet részemről. Azért is akartam minél kevesebb előfeltevéssel dolgozni, mert azt akartam megmutatni, hogy azt általad leírtak: "Mi lenne a hazaárulás, ha az nem, hogy lehetővé teszik egy idegen ország polgárainak az ország bel- és külpolitikájába való beleszólást" azaz hogy más ország állampolgára ne tudjon beleszólni a kül- vagy belpolitikába következetes végigvitele (nyilván volt ebben túlzás is) többek között hova vezethet.

Érdekes egyébként az is, mennyire másképp gondolkoztunk a következtetés tanulásával kapcsolatos megjegyzésedről is. Számomra az órák helyett focizás annyira összekapcsolódik az általános iskolával (még ha nem is nagyon emlékszem, hogy hányszor fordulhatott elő ilyen ténylegesen), ahol a diákok logikának csak az alapjait tanulják (azt se külön témakörként), hogy a másodrendű jelentéstartalom az én értelmezésemben, hogy még általános iskolás szinten sem tudsz következtetni. Tehát végül is mondhatjuk akár, hogy véletlen jutottam arra a következtetésre, hogy lehülyéztél (és aztán a legutóbbi hozzászólásodban megint), hiszen nem azt a gondolati utat jártam be, mint amit te elképzeltél.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.07.29. 22:32:43

@Moin Moin:
Fárasztó veled vitatkozni, mert mindenfélét összehordasz, aztán pontonként kellene cáfolni, pedig offtopic igazából. Mi köze a bajor-magyar gazdasági kapcsolatoknak a választójoghoz?

Amiket a politikai nyomásgyakorlás kategóriába sorolsz, azok egy államhatalom belső működési rendjének szabályozási körébe tartoznak, például a kötelező kamarai tagság (pont Németországban ne tudnák?). Vagy olyan dolgok, amikről odakinn is olvashatsz bőven "Parteibuchwirtschaft" címszó alatt. Német nyelvterületen nincs olyan hogy "az adóhatóság, az ügyészség, a bíráskodás és az alkotmánybíráskodás „kormány- és pártközeli” figurákkal való feltöltése "? Osszad odahaza az észt, majd meglátjuk mire mentél vele.

A köztisztviselők megfigyelése a korrupcióellenes harc része, amit éppen a külföldi befektetők kérnek számon, ha viszont csinál valamit a kormány, akkor jön a libsi ajvékolás. Libsinek semmi sem jó, csak akkor ha ő van hatalmon, egyébként kitör belőle az anarchista. De itt nem lesz egyhamar libsi világ, bár lehet hogy a németek - ha megkapnák a beleszólást az elképzeléseiddel összhangban - Konrádot neveznék ki királynak, és Heller volna az udvarhölgye.

Hogy Hitler bajor volt vagy osztrák? Ha sikeres politikusként emlékeznének rá akkor mindkettő magának követelné, így meg pont ellenkezőleg. Az igazság a kettő között van valahol, kétlem hogy dialektus problémái lettek volna Münchenben
süti beállítások módosítása