Egyszeregy

Isten veled, demokratikus magyar jogállam!

2014. július 26. - bergerdaniel

Orbán Viktor minden évben elmegy az erdélyi Tusványosfürdőre, ahol mindig tart is egy előadást. Amit azonban ma mondott a szokásos előadásnál, az eddigieknél is szörnyűségesebb akarnok-hatalmat vetít előre. A liberális demokráciának Magyarországon egy ideje vége, de csak ma jutottunk el oda, hogy a miniszterelnök ezt ki is merje mondani.

Orbán Viktor szerint a liberális demokráciában az erősebb ember akarata érvényesül (?), a gyengét eltapossák. Ehelyett most Magyarországon munka alapú állam épül-szépül, az emberek felhatalmazásával.

Amikor viszont Orbán egyenesen a jogalkotóknak köszönte meg a friss választási győzelmet, a demokráciát féltő emberben azért egy picit meghal valami. Nem a szavazóinak, akik hajszál híján, de összehozták a kétharmadot, hanem a választási törvényt összegründoló jogalkotóknak. Orbán őszinteségi rohamot kapott, mondják sokan, ám erről inkább az jut eszembe, hogy már nyugodtan kimondhatja, amit gondol. Kimondhatja, hogy Magyarországon most munka alapú állam épül, és ezt olyan példával hozza, hogy a világ is az ilyen államokra figyel (Szingapúr, Oroszország, Kína, stb.), még akkor is, hogy ezek az államok nem feltétlenül demokratikusak.

Orbán Viktor 2014. július 26-án tehát bejelentette, hogy a liberalizmus egyszerűen megbukott, és Magyarországot nem kívánja tovább ilyen irányba vezetni. Meggyőződése az is, hogy remek dolog lesz, mikor a bankok százmilliárdokat adnak vissza az embereknek.

Összehasonlításul megemlíteném, hogy nyolc évvel ezelőtt egy akkori miniszterelnök őszinte szavai nyomán hetekig tartó zavargások törtek ki Budapesten. Az a beszéd nem nyilvánosan hangzott el, nem jelentették be, hogy Magyarország letér a demokrácia útjáról, mert az megbukott. Hol vannak a tömegek most a Parlament, a tévé vagy a rádió elöl? Hol vannak a zászlók, egy alkalmatlan miniszterelnök azonnali lemondását követelő rigmusok és beszédek?

Velünk mindent meg lehet tenni. De talán még így sem érdemeljük azt, hogy a demokráciát egész egyszerűen átezessék valami másba.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeregypol.blog.hu/api/trackback/id/tr686546769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oslo - Tel-Aviv - tengely 2014.07.27. 22:08:39

Tusványoson lelepleződött az Oslo – Tel-Aviv – tengely. A külföldről pénzelt műcivilek azért harcolnak, hogy mindenki mondhassa, amit akar, hogy mindenki olvashasson minden információt, hogy a hatalmasok tolvajlásairól tudhasson a köz, hogy ha elveszik...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szentkereszti Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.28. 00:04:12

@Frady Endre:

Én leginkább a szélsőliberálisok száját látom habozni.

Eközben a karaván halad.

tralalala 2014.07.28. 02:05:59

"Isten veled, demokratikus magyar jogállam!"

Már megint vége lett? Tök jó, hogy heti háromszor el lehet olvasni úgy 2010 óta, hogy mosmáasztán tényleg diktatúra van :)

tralalala 2014.07.28. 02:08:59

@Jazzzer: "Remélem rákot kapsz a kölykeiddel együtt és a jobban teljesítő egészségügy karmai között döglesz meg. "

Én meg remélem, hogy átgondolod, mit is írtál, szépen lehiggadsz és elszégyelled magad.

Szentkereszti Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.28. 03:17:21

@tralalala:

Olyanok a szélsőliberálisok, mint Maupassant novellájában az eszelős, aki bizonygatja boldog-boldogtalannak, hogy nem ő lopta el a pénztárcát.

Dr.Korász 2014.07.28. 05:13:18

@Fekete Pestis: Putyint a nyugat és a nyugati sajtó zár orszagaval együtt szisztematikusan mocskol. Az érdemeit elhallgatja, a hibáit a világba kurtoli. Közben röpke 10 év alatt mrgharomszorozodott az orosz egy főre jutó GDP, az oroszok visszanyertek nemzeti buszkeseguket, utaznak, befektetnek a világban és gyarapodik az ország. Mrglepodnel, ha Moszkvában mrgkerdezned az embereket Putyinrol, a néhány habzoszaju helyi liberális eliten kívül óriási Putyin támogatásának.

Pedig a nyugat megtesz mindent, hogy arcátlan gazdasági bojkottal megprobalja lerobbantani az oroszokat. Nem fogják hagyni magukat.

Dr.Korász 2014.07.28. 05:20:11

@tralalala: hetente ujratemetjuk a sajtoszabadsagot is. Már azt várom hogy mikor kapcsolják le a dzsangafustos 444. Hu-t...

midnight coder 2014.07.28. 06:19:35

@Dr.Korász: A vicc az, hogy leginkább azok temetik a sajtószabadságot, akik mindenáron lekapcsolnák a kurucinfót. Na igen, sajtószabadságot korlátozni csak liberálbolsevikoknak szabad...

midnight coder 2014.07.28. 06:20:50

@Dr.Korász: Putyin nélkül a nyugati cégek már rég rátették volna a kezüket az orosz olajra, az átlag orosz polgár pedig kb. ott tartana mint az ukránok fognak jövő ilyenkorra.

BKV reszelő 2014.07.28. 06:43:15

@Szentkereszti Istóczy Győző: A hazaáruló szarcsimbókok nem elmenekülnek a hazájukból, hanem a parlamentben ülnek, felcsúton stadion építenek, esetleg olyan kiugróan jól építik a radiátort az otthonokban, hogy milliárdosok lesznek 365 nap alatt. Sajnos a hazaárulózás a hazaárulók sajátja...

Fekete Pestis 2014.07.28. 07:11:54

@Dr.Korász:

Esetleg megnézhetnéd, hogy az orosz gdp hogy korrelál az olajárral.

És elgondolkodhatnál hogy miért is emelkedett az olajár.

És azon is, hogy a Putyin nacionalizmusa M.o-nak mennyire hasznos/káros. (P.l. M.o-nak hasznos-e ha Ukrajna területi integritását megkérdöjeelezik.)

És a Nyugat gazdasági bojkottja miért lenne arcátlan?
Te szeretnéd, ha 193 honfitársad ott rohadna el egy mezön a 35 fokos melegben, csak azért mert valaki egypár prolit fellázított, és azok tévedésböl egy polgári gépet löttek le? Szerinted egy polgári gép lelövése nem arcátlan? Az áldozatok holmijának fosztogatása nem arcátlan? Másik ország belügyeibe való beleavatkozás nem arcátlan?

