Egyszeregy

Akkor van alapjogunk, ha a törvény azt megengedi

2013. április 29. - bergerdaniel

Változni fog az adatigénylés módja egy törvényjavaslat szerint, legalábbis ezt jelentette be Cser-Palkovics András egy mai sajtótájékoztatón az Átlátszó szerint

„[a] közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése nem eredményezhet a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést és adatkezelést”. A törvényjavaslat indokolása segít megérteni a szándékot: „[a] közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való alapjog alapvető célja általában is a közfeladatot ellátó szervek működésének, a nemzeti vagyonnal, a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóságának biztosítása, ily módon a nyilvánosság általi ellen őrzés megteremtése, amely azonban nem feltétlenül azonos az ellenőrző vagy felügyeleti szerv általi ellenőrzés módjával, terjedelmével és mélységével, különösen, ha az adatigénylés ellentétes az eredeti jogalkotói szándékkal, esetleg más alkotmányos alapjogba ütközik. […] Mivel a külön törvényben ellenőrzésre feljogosított ellenőrző szervek (pl. ÁSZ, KEHI) törvénynél fogva kötelesek ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, ezért az olyan visszaélésszerű, akár bizonylati szintű adatigénylés, melynek keretében az igénylő általánosságban kér mindenféle adatot, amelynek teljesítése az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályozná, nem teljesíthető.

Jó, mi? Lefordítom Fideszről magyarra: akkor kapsz közérdekű adatot, büdös paraszt, ha azt mi úgy ítéljük meg, hogy nem szaglászol, mire költjük az adódat. Ez azt is jelenti például, hogy hiába kérik egyre többen a trafiknyitás feltételi pályázatának nyilvánosságra hozatalát, ez lehet, hogy nem fog megvalósulni, persze mindezt csak azután fogják lereagálni, hogy ezt a törvényt elfogadták. Akkor ugyanis már lehet cserpalkovicsosan (tévét nem nézők kedvéért: nagyképű, tenyérbemászó és alapjáraton lenéző arckifejezéssel) erre a salátára hivatkozni, hogy "alkotmányos jog ugyan, de hát a sarkalatos törvény", és különben is, ezért is az MSZP szégyellje magát, mert ha nem ... volna, akkor erre most nem lenne szükség.

"Híjjnye bázzeg, rájöttek! Gyorsan egy törvényt!!!44!"

Túllépve a trafikpályázat elmutyizásán, tegyük fel a szerintem jogos kérdést: mi fáj ennyire a kormánynak, amiért a közérdekű adatokat így akarják elzárni? Miért most jutott egyáltalán eszükbe, holott az "elmúltnyócév" során a saját sajttájaikon üvöltve mutogattak a sokszor egyébként valóban előforduló döbbenetes korrupciós botrányok bizonyítékaira? Mire költik a közpénzeket, amit nem szeretnének, ha kiderülne?

(Átlátszó és kblog nyomán, fotó: 168ora.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeregypol.blog.hu/api/trackback/id/tr705253111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.01. 19:44:55

nem is normális, hogy mindenki mindenféle dokumentumokat olvasgasson, tessék dolgozni, ne olvasgatni!
Hogy fog így dübörögni a gazdaság?

gumirocker 2013.05.01. 19:44:57

No a cikk címe telitalálat. Ez az, amit megtanultunk az elmúlt 3 év fidesz kormányzása alatt. Hogy egy törvény, sőt egy alkotmány helyett is egy tolvonással másikat lehet hozni és nincs az a jóisten, aki 2/3 esetén ezt megakadályozhatná.
Ami a legszomorúbb - ezzel a jogbiztonság eszméje is odalett, és - majd meg fogják látni az urak is - a jogkövetés is most halt meg végleg. Mert ekkora "jogtalanság" létrehozása után a jog már csak az írott malaszt kategórija lesz.

Erre aztán nem mondhatják, hogy felhatalmazást kaptak.

2llkedő 2013.05.01. 19:44:59

""""Ehhez vissza kell állítani a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalmat : azonnal véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az igazságszolgáltatást politikai támadások kereszttüzébe állítják, illetve hogy a kormány közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát akadályozza saját hatalmi ambícióitól vezérelve, és végül vissza kell adni a tisztességes munkával elért eredménynek járó tiszteletet és erkölcsi támogatást.""""

""""Mivel szilárdan hisszük, hogy a legjobb kormányzás csakis a demokratikus kormányzás lehet, minden olyan kezdeményezést támogatni kell, amely erősíti az átláthatóságot, elősegíti a hatalom ellenőrizhetőségét, és példaként szolgálhat állampolgári kapcsolatainkban.""""
süti beállítások módosítása