Egyszeregy

Amit eddig senki nem mert elmondani: pofátlan lopássorozatok a magyar futballban

2013. május 02. - bergerdaniel

Egy angol tulajdonos, bizonyos John Marshall kellett hozzá, hogy elmondja: igen, basszátok meg, itthon TÉNYLEG ennyire pofátlanul lop mindenki a fociban, aki csak egy pillanatnyi hatalmat is kap bármely csapat vezetőségében Újpesttől Egerig.

Az alábbiakban a ma reggel megjelent Sportgéza-interjú legjobb vagy legdurvább mondatait vesézzük ki, néhol kommentár nélkül. Beszarás, komolyan, még most sem térek magamhoz.

"Először a szakmai stáb több tagjának titokzatos új szerződése került elő, amit akkoriban jelentettek be az MLSZ-hez, és ami azt jelentette, hogy ha le akarom őket cserélni, akkor milliókat kell fizetnem nekik."

Vagyis alig hogy megvette a csapatot, máris százmilliókkal akarták lerántani, mindezt önkényes stábcserék alapján. Erős kezdés, én itt adtam volna fel azonnal, de hát nekem szerencsére nem kell futballcsapatot üzemeltetnem.

"[...] hoztam egy új jogászt. Hamarosan vissza kellett utaznom Angliába, és az elutazásom előtt közvetlenül ő is elém rakott több tucat iratot, hogy ezeket még gyorsan írjam alá a klub zavartalan működése érdekében, mielőtt elmegyek. Átfutottam őket, de hogy-hogy nem, bekerült közéjük egy biankó szerződés is, ahol a szerződés lényegi része üresen volt hagyva. Értik, milyen ijesztő, ha a saját ügyvédem tesz ilyet?"

És még a szerződés sem volt kamu, baszki, hanem teljesen legális jogi úton akarták ismét lerántani! Gyönyörű, bazmeg, gyönyörű.

Az angol gentleman elmondása szerint az üzlet - tudjuk, ugye, az Egri FC megvétele - a számok alapján igenis nagy jövővel és szép bevétellel kecsegtetett volna, ha. Minden csapatból lehet csodatizenegyet varázsolni, ezt mindenki tudja évek óta, de azért z ilyenek olvasása után felmerül bennem a kérdés: nem volna jobb állami kézbe visszahelyezni a csapatokat, az ilyen tetű tolvajokat pedig nyilvánosan alázzák meg például éppen a stadionokban?

" [...] az egyik nagyobb leírt 90 millió forintos bevétel a valóságban 5,6 millió volt. A TAO-pénzekről szóló ígéretekből mit sem láttunk, még azokat a papírokat sem, amiket állítólag elküldtek Németországba, hogy majd ott hagyják jóvá egy utolsó aláírással. De sem a papírokat, sem pénzt nem láttunk többé. Mondani sem kell, hogy a betervezett százmillió feletti bevételből sem láttunk egy forintot se. Mondjuk bármi más érdemi bevételt se."

És tessék mondani, mégis hol van a TAO-pénz, ami akkora csinadrattával lett beharangozva tavaly? Ugye nem azt kell megtudnunk nem olyan sokára, hogy jóval több ment például a stadionépítésekre (Kósa és Kubatov, hahó, szólaljatok meg!), mint az indokolt lett volna? Ugye nem lop az állam is a fociból, ráadásul egyenesen a külföldi befektetőktől?!

" [...] Kocsis volt a már működő folyamatok vezetője, mindent ő kezelt, amikor mi beléptünk. Emiatt csak nála volt meg rengeteg olyan szerződés vagy egyéb papír, aminek a létezéséről sem tudtunk. Fontos tárgyalásokat intézett egyedül, amikről szinte kizárólag utólag értesültünk. Volt olyan bankszámlája a klubnak, amiről csak Kocsisnak volt információja és hozzáférése, amihez nekünk most is csak annyi hozzáférésünk van, hogy sms-értesítést kapunk az átutalásokról."

Jaj, szerencsétlen, senki nem szólt neki, mi vár itt rá. Nekünk sem, hogy mi lesz itt a rendszerváltás óta, de hál' istennek nekünk "csak" szurkolnunk kell, infarktust is kapnánk, ha velünk ezt meg tudnák csinálni. És még mondja valaki, hogy nincsenek okos emberek ebben az országban!