Abban viszont igazad lenne, hogy a Nyugat elszórakozott 15 évet. Ahelyett hogy alternatív energiaforrásokat fejlesztett volna, faszbukozott és mobultelefonos játékszereket fejlesztett. Most itt a büntetés: kerülgethet patkánypofájú zsebhitlereket, ha nem akar télen megfagyni ;)

T mint T 2014.07.28. 07:21:03

Az a baj, hogy elolvasom a posztot es egyetertoen bologatok: vegre van, aki gondolkodik.
Es akkor beleolvasok a kommentekbe es mindig ugyanaz a 10 ember ballibsizik, liberalnacizik, karomkodik es anyazik. Nem gondolkodik, csak mantrazza ugyanazt a 10 betanult hulyeseget.
Mikozben elvezi minden aldasat annak, amiert az altaluk ugy gyűlölt liberalisok megkuzdottek.
Es akkor szegyellem, hogy magyar vagyok es sajnalom, hogy Magyarország ujra es ujra a vesztebe rohan.

Dr.Korász 2014.07.28. 07:47:55

@T mint T: Ennel sokkal nagyobb baj, hogy en ugyanezt gondolom rolad as azokrol, akik egyet tudnak erteni a posztolo tomenytelen hulyesegeivel. Vagyis rendben elbeszelunk egymas mellett...

Fekete Pestis 2014.07.28. 07:51:22

@bölcsbagoly:
" jogai nem járnak együtt kötelezettségekkel és felelősséggel is."

Nos, ha ez így lenne, nem lenne devizásmentés már X-szerre.
Rosszul spekuláltak a carry trade-re, bebukták, ennyi. [ugye nem véletlenül van az a kamatkülónbözet ... ]
A forinthitelesek meg azok akik überhaupt nem vettek fel hitelt meg jól megszívják, mert az ö pénzükböl mentik meg a becsödölteket.

torró 2014.07.28. 07:52:34

Hogy vége a liberális demokráciának? Miért? Volt olyan nálunk?Liberális pénzherdálásról és lopásról tudok. igaz ti ezt úgy hívtátok, hogy jogos tőke felhalmozás.Hát akkor most is az folyik.Csak nem a liberálisok, hanem a Magyarok. Demokrácia meg most is van, mert különben az Orbán ócsárolók már kóterben gondolkodnának, hogy mi is a liberalizmus.Amiben van ugye szólásszabadság, ami most is van. Csak nem kultúr emberhez méltóan.És ti mutogattok Orbánra.Amúgy miért is menekültek az SZDSZ-l el a normális emberek? Ráadásul az alapító tagok.Mert ők látták, hogy mekkora kamu az a liberalizmus amit annak próbáltak beállítani. És a kártyavár össze is dőlt, ugyanúgy mint a szocializmusnak csúfolt valami.

Fekete Pestis 2014.07.28. 07:56:17

@bölcsbagoly:
"Semmiféle olyan jogot nem szerzett általa, amivel bárkinek is ártott volna. "

De.
Olyan címet szerzett ( és használt ), amelyet mások k.b. 6-8 full length, külföldi folyóiratban publikált cikk után szereznek.
Ha az egyiknek 6-8 cikket kell írni ugyanahhoz, akkor a másiknak miért elég egy bulgár szakszöveget lefordíttatni és saját munkaként publikálni?
Gyakorlatilag olyan címet használt, amelynek a tekintélyét mások munkája biztosítja. És ö pont erre a tekintélyre ment rá.

Dr.Korász 2014.07.28. 07:58:40

@Fekete Pestis: Vagyis ragadt volna bele Oroszorszag a melyszegenysegbe, hogy az olaj vilagpiaci ara ne valtozzon??! Szerinted, Putyinnak ez a feladata, hogy az orosz nep gyarapodjon, vagy hogy a nyugati tarsadalmak energiaehseget olcson elegitse ki? Szabadpiaci verseny van. A liberalis demokracia oly' szeretettel hivatkozik erre, mint amikor a magyar kozepes vagy nagyobb cegeket a magyar allam default NEM tamogathaja, igy aztan a nyugati cegek, akik sokevtizedes elonnyel, know-howval es tokevel rendelkeznek, mosolyogva vasaroljak fel kilora a szerencsetlen magyar callalarokat. Jobb esetben. Mert tobbnyire egyszeruen az erejuknel fogva kiszoritjak a hazai cegeket a sajat, magyar piacunkrol. Mindez nem tortent volna meg, ha nem a szocik es a kalapot hordo szabaddemokratak ezt nem tettek volna lehetove majd' ket evtizeden keresztul.
.
MH17 - megint az a franya kettosmerce. Hol van a Nyugat, amikor tobb mint 800 artatlan civilt meszarol le az izraeli hadsereg, koztuk ketszaz gyermeket?! Miert nem leptet eletbe szankciokat Izraellel szemben? Miert nem vonul be az ENSZ, vagy bombazza le Te-Avivot az USA, mint ahogy azt tette 1999-ben Belgraddal?! Ja, hogy Izraelnek joga van?:-)
.
Akarmennyire is megdobbento ez, van meglejjebb. Nemeth Sandor az izraeli nagykovettel egy tuntet Pro-Izrael Budapesten...

torró 2014.07.28. 08:02:28

@Fekete Pestis:
Egy kis adalék a devizahitelesekről Surányi Györgytől.Ha már szóba került.Ajánlom mindenkinek. A valóságot meg kell ismerni!
www.youtube.com/watch?v=Ek4vAji1vJA
Ez egy beismerő vallomás!!!

Jazzzer 2014.07.28. 08:04:37

@tralalala: Vége a demokráciának és liberalizmusnak, nem? Akkor az ellenzék is felszabadul a korlátok alól. Amúgy meg ki sajnál egy fasisztát? Irtani kell őket gyökerestül mielőtt kis fasisztákat nevelnek föl.

Jazzzer 2014.07.28. 08:13:33

@T mint T: Ezek a szerencsétlen fideszidióták azt nem értik meg, hogy mindenki kisebbség valamilyen szempontból. Ez az egész "oszd meg és uralkodj" politikájuk alapja. Nem kell ahhoz rokkantnak vagy melegnek lenni, akár egy ellenzéki polgármesterű város lakóiból is lehet hátrányos helyzetű kisebbség az új rendszerben. És akkor majd hiába csapkodnak meg hörögnek, együtt fognak szopni az annyira gyűlölt libsikkel.

Amúgy teljesen igazad van, ezt az országot nem lehet tisztelni, maximum szánni. Minden lehetőségből sikerül kihozni a lehető legrosszabbat.

lebu 2014.07.28. 08:14:52

Kedves berger90!
Gratulálunk, felfedeztél egy újabb települést. Tusványosfürdőt. Amint ide beírom, még a buta gépem is aláhúzza, hogy ilyen nincs. De a te képességeid ezt túlszárnyalják. Javasolnám, hogy egyszer látogass el Tusnádfürdőre vagy Bálványosra (ezt nem húzta alá a gép), jót tenne a kultúrádnak.

Jazzzer 2014.07.28. 08:20:46

@torró: A liberalizmus, mint eszme az egyetlen, ami békés egymás mellett élést hirdet: élni és élni hagyni. Az összes többinek a megosztás az alapja: állj be a sorba, vagy kirekesztünk/megölünk, országtól függően. Megértem, hogy boldogtalanok vagytok, de erre nem az a megoldás, hogy mindenkit lerántotok a ti szintetekre.

