Egyszeregy

A miniszter asszony, mint tőzsdeszakértő

2013. május 18. - bergerdaniel

Térjünk rögtön a lényegre, amely kérdést nagyon kérem, valaki válaszolja meg nekem: mégis mióta mondhatja meg egy miniszter, mire költsenek az energetikai vállalatok? Németh Lászlóné ugyanis nem kevesebbre vállalkozott, mint 30 százalékos rezsicsökkentést ígért a jónépnek, bár hogy ehhez az érintett energetikai cégek mit szólnak, minimum érdemes volna megtudni. Alant néhány idézet még a nyilatkozatból, hihetetlen, komolyan.

"Nemrégiben megnéztem az egyik energiaszolgáltató éves beszámolóját, amelyben azt láttam, hogy miközben veszteséget könyveltek el tavaly, az előző évekhez hasonlóan most is több milliárd forintos osztalékot vittek ki az országból. A magyarázat szerint ennek a forrását az eredménytartalékból fedezték. [...] mondjuk két évet kihagyhatnának az osztalékfizetésben”

Aha, szóval beosztanánk az energetikai cégek osztalékát, ami nélkül nem lesznek befektetőik, vagyis mint tőzsdén is jelen lévő vállalat, ez a tönkretételt is jelentené. Mert nekünk nemhogy az EU, de egy szaros cég sem parancsol, ugye. Kemények vagyunk, mint Rambo.

„[...]már egy vezetői döntés kérdése, hogy a külföldi anyavállalatok hajlandók-e velünk ilyen mértékben együttműködni”

Segítek, nem lesznek hajlandóak. Egy nagy multi sem arról híres, foglalkozzon bármivel, hogy országok nagypofájú kormányaival foglalkozzon. Ha baszakodnak velük, kivonulnak, néha még anélkül is. Csak akkor honnan lesz energiánk?


Szerintünk ő sem érti, miről beszél - vagy szeretnénk remélni, hogy nem gondolja komolyan (kép: origo)

De van itt még hülyeség a tarsolyban: alig egy éve ment tönkre a több, mint hatvan évig működő nemzeti légitársaság, máris újat alapítanánk. És hát persze, hogy van elképzelés erről is:

"[...] a magyar állam csak kisebbségi tulajdonosként vehet részt a projektben, a leendő többségi tulajdonosnak pedig azt is el kellene fogadnia, hogy „az első, veszteséges évek finanszírozásából mi nem tudjuk kivenni a részünket”. Ennek ellenére jelenleg két ázsiai országból is van érdeklődés egy új nemzeti légitársaság indítása iránt. Németh Lászlóné a konkrét országokat nem nevezte meg."

Lefordítom: hozzatok lóvét, mert nincs légitársaságunk, de ha buktok vele, mi nem fizetünk egy büdös vasat sem. Precíz üzleti hozzáállás, mit mondjak. Érdekelne továbbá, kik azok az ázsiai országok. Esetleg Azerbajdzsán, vagy csak egy hasonló gazdasági sikertörténet?

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeregypol.blog.hu/api/trackback/id/tr475305928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szociknak vége 2013.05.18. 22:12:41

Leszarom az energiacégeket, nem szavaztam rájuk.

Vombatus Ursinus 2013.05.18. 22:51:48

Az energiacégek meg Zsuzsa nénit.

Csapee 2013.05.19. 04:40:51

Mind1 fiuk en mar vettem hordot, aprankent toltogetem petroleummal, kincs lesz az itt par ev mulva. :)

Éhes_ló 2013.05.19. 09:07:52

Kellene gyűjtést szerveznetek a kedvenc multijaitoknak. Szerintem ne habozzatok.
Lassatok neki, mert elmennek mar holnap és akkor vége lesz a világnak.
Tutira.
süti beállítások módosítása