"Az önkormányzat 18 milliót ígért a pályavilágításba és 10 milliót az utánpótlás működésébe. Annak érzékeltetésére, hogy ez milyen kis összeg a klub működésében, elmondható, hogy csak a kötelező kerítések a pályán 24,5 millióba kerültek. Úgy tartanak igényt egy felújított stadionra, hogy alig adtak bele bármit is."

Ezt legalább ismerjük: adjá' péézt, hülye külföldi, de az anyád picsáját, ha kérni mersz érte cserébe. A Székhelyit lezsidózó klérus megint bevonzott egy alapos faszerdőt magának, nem hiszem, hogy így akarnak nyilvánosságot, és már másodszor jön össze egy év alatt. Ez legalább teljesítmény!

Láttam nagyon jól menedzselt, profi menedzsmenttel és jó szerkezetben működő klubokat is, mint a Videoton, Újpest, Diósgyőr. Még az olyan múlttal rendelkező csapatok is, mint a Ferencváros, kezdik összeszedni magukat, legalábbis kívülről úgy tűnik.

Hja, állami lóvéból minden csapatot meg lehet menteni. Erre mondta keserűen egy fociultra haverom a napokban, hogy tulajdonképpen nem érti, mit basztatják a Fradit állandóan pénzbüntikkel, az állam csak a saját pénzét kéri el olyankor saját magától... és az a szomorú, hogy több mint félig igaza van.

Az utolsó pedig az indexesek saját szürkekeretese:

A milliárdos belga üzletembert, Roderick Duchatelet több tucat feljelentést tett, mert szerinte magyarországi szerepvállalásakor többen is becsapták, és többek között hamis, átdátumozott szerződésekkel igyekeztek megrövidíteni. „Arra fogom kérni az ügyvédeimet, tegyenek meg mindent azért, hogy polgári úton visszakövetelhessük a pénzt" - mondta februárban.

Vagyis neki volt akkora töke, hogy a picsába elhajtsa az őt lehúzni próbáló pénzhajhász tolvajokat, majd még a seggüket is szétperelje. Elég szomorú ezt leírni is, de azóta van futball Újpesten, a fejlődés legalábbis egyértelmű. Mármint az a szomorú, hogy csak így működik, csak így lehet ezekkel.

Személyes tanácsom pedig a pórul járt angol befektetőnek, hogy legközelebb inkább trafikot nyisson, csak előtte ne felejtse el a megfelelő emberek seggét nyalni. Állítólag abból hamarabb lesz százmillió is. A Váchoz pedig sok sikert kívánok.

UPDATE: Az egri önkormányzat közleményben utasította vissza a vádakat, leszögezve, hogy csak olyan sportegyesület mellett állnak ki, amely átláthatóan és tisztán működik. A teljes nyilatkozat itt van.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszeregypol.blog.hu/api/trackback/id/tr195262687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pneumónia 2013.05.02. 21:44:33

Minden Ft kár a fociba, taknyos kölyköknek annyi pénzt adni havonta, amit életembe nem láttam egybe nemhogy havonta egy kis bőrugodásásért vicc az egész... Maffia az egész világon, ezért nincs videó bíró, ezért nulázzák le a nagyképű "Barcát", ezért nincs videó bíró... stb

Buga.Jakab 2013.05.02. 21:48:38

huh most baromira meglepődtem...
miért pont a foci lenne kivétel a fidesmaflaálamban ???

amugy van különbség: az egyetlen "iparág" ahol
szarásig van dohány és a minőség mégis béka segge alatt...

Rókakígyó 2013.05.02. 22:03:09

Az angol nemigen mondott mást, mint az egri önkormányzat.... az angol is azt mondta, hogy az önkori vállalt ezt-azt. A stadion kérdés mondjuk itt is érdekes... Valszeg ebben az angolnak van igaza, mint ahogy nálunk az lenni szokott: a használó megépíti, ami kell neki az infrából, de az nem lesz az övé és még a használatért is fizetnie kell. Ez nem speciális helyzet, így működik.

HgGina 2013.05.02. 22:32:27

Marhaság. Magyar foci nincs. Nem létezik. És ami nincs, abban nem lehet lopni.

Nemzeti trafikos 2013.05.02. 22:53:34

A kommentárjaid nem hozzátettek, hanem elvettek az interjúból.