Az individualizmus elnyomása mindenféle fejlődést megöl, egy új sötét középkort hoz el. Én nem szeretnék egy tálib jellegű rendszerben élni. És te?

Fekete Pestis 2014.07.28. 08:30:29

@Dr.Korász:

1. Az olajár azért ment fel, mert Kína (stb) keresletet teremtett. Ez azért lehetséges, mert a globalizációnak köszönhetöen van pénzük. A "globalizáció" jelen esetben új elosztási, termelési folyamatokat jelent és az automatizáció áll mögötte. Az IT fejlödése viszont hadd ne mondjam hol és mikor kezdödött.
Ergo: Oroszország jelenlegi ú.n. gazdagságát az amerikai/nyugati számítástechnika fejlödése teremtette meg.
Ennyi.

2. Azokat a cégeket kell támogatni, amelyek új technológiát FEJLESZTENEK, innoválnak és magasabb added value-t állítanak elö.

Függetlenül attól, hogy a "liberális demokrácia" mit mond vagy mit nem mond.

3. Hogy jön ide Izrael?
Azért mert az egyik rossz, a másik éppen olyan rossz.

Most az oroszokkal kapcsolatban vitatkozunk. A maláj gép ebben az összefüggésben sokkal relevánsabb, mint a Gázai Övezet, nem?!

Hogy miért nem bombázza le Izraelt a nyugat, nem tudom, de ebben a kontextusban (t.i. európában országok önrendelkezését megakadályozza, polgári gépeket lö le, és az áldozatokat fosztogatja!! ) ez most irreleváns.

Fekete Pestis 2014.07.28. 08:31:56

@Jazzzer:

A diktatúra csak akkor jó [egy ideig] ha te vagy a diktátor ;)

Jazzzer 2014.07.28. 08:36:35

@Fekete Pestis: A jóindulatú diktatúra gyorsabb fejlődést eredményez, mint a demokrácia. Csak éppen jóindulatú diktátor nem létezik. Mindenkit kivétel nélkül megrészegít a hatalom, akkor is, ha előtte ő volt a legártatlanabb ember a világon. Tudósok be is bizonyították, hogy a hatalom és pénz ugyanazokra az agyterületekre hat mint az alkohol és a drog.

Éppen ezért kellenek a demokratikus fékek. Nem hiszem, hogy tudnék olyan történelmi példát mondani, hogy egy vezető nagy hatalmat szerzett és jó vége lett a dolognak. Az ellenkezőjére viszont rengeteget.

Trackers 2014.07.28. 08:37:58

Mégegy Vadais-Gyurcsányos bérrettegő blogger...
Miért kell ez ide ?

Gandalf(helyett) 2014.07.28. 08:44:49

Nos, aki eddig is figyelt (nem arra, amit mondott, hanem amit csinált ugyebár) az ezt eddig is tudta.

Ami mindezeken túl mégiscsak nagy szegénységi bizonyítvány, hogy még mindig van képetek védeni, és megmagyarázni ennek az iránynak a helyességét.

Azért érdekes volt nézni az ott jelenlévő hallgatóságot.
Vajon hányan gondolták magukban, hogy legközelebb ehhez már nem adják az arcukat.

(egyébként meg vagyok győződve, hogy lesz még idő - nem, nem 50-100 év mulva -, amikor a jelenkor bűnöseit is ott tartja majd számon az épelméjű többség, ahová most is valók lennének, pl. rákosi mellett)

torró 2014.07.28. 08:45:20

@Jazzzer:
Mondj egy országot ahol ez teljes mértékben bejött.Mivel egy társadalmi felállásnak rengeteg összetevője és érdekütközője van, ez manapság szinte kivitelezhetetlen.Szerintem!

2014.07.28. 08:50:40

@midnight coder: a, az átlag orosz polgár pedig kb. ott tartana mint az ukránok fognak jövő ilyenkorra. "

Ez jelentős életszínvonal emelkedés lenne számukra.
Nem az átlag orosz jár jól az olajjal.

2014.07.28. 08:52:18

@Szentkereszti Istóczy Győző: Én magam szívesebben üzletelek egy saját érdekeit védő hazafival, mint egy hazaáruló szarcsimbókkal."
Akkor te imádod az azerieket, ugye?

2014.07.28. 08:54:56

@Szentkereszti Istóczy Győző:
Azt, hogy ki a hazaáruló szarcsimbók jelen esetben a történelem dönti majd el. Ha bebukik a "munka alapú társadalom", akkor a hazaáruló Orbán lesz.
Melyik is a munka alapú társadalom? Ja, a rabszolgatartó. Bár te szeretsz jobbágy lenni. Olyan kényelmes, mikor megmondják, mit gondolj.

2014.07.28. 09:00:02

@bölcsbagoly: Uhu!
Magolj,fiam, bagoly! A bagoly sosem bölcs, inkább sötétben vadászik, és huhog.
Gondolkozz el a főnök szavain: munka alapú társadalom.
Mi kell hozzá?
Munka.
Társadalom.
Na, ez ami nincs. Tehát térjünk vissza a történelmi korokba: jobbágyság, rabszolgatartás. Kommunizmus.
Tudsz mondani nem munka alapú társadalmi berendezkedést?

Jazzzer 2014.07.28. 09:05:03

@torró: Semmilyen rendszer nem tökéletes, mert az ember sem az. De a liberális demokrácia a lehető legbékésebb, legtoleránsabb. És igen, a szabályokkal itt is vissza lehet élni, de egy fékek nélküli rendszerben teljesen el lehet nyomni kisebbségeket.

Ugyanígy tökéletlen a kapitalista berendezkedés (egyéni érdekek eredője sokkal rosszabb hatásfokú, mint közös érdek), amit amúgy az emberiség szégyenfoltjának tartok, bizonyítéknak az emberi faj ostobaságára, ettől függetlenül tudom, hogy ez a lehető legjobb, mert a magasabb rendű együttműködést kívánó rendszerek (szocializmus, kommunizmus) megvalósítására alkalmatlanok vagyunk, mint faj. (A kapitalizmus által mesterségesen generált növekedés miatt fog a fajunk nagy része kihalni, és lehet hogy ez így van jól.)

Dr.Korász 2014.07.28. 09:22:03

@Fekete Pestis: Izrael - malaj gep egy rosszkor, rossz helyen helyzet tragikus aldozata. Izrael, ugy tunik, strategiaja reszekent irtja a palesztinokat.
Hogy hogy jon ide: a napi hirek putyinok lovagolnak, es hallgatnak a meszarlasrol. dobbenetes. Hogy miert? Mert a liberalis demokracia nem engedi meg, hogy Izraelt kritikaval illessek, ellenben Putyinra barmilyen ragalmat raragaszthatnak. Ne erts felre, nem szimpatizalok Putyinnal es nem vagyok antiszemita..

"Azokat a cegeket kell tamogatni, akik fejlesztenek" - igen. Csakhogy ilyen magyar ceg alig-alig van. Szegenyek, mint a templom egere, nem tudnak szukreallomanyt vonzani es megtartani..

