Egyszeregy

Észak királya

2014. március 30. - bergerdaniel

Intő jel lehet Orbán Viktornak és a Fidesznek a tegnap Szlovákiában lezajlott elnökválasztás második fordulója, ahol Robert Fico olyan verést kapott, hogy a Pravda is ujjongva tapsol. Kiska ugyanis elővette a régi politikai tankönyvet, amiben még világosan ott volt: ne reagálj negatív kampányra. Fico ezt magának rontotta el, de mi köze is van ehhez Orbánnak?

A révkormáromi és dunaszerdahelyi járásokban a most leszavazott elnök 10 százalékot sem kapott, köszönhetően a felvidéki magyaroknak, akik egy emberként szavaztak a megválasztott Andrej Kiskára (aki amúgy függetlenként indult: nahát, lehet ezt így is még Európában!). Fico többek között azzal vádolta Andrej Kiskát, hogy mivel a szcientológiai egyház tagja, Szlovákia számára nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Egy a bibi: erre semmilyen kézzelfogható bizonyítéka nem volt, ennél nagyobb politikai baklövést nehezen lehet ma elképzelni.

Mert amíg itthon lehet azzal vádolni mondjuk Simon Gábort, hogy hamis okmányokkal tárolt 240 milliót egy osztrák bankban, ha van rá bizonyíték, a rezsim kegyetlenül ki is aknázta ezt a lehetőséget, működő demokráciákban ez még mindig elképzelhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy bár Szlovákia gazdasága sokkal erősebb a miénknél még az euróval is, a szlovákok most egy sikeres üzletembert választottak elnökükké, de ez messze nem olyan, mint itthon Gyurcsány vagy Bajnai indokolatlan miniszterelnöki szerepeltetése volt.

Orbán Viktor a tegnapi Békemeneten elmondott szokásos blőd-áradatot okos mondatokkal zárta: mindenki menjen szavazni, kérnek még négy évet. Nem szabad szerinte elfelejteni, mi volt 2002-ben: a biztosnak tűnő vezetés két hét alatt foszlott semmivé. Ez most Robert Ficoval sokkal csúfosabban esett meg, a szavazatarány százalékban kifejezve 19%-os hátrányt hozott a végén. Erre még a legjobb politikai elemzők sem számítottak.

Orbán tehát okosan mobilizálta híveit, és a tegnap esti szomszéd elnökválasztás még inkább őt igazolja. Hiába írták át a választási törvényt, hiába ment a cirkusz az Alkotmánybírósággal és a szavazati előjelentkezéssel, a demokrácia csodás példája megmutatta, hogy minden hülye leváltható. Egy hét múlva nyomás szavazni!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeregypol.blog.hu/api/trackback/id/tr685885572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.30. 13:43:16

Mi köze az egészhez Simonnak? Simon de facto bevallotta azt, amivel vádolták.

bergerdaniel · http://ujkurir.blog.hu 2014.03.30. 15:08:46

@maxval a gondolkodó birca: olvasd tovább a mondatot. ha van bizonyíték, sikeres a negatív kampány. volt, kijöttek vele, Simon belebukott.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.30. 16:38:11

@berger90:

Dehát ez minden kampány alapja: az ellenfél hibáit támadni.

apanna 2014.03.30. 17:51:26

"Arról nem is beszélve, hogy bár Szlovákia gazdasága sokkal erősebb a miénknél még az euróval is,"- Mégsem él jobban az átlag szlovák.

kitekinto.hu/karpat-medence/2014/02/16/a_szlovakok_tobbsege_is_alig_el_meg/#ujkomment

A szlovákok többsége is alig él meg
STAROVIC TIBOR
2014. február 16., vasárnap
A szlovákiai háztartások csaknem 60 százaléka havi nettó hatszáz eurónál kevesebből él, miközben az országos átlagbér mintegy nyolcszáz eurót tesz ki havonta - derült ki a Szociális és Gazdasági Kockázatok Kutatóintézetének (IVRA) kimutatásából, amelyet pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken tett közzé a szervezet és amelyről az MTI pozsonyi tudósítója számolt be.

Az IVRA - a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adataira alapozó - kimutatása szerint egy szlovákiai háztartásnak átlagban havi 629 euró (mintegy 190 ezer forint) nettó bevétele van. Ugyanakkor a háztartások 57,9 százaléka - havi kevesebb mint 600 euróból (mintegy 180 ezer forint) él.
Az intézet szerint ez az az összes szlovák háztartás (1,9 millió) nagyobb hányadára (mintegy 1,1 millió háztartás) igaz, vagyis összesen mintegy 2,9 millió személyt érint.

apanna 2014.03.30. 17:52:08

@maxval a gondolkodó birca: Dehogy vallotta. Hallgat mint a sír...
süti beállítások módosítása