Legalább a nevét megemlítetted volna, baszkikám.

John Marshall az úr neve, és nagyon szurkolok neki, igen szimpatikusan nyilatkozott nem túl könnyű témákról.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.02. 23:17:28

Nem kellene állami kézbe visszahelyezni a csapatokat, mert ott tanulták a szélhámosságot és csak folytatnák.

Elég szerencsétlen ez a befektető is. Cég vásárlása előtt alapvető még a nagy gentleman Angliában is, hogy átvilágítják a céget, átnézik a szerződéseket és a pénzügyeket. A magyar viszonyok között pedig bevett gyakorlat, hogy az eladott cég tulajdonosa és vezetője aláír egy papírt, hogy büntetőjogi és anyagi felelősséget vállalnak azért, hogy nem fog újabb kötelezettségekkel járó szerződés, adótartozás, banki hitel, stb. előkerülni.

Napkutya 2013.05.02. 23:22:12

Hát, két megjegyzés, az egyik a szerkesztőknek:

Egyrészt: Ha az Index, nem szünteti meg ezt a pofátlan, klikk-bányát az oldalain, akkor ennek a portálnak még a választások előtt reszeltek.

Engem, már most is bosszant, a Fidesz-kommunikáció meg BIZTOSAN megtalálja ezt a gyenge pontot, -és ki is fogja pellengérezni.

Szerintem.

No, de a poszthoz: Ki a Repedt, Bánatos, Turul Nemzette, Népnemzeti Ihletésű, Nyereg felett puhított kőkemény here gondolja, hogy MA, Magyarországon, VAN olyan STADION sport, ami ÖNFENNTARTÓVÁ tud tenni, egy önkormányzati fenntartású sportlétesítményt?

Lássuk be, kiosztották ezt a szegmenst valamikor a cimboráknak, -mára, az összes többi jobban tejel.

Ez a műfaj, még akkor is meg fog dögleni, ha a FIDESZ marad....

Bolsi Buster 2013.05.02. 23:24:15

Ja, megjött az angol tulaj az intejú meg le is hozza a éleményét. Te meg be is szopod.

És mi a helyzet azoknak a véleményével akikről beszélt? Az idelátogató külföldi szerencselovagok (angliában az átlagember Mo-t a térképen sem tudja hova tenni, miért itt akar valaki fociklubba fektetni??) azt hiszik itt úgy lopnak - csalnak mint régen a gyarmatokon...

Nemzeti trafikos 2013.05.02. 23:28:24

@Puskát kellett volna hozni:

Abban igazad van, hogy nem ártott volna a másik oldalt is meghallgatni, bármilyen életszerű is a történet.

De ez nem divat, igény sincs rá.

Vannak, akiket mindig tilos megkérdezni, ilyenek a rasszista fasiszták, a nyilasok és a nácik.

Meg vannak, akiket lustaságból nem kérdeznek meg sosem, ilyen a mindenkori másik fél.

Két hír több, mint egy hír, a mélység nem számít.

Nemzeti trafikos 2013.05.02. 23:31:38

Jut eszembe a lex Pokol, mekkora "demokratikus" felhördülés volt, hogy kötelező lett volna a másik felet is meghallgatni. "Ellehetetlenítette" volna a sajtó működését.

Napkutya 2013.05.02. 23:31:39

@Puskát kellett volna hozni: Ja, lehet, hogy igazad van! De pénz nélkül, a Magyar focista sem rohangál a laszti után. Még edzésen sem.

Anélkül, viszont mérkőzés sincs.
Hogy is van ez?

zZz 2013.05.02. 23:40:40

@Puskát kellett volna hozni: azért hisszük el, amit mond, mert alátámasztja a tapasztalatainkat.
Tolják a rengeteg zsét a fociba, eredmény akkor sincs évtizedek óta. Jó, lehet mondani, hogy kicsi országban kevesebb a tehetség, de az itthon focizók nagy része még fizikálisan is jócskán elmarad, pedig ahhoz tehetség nem kell, csak edzeni rendesen.

Bolsi Buster 2013.05.02. 23:55:23

@zZz: 'rengeteg pénzt' - Az összegek amikről az interjúban szó van, abból Londonban trafikot sem lehet üzemeltetni nem FC klubot.