Ló Elemér 2014.07.28. 09:35:27

@maxval, a gondolkodó birca: Orbán nem a liberalizmussal, a parlamentáris demokráciával számol le éppen. Nyugaton az is bukásra áll szerinted?

Éhes_ló 2014.07.28. 09:45:08

Ez hányadik elköszönésed poster?

No pá!

.Gordon Gekko. 2014.07.28. 10:02:02

Asszem a libsik ha valamit nem mondtak elégszer, akkor az az hogy pápá demokratikus jogállam!

Most már biztosan megválaszztják a libsiket és kommancs haverjaikat, úgy éljek!

.Gordon Gekko. 2014.07.28. 10:07:14

@Add_tovább: Nagyon durva mióta nincs Gyurcsány és Napkelte!

Fel se érdemes kelni!

gigabursch 2014.07.28. 10:12:35

"A liberális demokráciának Magyarországon egy ideje vége"

Hála az Égnek...

igazi Ténytár 2014.07.28. 10:18:13

@ "Hol vannak a tömegek most a Parlament, a tévé vagy a rádió elöl? Hol vannak a zászlók, egy alkalmatlan miniszterelnök azonnali lemondását követelő rigmusok és beszédek? Velünk mindent meg lehet tenni. De talán még így sem érdemeljük azt, hogy a demokráciát egész egyszerűen átezessék valami másba."

Kertesz Akos próféta! Minden szava valoravalik illetve igaz.

______
A MAGYAR genetikusan ALATTVALÓ. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.”

De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy BOLDOGAN DAGONYÁZIK A DIKTATÚRA POCSOLYÁJÁBAN, röfög és zabálja a moslékot, és NEM AKART TUDNI róla, hogy le fogják szúrni.

Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.
______

randomuser1 2014.07.28. 10:20:39

van itt egykét apró probléma, nato, eu.. meg h körülöttünk ijjen lófasz retrográd liberális álamok vannak mint a szerb, román, szlovák köztársaságok. szerencsénkre, vlagyimir vlagyimirovics hamarosan végez ukrajnában és segít a magyar testvéreknek visszatalálni a keleti útra.
alig várom :)

igazi Ténytár 2014.07.28. 10:22:45

@IGAZI_kovi1970: Baloldalon nincsenek Kossuth-teret összehugyozó szektás barmok!

Baloldalon farkukat behúzó, beszari (cc TGM híres cikke 2001-bol) illetők vannak.

______________
magyarnarancs.hu/publicisztika/tamas_gaspar_miklos_be_vagytok_szarva-55299

Tamás Gáspár Miklós: BE VAGYTOK SZARVA?

(...) Mármost a Magyar Köztársaság alkotmányos intézményei egyálta­lán nem működnek rendeltetéssze­rűen. A parlamentet gyakorlatilag fölszámolták. A Legfölső és az AI­kotmánybíróság be van szarva. A legfőbb ügyész is. Az állam azonos lett a kormánnyal. (Úgy is emlege­tik a kormányt: az állam, a többi „hatalmi ágak" + az önkormányza­tok = o.) A médiademokráciában a tömegkommunikációs eszközök pluralizmusa majdnem olyan fon­tos előföltétele a szabad választá­soknak, mint a többpártrendszer. Márpedig a médiákat vagy megvet­ték, vagy lenyúlták, vagy megszün­tették, vagy némára~ijesztették, a többi meg be van szarva. Ha így megy tovább, nem lesz ombuds­man. Eggyé olvadt a titkosszolgálat és a propagandacentrum, amely patinás provokációkkal és dezinfor­mációkkal irányítja azt, ami a sza­bad közéletből megmaradt. (Vö. T. G. M.: „A demokratikus ávó", Népszabadság, zoos. május ~2.) A kormányzat nem hajtja végre a neki nem tetsző törvényeket, nem adja ki a neki nem tetsző helyi ön kormányzatok jussát, elvonja, tet szése szerint osztogatja a költség vetési pénzeket. Szimbolikusan is szünetelteti a plurális politikát „történeti" retorikával szüntelenü gyalázza a öztársaságot.

Veszélyben a haza.

De ezt nem írjátok meg, mert be vagytok szarva.

(...)
______________________

moophlander 2014.07.28. 10:53:40

@Pszt!: A liberalizmus jelentése a mai liberalisták szerint: "Csak akkor van demokrácia, ha mi gyerünk!" :) :) :)

Szabványok 2014.07.28. 10:59:57

@maxval, a gondolkodó birca: Bukásra áll a nyugati liberalizmus? Sulykolják ezt 60 éve!
Emlékszem, amikor az embereket győzködték, hogy a kapitalizmus a szakadék szélén áll, mégis mindenki oda vágyott, azt a rendszert akarta.
Most is ez van. Az emberek otthagyják hazájukat, szüleiket és elmennek a bukásra álló nyugati társadalmakba.
Szegény liberális hollandok, németek! Milyen rossz lehet nekik a bukás előtt. Mégis mindenki arra az életre vágyik.

moophlander 2014.07.28. 11:00:47

mielőtt ívet kapnék, a liberálisok helyett direkt írtam "liberalisták"-at!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.28. 11:03:39

@Szabványok:

Nem, 60 éve a kapitalizmus bukását súlykolták.

Kevered a kapitalizmust és a liberalizmust. Kapitalizmushoz nem kell liberalizmus, sőt még demokrácia sem kell hozzá.

Szabványok 2014.07.28. 11:09:03

@Szentkereszti Istóczy Győző: Akkor meg húzzál el Oroszországba, lehetőleg jó messzire, Szibériába, mert mi, magyarok itt, Európában szeretnénk egy modern demokratikus, liberális, gazdag, szabad, fejlődő országot építeni.
Lécci ne rontsd itt a levegőt, a dohos, elavult eszméiddel!

Szabványok 2014.07.28. 11:16:22

@maxval, a gondolkodó birca:
A kapitalizmus nem más, mint gazdasági liberalizmus, amihez kell az általános liberális közgondolkodás is.
A kapitalizmus alapja a _szabad_ piac. És a piac akkor _szabad_, ha az egyén és a gazdaság többi szereplője _szabad_, nem köti semmi. (Pl. ettől kell venni, attól nem szabad venni, ennyiért kell venni, ha megveszed elveszem/lecsuklak, stb,)

Az nem kapitalizmus, hogy oligarchia van, lezsírozott tenderek, az állam gazdasági szereplő.
Az nem kapitalizmus, hogy rezsicsökkentés van, fix árak.
Az nem kapitalizmus, hogy nincs szerződéses szabadság.
Az nem kapitalizmus, hogy nem szent a magántulajdon.
A munka alapú társadalom nem kapitalizmus.
A szocializmus nem kapitalizmus (sem a nemzeti, sem a nemzetietlen formájában.)

A kapitalizmus feltételezi a liberalizmust, ahol szabad a társadalom, ott kialakul a kapitalizmus.

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:17:39

@Fekete Pestis: hülye vagy fiam! Az egyetemi doktori nak sohasem volt ilyen feltételrendszere! Ez nem PhD, mikor értitek meg vadmarhák? Ezért szüntették meg 1993-től!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.28. 11:21:26

@Szabványok:

A gazdasági liberalizmussal nincs gond. A társadalmival és a politikaival van gond.

A szabad piachoz NME KELL társadalmi és a politikai liberalizmus.

.Gordon Gekko. 2014.07.28. 11:22:13

@Szabványok: 'A kapitalizmus alapja a _szabad_ piac. És a piac akkor _szabad_, ha az egyén és a gazdaság többi szereplője _szabad_, nem köti semmi.'

Ilyen sehol nincs 100%-ban, de Kínában és Oroszországban sokkal szabadabb a piac, mint pl. az EUban.

Ez az oka hogy az amerikai cégek nem ide jönnek dolgoztatni Európába, hanem Kínába v. Oroszországba mennek.

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:22:44

@T mint T: az általunk semminek és senkinek nézett libsik semmiért sem dolgoztak meg, küzdeni meg a devianciák egyenjogosúlásáért legfeljebb. Ne mosd össze a XIX-i liberalizmust a XX. sz második felének dekadens, rabló libsi eszméivel! Elhiszem, hogy szerettek a régiek árnyékában védelmet keresni, de semmi közötök hozzájuk. Eloroztátok a fogalmat.

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:24:33

@T mint T: mitől lennél te magyar ezzel a fogalomzavaros eszmerendszereddel? legfeljebb a magyar identitást kevered a magyar állampolgársággal.

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:26:13

@Fekete Pestis: az árfolyamrés tisztességtelen használatát viszont semmiféle kód nem szentesiti! Sem az egyoldalú kamatemelést.

Jazzzer 2014.07.28. 11:26:21

Azért mert nálunk balfasz és korrupt (azóta megbukott) pártok eltorzították és kihasználták a liberális eszméket, ész nélkül dobjuk ki az egész eszmét és hozzunk vissza egy még rosszabbat, a 89 előtti rendszer 2.0-ás verzióját. Véletlenül se próbáljuk megjavítani az elromlottat, higgyünk 4 évnél előbbre nem látó populista politikusoknak, hogy ez az egyetlen helyes út. Logikus.

A liberalizmus = empátia. Bele tudsz helyezkedni az arab menekült bőrébe, hogy nem szórakozásból hagyja el a hazáját (mint ahogy az új magyar emigránsok sem). Megérted, hogy miért költenek a pénzedből akadálymentesítésre, akkor is ha nem vagy rokkant. Megérted, hogy vannak más szexuális irányultságú emberek, akik nem tehetnek róla, hogy így születtek. A koraszülött csecsemőket sem csapják a falhoz, hanem erőn felül költenek rájuk, hogy meggyógyuljanak. Még az állatok jogait is védik, mert ők is egy védelemre szoruló kisebbség.

Én inkább ezt választom, mint egy egységesített gondolkodású, kikényszerített vallású országot, ahol mindenféle eltérést károsnak tartanak, feljelentgetnek, irtani próbálnak.

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:28:30

@Jazzzer: te meg a hozzád hasonló intoleráns vadmarhák léte a legjobb a cáfolata annak amit állítasz a libsikről!

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:31:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: persze, a libsik számára semmiféle közösség, így család, egyház, s társadalom sem létezik, csak nagy ÉN, TE, Ő! Az individumok, akik persze a közösségek által termelt javakat habzsolják.

.Gordon Gekko. 2014.07.28. 11:34:12

@Jazzzer: Az apát faszát.

A köv. kormány meg majd fizeti az empátiádat, nem? Lépj le gyorsan.

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:35:54

@Ló Elemér: mégis hogyan? Hiszen a parlamentet a nép választja (az nem demokrácia szerintetek, csak akkor ha benneteket választ meg?). egyetlen hivatalos képviselőtöket sem választotta meg senki képviselőnek, csak Hellerék betuszkolták megy befutó helyre! Ezzel is egy nagy pofont adva a magatokféle demokráciának is. persze, a deviancia támogatása címen.

Jazzzer 2014.07.28. 11:38:07

@.Gordon Gekko.: Leszel még te is kisebbség. Idősödő munkavállaló, nyugdíjas, rokkant, elesett. Arra is van kb. 5% esély hogy a gyereked meleg lesz. Majd emlékezz vissza a szavaimra amikor az annyira várt új rendszered először belédrúg.

Jazzzer 2014.07.28. 11:39:46

@bölcsbagoly: A legliberálisabb rendszer is védi magát a fasisztákkal, hazaárulókkal, terroristákkal. Én sem vagyok toleráns olyanokkal, akik mindenáron tönkre akarják tenni a jövőmet.

.Gordon Gekko. 2014.07.28. 11:39:55

@Jazzzer: Ezek közül mindenki a fideszre szavazott, a nyugdíjasok, a rokkantak, az elesetek, a buzik. Cigányok, dolgozók, oligarchák, határon túliak.

Senki sem szavazott a ballibekre. Akkor most mi van, mind hülyék?

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:42:21

@ténytár: pont olyan elszállt hülye vagy mint Gazsi! Gondolom te sem dolgoztál életedben, ahogy ő sem. Tőle miért nem követelitek a doktoriját? De fel voltatok háborodva amikor nyugdijba akarták küldeni a főmunkatárs urat (amihez kötelező a doktorátus), mivel még a fizetésért sem járt be az intézetbe. No ennyire szeretitek a munkát és ezért tört ki a frász attól amit OV mondott Tusnádfürdőn.

Jazzzer 2014.07.28. 11:44:31

@.Gordon Gekko.: Ezt azért megnézném, hogy statisztikával alátámasztod. Miért kellett Budapesten már előre elcsalni a választást? Mert tudták, hogy ott több a libsi és szabályosan sose nyernének eleget.

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:45:59

@Jazzzer: aha, csak ne ezeknek a pártoknak a megmondóemberei tanitsanak arra, hogy mi a liberalizmus, mint ahogy ma is teszik. Itt is!

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:48:34

@Jazzzer: te senkivel szemben sem vagy toleráns. ahogy a társaid sem, ami nem osztja a véleményeteket, nem úgy tesz ahogy szeretnétek. Például a fidesz kormány. A jövődet nem a társadalom érdekeivel szemben kellene épitened, elképzelned.

.Gordon Gekko. 2014.07.28. 11:49:15

@Jazzzer: Elcsalni?

Miért kell már előre megvigasztalni a ballereket a sajtótoknak, hogy nem nyerhettek, mint áprilisban?

hehe

Abendsen 2014.07.28. 11:50:50

@Szabványok: "...amihez kell az általános liberális közgondolkodás is."

Na meg ahogy azt Móricka elképzeli. Turgot neve mond valamit? Nyilván nem.

bölcsbagoly 2014.07.28. 11:50:59

@Jazzzer: mégis hogyan csalták el? Megtiltotta nektek valaki hogy szavazhassatok? csak hát szerencsére nem vagytok elegen s az a kínotok, hogy ezt tudjátok is. Ezért hőbörögtök.

Jazzzer 2014.07.28. 11:53:47

@.Gordon Gekko.: Jó, ha annyi jóérzés sincs benned, hogy elismerd, hogy a Fidesz mindkét választás előtt törvényt módosított, hogy neki lejtsen a pálya, akkor nincs miről beszélgetnünk. Érdekes azért, hogy miért választottad egy vérkapitalista, lelketlen, empátiát hírből se ismerő filmbéli tőzsdecápa nevét nicknek.