Az 'eredmény' nem a jó foci hanem a jó nézőszám, az meg megvan, különben senki sem foglalkozna ezzel az üzlettel.

Nemzeti trafikos 2013.05.02. 23:59:47

@zZz:

"az itthon focizók nagy része még fizikálisan is jócskán elmarad, pedig ahhoz tehetség nem kell, csak edzeni rendesen"

Lószart, mama.

Próbáld ki mondjuk, hogy mennyire fáradsz ki egy élet-halál sprint közben, miközben végig testtel is taszigáljátok egymást, és mennyire egy tippmixmeccsen, ahol az a tét, hogy nehogy valahogy befújja a szél a kapuba a labdát.

De említhetném még a táplálkozási, gyógyászati, gyógyszerészeti kérdéseket is.

Nem úgy van az, hogy aki minden edzésen rendesen lefutja az alapvonaltól a tizenhatosig a penzumot, az céronáldóvá válik.

Azt most ne is mondjam, hogy a helyezkedés, a jól koordinált mozgás mennyit dob a látványon egy párharcnál, meg persze az eredményen, hogy ki pattan le a másikról.

Amidazophen 2013.05.03. 02:15:41

Az egész magyar labdarugást úgy ahogy van, az egyik napról a másikra meg kellene szüntetni, mint ahogy az a dicső munkásőrséggel is történt annak idején. Csányistól, Egerváristól, Fradistól meg Pukás Akadémiástól mindenkit elzavarni. Majdnem annyi kárt okoznak a nemzetnek, mint Matolcsy.

Link elek 2013.05.03. 03:47:48

@HgGina:
De, Mo-n barmibol lehet lopni.
Mo a trukkos tolvajok orszaga.

zZz 2013.05.03. 11:09:58

@Puskát kellett volna hozni: @Amidazophen:
Megy a melléduma megint rendesen. Az eredményt viszont nem lehet mellémagyarázni.
A külföldi focisták két félidőben diktálnak olyan tempót, amitől a magyar focisták egy félidő kifulladnak. Ezt semmivel nem magyarázzátok ki.
Szánalmas, ahogy egyesek a fostos magyar futballt védeni próbálják. Azt a rakat pénzt, amit beleölnek, tolhatnák valami sikersportba is, pl. vívás, jégkorong, vízilabda, kajak-kenu, mindegy, csak jó helyre menne, ne ebbe a szutykos pöcegödörbe.

Nemzeti trafikos 2013.05.03. 14:10:27

@zZz:

Biztos azért nincs Forma 1-es bajnokunk sem, mert nem tudják elég erősen adni a gáz a dodóink.

Szerinted miért van, hogy nem a futóbajnokunk játszik jobbszélsőt? Ő széjjelfutná az idoljaidat. Lehet, hogy ő meg focizni nem tud? Lövésed nincs róla, mennyire komplex felkészültséget ÉS felkészítést kíván egy élsportoló. És ezzel nem Mezeygyuribát akarom mentegetni, de én legalább már játszottam néhány éles meccset - felteszem, veled ellentétben.

Mondom még egyszer: táplálkozási szakember. Stieber kapcsán a Bundesligában derült ki, hogy helytelen volt az addigi étrendje. Hiába futott edzéseken azelőtt is, mint a nyúl, ha egyszer, hasamra ütök, 20%-ot csak az visszavett a teljesítményéből, hogy ilyen biokölesgolyó helyett olyat evett.

zZz 2013.05.03. 18:56:31

@Nemzeti trafikos: én nem azt mondtam, hogy nincs szükség a tehetségre. Pusztán azt, hogy nem csak tehetségben mutatunk hátrányt, hanem fizikai kondícióban is. Mindezek ellenére dől a lé a fociba, miközben sokszor sikersportágak szenvednek forráshiány miatt.

Mate Toth 2013.05.09. 08:44:10

Az MTK csinálja jól nevel elad!

Feketeistván 2013.07.14. 11:04:26

nem a fociba ömlik a pénz hanem a haverok hobbyklubjaiba, és ez a bajnokságot mint sportverseny is komolytalanná teszi, értelemszerűen. Olyan mintha 100 méteres futásnál valaki kap 50 m előnyt plusz egy rakétát a hátára kötöznek.
süti beállítások módosítása