.Gordon Gekko. 2014.07.28. 11:57:48

@Jazzzer: Miért ne módosított volna törvényt?

Ezt csinálja a parlament, ha lesz benne szavatok, majd módosítotok amit akartok.

Ejrópa, segíccs!

Jazzzer 2014.07.28. 12:02:05

Búcsúzom, van jobb dolgom is, mint vérfideszesek egy törpe kisebbségét győzködni. A mérsékelt jobboldaliak tudni fogják, mi a dolguk.

dinamo.blog.hu/2014/07/27/keres_jobboldali_polgartarsaimhoz

.Gordon Gekko. 2014.07.28. 12:03:33

@Jazzzer: 'A mérsékelt jobboldaliak tudni fogják, mi a dolguk.'

- áprilisban meg májuksban azér nem tutták, mer nem mondtad elégszer hogy veszélyben a demokrácia!

bölcsbagoly 2014.07.28. 12:03:40

@Jazzzer: akkor is óbégattál amikor az mszp-szdsz koala 1994 őszén, egy hónappal az önkori választások előtt módosított a törvényen (egyfordulóssá téve), majd a megnyert választások után visszamódosított az eredetire?

bölcsbagoly 2014.07.28. 12:08:45

@Jazzzer: ez a törpe kisebbség háromszor is 2/3-ot szerzett az utóbbi 4 országos választáson (2 parlamenti+ egy EP-is)és csak egy képviselővel maradt le a májusi EP-in is róla. Hol voltak akkor a "mérsékelt jobboldali" szavazóitok?

Blogger Géza 2014.07.28. 13:05:39

@Szabványok: A kapitalizmushoz nem kell semmiféle liberális gondolkodás. Szingapúrban sincs sok a liberalizmusból, mégis az egyik legfejlettebb kapitalista gazdaság. Az USA még javában rabszolgatartó volt, amikor már épült ki náluk a kapitalizmus.

"Az nem kapitalizmus, hogy oligarchia van", Akkor D-209, Gyurcsány, és Bajnai (a három legmagasabbra jutott oligarcha) idején nem volt kapitalizmus? Aligha...

"Az nem kapitalizmus, hogy rezsicsökkentés van, fix árak." Bizony, nagyon sok helyen vannak kötött árak, és a modern (nem az általad elképzelt, évszázadokkal ezelőtti, elavult) kapitalizmusban az állam szerepe olykor nélkülözhetetlen, ha a fogyasztókat fair árakon szeretnénk termékekhez vagy szolgáltatásokhoz juttatni.

"Az nem kapitalizmus, hogy nincs szerződéses szabadság."

A szerződések nem ütközhetnek jogszabályba, jó erkölcsbe. Nem vadkapitalizmust akarunk, hanem modern kapitalizmust.

"Az nem kapitalizmus, hogy nem szent a magántulajdon." Szentek katolikus egyházban vannak. A modern kapitalizmus bár védi a magántulajdont, az közérdekből korlátozható.

"A munka alapú társadalom nem kapitalizmus." Frászt nem. A modern kapitalizmusban gondoskodni arról, hogy ne csak a tőke, de a munka is elnyerje méltó jutalmát. (Erre a szabad verseny, szabad piac nem mindig képes önmagában, pusztán ezek mantrázása nem más, mint liberális demagógia.) Minél inkább fontos egy társadalomban az elvégzett munka megbecsülése, annál könnyebb kiegyenlíteni az óhatatlan vagyoni különbségeket. Ugyanis mindenkinek csak egy főnyi munkaereje és napi 24 órája van - szemben pl az örökölt vagyonnal.

Úgy hogy légy szíves, inkább te húzzál el valahova, mert mi egy modern, együttérző és nem egy elavult, korlátlan szabadversenyes kapitalizmust akarunk építeni.

wirth6 2014.07.28. 13:17:32

@egysmás: Nem értem hogy kerülhet ilyen sokszor elő ez a meglehetősen gyenge érv. Ezek szerint akkor például a németekkel, osztrákokkal és törökökkel se üzleteljünk?

Fekete Pestis 2014.07.28. 18:06:03

@Dr.Korász:

nézd, az izrael-kérdést ne most vitassuk meg, ez sehova sem vezet.

mindenesetre az igaz, hogy M.o orosz megszállása sokkal kellemetlenebb volt és semmi pluszt nem hozott, ettöl egy esetleges "zsidó megszállás" csak jobb volt.

fejlsztésügyben: erre kell a hosszútávú stratégia, kedvezö üzleti környezet, eu val való együttmüködés a kutatási témákban, oktatás, stb hogy ezt meg lehessen oldani.
A kormánynak idáig 4 éve volt arra [+8 az ellenzékben] hogy mindezt kialakítsa.

@bölcsbagoly: devizahitel ügyben: az állam, a bankok és az ügyfelek kb ugyanolyan arányban hibásak. Ezt jó lenne a fizetendökben is elismerni.

Phd ügyben: ha jól tudom, a hivatkozásnak a kisdoktorinál is rendben kell lenni. Vagy az nem tudományos munka? Ott lehet lopni?
Egyébként sajnos igaz: a 93 elötti kisdoktorikat adott esetben ugyanúgy Phd-vá lehetett konvertálni.
Éppen a Smitt P. példája mutatja meg, hogy ez milyen minöségbeli különbségeket rejtett.

Úgy látom, te azért nem itéled el olyan hevesen a pláguimot, mint azokat, akik ezt S.P. ellen felhozzák, igaz? ;)

Fekete Pestis 2014.07.28. 18:15:23

@Blogger Géza:

Szerinted a sikeres gazdaságok [p.l. Japán, Dél Korea] milyen gazdaságot követnek:
=> munkaalapút vagy
=> innováció alapút?

Egyébként abban igazad van hogy Koreában a chebolok megerösodésében az állam sokat segített.
Itt jön a megfoghatatlan "kulturális hatás". A koreaiak nem loptak [annyit!] és tudtak önmegtartóztatóan spórolni. A magyaroknak mindez nem megy: az egyik fele hic en nunc BMW-t akar, a másik része meg ellopja[ellopnáa] azt ami rá van bízva.

Erre példa úgy az mszp [whyskisdoboz, nomentána] mint a fidesz [fütéeszerelö, közgép].

"Ugyanis mindenkinek csak egy főnyi munkaereje és napi 24 órája van"

nalátod:
=> ezért kell olyan technológiai fejlesztéseket támogatni, hogy ez minél effektívebben hasznosuljon [ugye az árok parti közmunka baromira nem hatékony ...]
=> ezért kell a fejlesztéseket és az innovációt támogatni. Ami nem tórténik meg.

"mert mi egy modern, együttérző (...) kapitalizmust akarunk építeni."

1. barátom, a SZOCIALIZMUST építik (felülról, centralizáltan). A KAPITALIZMUS kialakul és fejlödik ( nem épül, de nem is építik).

Ki az a "mi"? Fidesz és csatolt részei? Vagy népszavazást tartottál arról, hogy ki milyen kapitalizmust akar "építeni" [sicc, macsek ...] ?

Blogger Géza 2014.07.28. 18:59:45

@Fekete Pestis: A munkaalapú még véletlenül sem áll szemben az innováció alapúval. Az innováció alapja ugyanis a (szellemi) munka.

A munkaalapút spekulációalapú (megfelelő reálgazdaság nélküli) illetve a segély alapú (annak is biztosítsunk jólétet, aki nem hajlandó dolgozni) modellel lehet összevetni.

Fekete Pestis 2014.07.28. 21:49:32

@Blogger Géza:

pontosan, de akkor miért nem ez a narratíva jelenik meg? és föként miért nem láttuk ezt az elmúlt 4 év alatt? [Azt viszont láttuk hogy Szeged majdnek lecsúszott a nagyenergiájú lézer projektröl, csak azért mert a polgármester kommunista].

Mi az, hogy spekuláció?
Valaki kockáztat és ezért hozamot vár.
Látod, ha itt tartunk, akkor pont a devizahitelesek spekuláltak (amit csináltak azt úgy nevezik ahogy carry trade). És pont öket mentegetik már 3 éve ;)

Tudod, azzal még egyet is értenék, hogy a cigány ne kapjon segélyt. (Nem vagyok cigány, nem vadászok a segélyekre, és idáig nagyságrendileg többet fizettem be mint amennyit kaptam.) Azzal viszont, hogy a munkanélküli segélyt megkurtítsák, és 3 hónap után "közmunka" címén elhajtsanak árkot kapálni, csak azért értek egyet, mert az adócsökkentés > mint az elvett 6 havi m.n. segély.
(Gy.k. a munkanélküli munkája az, hogy a szakmájában munkát találjon. Ha árkot kapáal, akkor nem tud interjúkra készülni és magát szakmailag fejleszteni.)

Fekete Pestis 2014.07.28. 21:55:42

Az az ijesztö, hogy [nyilatkozataik alapján] orbánék olyan világban mozognak, amely a sikeres nemzeteknek még válatlanül sem a sajátja.

Az evidencia, hogy dolgozni kell. Arra kell progtamot csinálni, hogy ezt haatékonyan, ésszeruen kockáztatva, vállalkozóként, innovátorként tegyük. A "munka" mint olyan nem elég. A mekis kislány is sokat dolgozik, megis keveset keres.

Az meg szomorú, hogy a sikeres országok mentalitása és az, amit orbanek kiföztek, k.b. diszjunt halmazok, mint 2 kitérö egyenes. Ez logikus, mert mindenki csak abból meríthet, amit tud/tapasztalt. Orbán meg a komcsik elleni harcba intellektuálisan tönkrement. Ujításra "'es megujulásra képtelen, azt szürte le, hogy M.o-nak porosz tipusú kormányzásra van szüksége.
Kár, mert tehetséges ember volt. Ezelött 15 évvel ;)

Hagrid 2014.07.28. 23:03:24

@Lucky Larry Silverstein: Hja, de az igazi demokráciákban a populista pártok nem teszik be maguk mögött az ajtót úgy, hogy nincs tovább. :-)

igazi Ténytár 2014.07.29. 06:39:07

@bölcsbagoly: jossz a munkával amikor Orbán Viktor ÉLETÉBEN EGY NAPOT NEM DOLGOZOTT?!

Meg a sorosi egyetemi tanulmányútját is csak félévig bírta Oxfordban (de azért mai napig villog vele az oneletrajzaban ;-))

Egyetemből pártelnök es kesz.

igazi Ténytár 2014.07.29. 06:46:17

@maxval, a gondolkodó birca: Igazad van.

Felhaborito az a liberlizmus ami Romaniaban es Szlovakiaban van a magyar kisebbseg jogaival!

Nemzetallamot oda, ki a libsi eszmekkel. Akkor tapsoljon Orban szekely szektaja!

igazi Ténytár 2014.07.29. 06:47:52

@Jazzzer: Hosszú de a cikk minden egyes pontja valóra válik :-000!

___________

kanadaihirlap.com/2013/03/21/fasiszta-e-az-orban-kormany/

Hosszú hónapok óta várok arra, hogy valaki végre felismerje és kimondja, hogy ami ebben az országban készül, míves alapossággal, az nem egyéb mint fasizmus.
De akit eddig megkérdeztem erről mind csak legyezgette húzódozva a nyilvánvalót, a hasonlóságok felismerése helyett a különbségek buzgó magyarázgatásába menekült. Ha szemtől szembe beismerjük a tényt, akkor talán a dermedt rémület feloldódik valamelyest és a tettek ideje is elérkezik végre. Már nincs sok idő hátra amikor még cselekedni lehet.
________

Szabványok 2014.07.29. 11:05:10

@Abendsen: :-) Óh, Te vissza szeretnél menni Turgothoz? Nosza rajta én inkább maradnék a modernebb társadalomban.

Amúgy meg _kell_ az általános liberális közgondolkodás, liberális állam a piacgazdasághoz, kapitalizmushoz.
Miért?
Mert különben beavatkoznak a piac működésébe és az rosszat tesz. Például rosszat tesz, ha a KÖZGÉP nyeri a tendereket, rosszat tesz, ha stadionokat építenek, rosszat tesz, ha védővámokat vetnek ki, rosszat tesz a protekcionizmus, rosszat tesz a külföldiek földvásárlási tilalma, rosszat tesznek a szektoriális, vagy bármely más szempontból nem semleges adók. Ezek eltorzítják a piacot és nem a jobb, nem az olcsóbb termék fog győzni, hanem a Győző bácsi dolomitja, Sanyi bácsi kenyere.

Pontosan ezért kell az állam szerepét minimalizálni, mert az állam rendkívül kretén piaci szereplő, folyton a képviselőinek érdeke és/vagy fixa ideái jönnek elő.
Objektíven dönteni csak a piac tud. Ha nem a piac dönt, akkor állami pénz (a mi pénzünk!) megy ostobaságokba, stadionokba, presztizsberuházásokba, energiacellákba, Bős-Nagymarosba, atomerőműbe, hódmezővásárhelyi villamosba, Sztálinvárosba, stb. Nem íróasztal mellett kibiceknek kell eldönteni, hogy megéri-e Paks-II vagy nem. Hanem döntse el az, aki a pénzét kockáztatja. Megéri? Akkor nosza tegye bele a pénzét, aki szerint megéri! Ha igaza lesz, akkor multimilliárdos lesz, ha nem, akkor adósok börtönébe rohad el.

Szabványok 2014.07.29. 11:10:22

@maxval, a gondolkodó birca:
"A szabad piachoz NME KELL társadalmi és a politikai liberalizmus."
Ebben nem értünk egyet.
Ebben nagyon nem értünk egyet.
Például mert a szabad piachoz hozzátartozik az állam lehető legteljesebb visszavonulása. Különben a piacon van egy szereplő, aki gazdaságilag illogikusan viselkedik, hagymázas elvek, kegyencek hobbija, beépített embereinek érdekében felrúgja a szabad piacot.
És mi más lenne a minimális, szolgáltató, éjjeliőr állam, mint a politikai liberalizmus?
Ha nincs politikai liberalizmus, akkor előbb-utóbb rezsicsökkentés lesz!

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.29. 11:17:22

@Szabványok:

Kínában nincs semmilyen demokrácia. Se liberális, se nem-liberális. Kemény diktatúra van. S emelett szinte teljes gazdasági szabadság, sok dologban nagyobb, mint Nyugat-Európában.

De pl. az eddigi legliberálisabb gazdaság Chilében volt, Pinochet alatt, amikor ez nem járt semmilyen demokráciával együtt.

S még sikerességben sincs összefüggés. A kínai diktatúra sokkal jobban teljesít a gazdaságban, mint az indiai demokrácia, pedig mind a kettp gazdaságilag liberális.

Szabványok 2014.07.29. 11:17:35

@.Gordon Gekko.: "Ez az oka hogy az amerikai cégek nem ide jönnek dolgoztatni Európába, hanem Kínába v. Oroszországba mennek."
.-) Ez pont a liberalizmus, a szabad piac!
Hiszen hol gyártat egy kaptalista cég? Ahol a legolcsóbb! És a kínai rabszolgák olcsók. Mert ott _nincs_ politikai liberalizmus, tehát lehet marék rizsért halálra dolgoztatni embereket. Próbálna meg Európában ilyen béreket fizetni!

Ezért mondom, hogy a legjobb a tiszta kapitalizmus,
második ehylezett a tiszta szocializmus (kommunizmus, diktatúra, erkölcsi és nem pénz alapú társadalom, stb.),
és a legrosszabb a keveréke. Amikor egyesek a kaptilazmusban élnek, mások meg a szocializmusban. Amikor már van piac, de a piacon ott az állam, az állami cégek és a kegyencek cégei, amikor lex X.Y.-nok születnek. Ezért én már akkor tudtam, hogy a rendszrváltás nem sikerült, amikor '90-ben 'szociális piacgazdaságról' kezdtek beszélni. :-(

Szabványok 2014.07.29. 11:26:30

@Blogger Géza: Naív vagy, nagyon naív! Épp úgy, mint a reformkommunisták, a harmadik utasok és társai. Azt hiszed, lehet egyesíteni az előnyöket.
Nem.
Nem lehet. A gazdasági fejlődéshez ténylegesen szabad piac (a Te pejoratív megfogalmazásodban: 'vadkapitalizmus') kell.

"Úgy hogy légy szíves, inkább te húzzál el valahova, mert mi egy modern, együttérző és nem egy elavult, korlátlan szabadversenyes kapitalizmust akarunk építeni. "
Egy frászt húzok el! Ez az én hazám, itt éltem, itt élek, itt akarok még élni és itt fognak élni a gyerekeim, unokáim. Kibekkeltem 40 év nemzetietlen szocializmust, ezt a pár év nemzeti szósszal leöntött szocializmust is kibekkelem. Mert szilárd meggyőződésem, hogy a szabadság győzni fog. Minden tekintélyuralmi, autoriter rendszer előbb-utóbb fellazul. Régen ehhez 1000 év kellett, de a mai információs társadalomban ez csak évek kérdése.
Egyelőre félmilió(??) hazaáruló csndben elhagyta hazaját, mert ennyivel jobbnak tartja a 'vesztésre álló' nyugatot. Egyre nyilvánvalóbb lesz a zembereknek, hogy mennyivel rosszabbul élnek és akkor majd robbanni fog.

Szabványok 2014.07.29. 11:31:34

@maxval, a gondolkodó birca:
Kínában nincs kapitalizmus, Kínában nincs jólét. Kínában éhező emberek, gyerekek dolgoznak veszélyes munkakörülmények között. Kínában a tartományi párttitkár a főúr, az történik, amit ő mond. Ilyet akarsz? (Tajvan és Honkong abból él, hogy hatalmas haszonnal eladja a rabszolgamunkával készült cuccokat.)
Mert ide vezet, ha nincs szabadság: rabszolgasághoz.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.29. 11:38:24

@Szabványok:

"Kínában nincs kapitalizmus"

Dehogy nincs. A legklasszikusabb kapitalizmus van ott.

"Kínában nincs jólét"

Valóban nincs, de egyre növekszik az életszínvonal.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.29. 11:39:40

@Szabványok:

"Kínában a tartományi párttitkár a főúr, az történik, amit ő mond."

Ez nem igaz, ami a gazdaságot illeti.

"Ilyet akarsz?"

Nem. Nem akarok diktatúrát. De liberális demokráciát se.

Blogger Géza 2014.07.29. 12:00:17

@Szabványok: Az a félmillió évtizedek alatt vándorolt ki.

"A középső sáv szerint a hazai kötődésű külföldön dolgozók száma egyenletesen 40 ezerrel nőtt 2013 januárig, azóta lényegében stagnál"

index.hu/gazdasag/defacto/2014/07/08/ezert_jo_a_kormanynak_a_sok_kulfoldon_dolgozo/

Amúgy ha a hőzöngők elmennek, az itt maradtak sokkal nyugodtabbak lesznek, és talán kicsit lehiggad a magyar belpolitika is.

wirth6 2014.07.29. 12:35:14

@ténytár: "Egyetemből pártelnök és kész"

Mert az ugye nem munka. Ahogy a miniszterelnökök se dolgoznak, hanem a lábukat lógázzák.

T mint T 2014.07.30. 04:52:24

@bölcsbagoly: azt hiszem, ez pont forditva igaz. Te gondolod, hogy hu de magyar vagy. Pedig csak vakon hiszel egy eszmeben, ami elobb utobb teged is maga ala gyur.
Milyen jogon dontod el te, vagy a cimbijeid, hogy ki a magyar? 2 bekezdesem alapjan? Mik vagytok ti, gondolatrendorseg?

T mint T 2014.07.30. 05:00:01

@bölcsbagoly: nem. A liberalizmus fogalmat ti sajatitottatok ki es ti mocskoltatok be! A liberalizmus jo es kell, anelkul nem lennel semmi, csak roghozkotott jobbagy, szavazat nelkuli muzsik, kiszolgaltatott barom.
Az hogy ti epp kit tekintetek megvetendonek, dekadensnek, perverznek, elutasitandonak, pillanatnyi elmezavarotoktol fugg, nem pedig jogallami normakon nyugszik.
Eljon majd a pillanat, amikor valamiert te fogsz kilogni a sorbol. Meg nem tudod, miert. Lehet a szemed színe, lehet egy hobbi, lehet hogy tul gazdag, vagy tul szegeny leszel. De a ti rendszeretekben a "normalis" fogalma egy csuszo celpont. Vagy beleesel a szorasba, vagy nem. Most epp az a nem normalis, aki civil. Szerinted EZ NORMALIS?!

wowerman 2014.08.06. 20:32:17

@Hajdú Peter: Így hogy elolvastam az utóbbi 10-20 kommentedet már csak egy kérdésem van... Te mint kívülálló, mit gondolsz az intelligenciáról? Persze a jól megválasztott nicknév miatt az ember azt is hihetné hogy csak játszod a hülyét és trollkodsz, de átsejlik, hogy az igazság mégsem ez.
süti beállítások módosítása